fbpx

Recept van I’m a Foodie: Springrolls met dip

Eet als een expert – Party Time is het jubileumboek van I’m Foodie, een receptenboek met de favoriete recepten van diëtisten uit Nederland en België. Marjolein van Dop stuurde dit recept in: “Deze springrolls maakte ik voor het eerst toen vrienden bij mij kwamen eten. Ik serveerde als hoofdgerecht soto ajam en bedacht hierbij deze springrolls als voorgerecht. Een veganistische versie en een versie met garnalen. Het was een experiment maar omdat ze zo goed bij mijn vrienden in de smaak vielen, deel ik dit recept graag met jullie. Ik hoop dat jullie er net zo van genieten als wij die mooie en heerlijke avond.”

Springrolls met dip

Bereidingstijd: 25 minuten voor 12 stuks

Ingrediënten voor de springpoll

  • ¼ komkommer
  • ¼ mango
  • ½ avocado
  • 1 wortel
  • 3 bosuitjes
  • ¼ rode kool
  • 10 takjes koriander
  • 12 rijstvellen
  • 4 tl zwart sesamzaad

Ingrediënten voor de dip

  • 2 cm verse gember
  • 2 bosuitjes
  • 4 el sojasaus (minder zout)
  • 1 el honing
  • een scheutje citroensap

Bereidingswijze

Schil de komkommer en mango en snijd in reepjes. Schil de avocado en snijd in plakjes. Rasp de wortel, snijd de bosuitjes in ringetjes en de rode kool in dunne reepjes. Pluk de blaadjes van de takjes koriander

Vul een schaal of een diep bord met lauw water en week de rijstvellen een voor een. Wacht tot het rijstvel zacht is en leg dit vervolgens op een schoon werkblad of plank

Bestrooi het rijstvel met zwart sesamzaad en leg in het midden van elk rijstvel een reepje mango, een plakje avocado, een reepje komkommer, een paar reepjes wortel, een paar reepjes rode kool en een paar ringetjes bosui. Bestrooi met een paar blaadjes koriander. Zorg dat je aan alle kanten van het rijstvel wat ruimte overhoudt

Vouw de onderkant van het rijstvel over de vulling, sla de zijkanten naar binnen en rol vervolgens strak op

Maak zo ook de rest van de springrolls. Verdeel over een schaal en serveer met de dip

Dip:

Schil de gember en snijd heel fijn. Snijd de bosuitjes in ringen. Meng de sojasaus met honing en citroensap in een kommetje en voeg gember en bosui toe

Variatietip: Iets anders dan sesamzaad? Denk eens aan fijngehakte pinda’s of cashewnoten

Voedingswaarde per springroll: 79 kcal, 10,5 g koolhydraten, 2 g eiwit, 2,6 g vet waarvan 0,4 g verzadigd vet, 1,4 g vezel, 0,5 g zout

Allergenen: sesam tarwe (gluten)

Neem voor meer recepten en voedingstips een kijken op de Instagram pagina van I’am a Foodie!

https://www.instagram.com/p/CDyM8A0jCTK/

WENDY-expert Marijke Berkenpas

strawberry

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van het evidence based food collectief I’m a Foodie. Waarop ze samen met collega diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers haar kennis deelt over (gezonde) voeding. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het Amsterdam UMC, locatie VUmc op de afdeling Maag-, darm-, leverziekten. In 2016 schreef ze het boek Eet als een expert en sindsdien heeft ze 3 andere boeken uitgegeven in de serie ‘I’m a Foodie presents’. Naast dat we iedere maand een recept van haar delen, beantwoordt Marijke ook iedere maand twee keer een voedingsvraag. Je kan Marijke volgen en vragen stellen via het Instagram-account en Facebook-account van I’m a Foodie en via haar Linkdin profiel!

Neem zeker ook eens een kijkje op de website van I am a Foodie!

Probeer ook dit recept van Marijke: Sportomelet



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF