Zin om een echte Italiaanse smaakmaker in huis te halen? Dan is deze heerlijke ossobuco een uitstekende keus! Ossobuco is het vleesgerecht uit de Italiaanse keuken. Het gerecht is afkomstig uit het het erotische kookboek Let’s Missbehave van Carlijne Van Popering. Het is een recept van chef Sibrecht Benning.
“Ik loop nerveus te ijsberen als hij uit de douche komt. “Liefje, ontspan eens. Hier, neem een glaasje wijn”, zegt hij. Ik ga zitten en neem een grote slok. Ik weet gewoon niet wat ik aan moet trekken. Straks moet alles wel weer uit, maar toch .... Ik besluit om voor mijn witte kanten setje te gaan, met een luchtig zomerjurkje en hakjes. Hij knikt goedkeurend. “Wat ben je toch een lekker wijf.” We hangen lekker onderuit op de loungebank op het balkon als de bel gaat. Hij staat op en doet de deur open. Ze is er. Ik draai me om en loop ook naar binnen. Wow, wat is ze mooi zeg! Haar lange lokken dansen om haar fijne gezicht heen. Ze komt op me af en geeft me weer zo’n heerlijke, zachte kus. Ze ruikt zalig. Dan pakt ze mijn hand en een glaasje wijn. We lopen richting het bed en ze legt me op mijn rug. Ze kleedt me heel langzaam uit, terwijl ze me overal kust. Als ik naakt op het bed lig, kleedt zij zich ook uit.”
Ossobuco
Voor 4 personen
Ingrediënten
Ossobuco
- 1 kg kalfsschenkel (met bot)
- 4 rode uien
- ¼ rode peper
- Schil van ¼ gezouten citroen
- 1 el gember
- 10 saffraandraadjes
- Nootmuskaat
- Peper en zout
- Boter
- Olijfolie
Romige aardappeldotjes
- 1 kg aardappels
- Kookroom
- Rasp van 1 citroen
- Za’atar
Snijboonlinten en tuinbonen
- 500 g snijbonen
- 300 g tuinbonen
Paprikacrème
- 4 rode paprika’s
- Arganolie
- Augurk
Mangoschotsen
- 200 ml mangosap
- 4 el trisol
Presentatie
- Za’atar
- Eetbare bloemen
- Verse kruiden
Bereidingswijze
Ossobuco
Snijd het vlees in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm en bak ze in boter met olijfolie rondom bruin. Snijd de uien in fijne blokjes, fruit ze zacht aan in wat boter met olijfolie en doe daarna het vlees erbij. Vervolgens voeg je er alle specerijen en de schil van een kwart gezouten citroen aan toe. Zet het vuur lager, doe er een scheutje water bij en laat dit een uurtje of drie sudderen. Vergeet niet om af en toe even te roeren.
Romige aardappeldotjes
Schil de aardappels en kook ze in water met zout. Als ze gaar zijn, stamp je ze en voeg je er een scheut lauwwarme kookroom aan toe om de puree lekker smeuïg te maken. Doe de citroenrasp erbij voor een fris accent en een beetje witte peper voor wat extra pit! Doe de smeuïge puree in een spuitzak om dotjes te maken op de borden.
Snijboonlinten en tuinbonen
Zet een kleine pan water met wat zout op om de snijboonlinten en de tuinbonen in te blancheren. Snijd de snijbonen over de lange zijde met een dunschiller zodat je linten krijgt. Doe de linten enkele minuten in het hete water en koel ze vervolgens af in koud water. Breng ze daarna op smaak met olijfolie, peper en zout.
Blancheer nu de tuinbonen op dezelfde manier, dus een paar minuten in het hete water en dan afkoelen in koud water. Ontdoe ze vervolgens van hun buitenste vliesje zodat je gedubbeldopte tuinboontjes krijgt.
Paprikacrème
Gril de paprika’s en doe ze in een plastic zak terwijl ze nog heet zijn en nadampen. Zo kun je het vliesje gemakkelijk verwijderen door ze gewoon even af te spoelen onder de kraan. Pureer ze vervolgens samen met de augurk en de arganolie tot een gladde crème. Als de crème niet glad genoeg is, kun je er nog wat olie of water aan toevoegen. Breng de crème op smaak met peper en zout.
Mangoschotsen
Mix het mangosap, de trisol en een snufje zout met een staafmixer. Giet dit gelijkmatig op een ovenplaat zodat je een dun laagje hebt en zet deze vervolgens voor twee dagen in de droogoven. Als je geen droogoven hebt, kun je de plaat ook gedurende zes uurtjes in de oven zetten op 50 °C. Als dit hard geworden is breek je het in ‘schotsen’.
Presentatie
Maak de borden (dus niet het eten) even warm in de magnetron. Schik de ossobuco in het midden van de borden met daaromheen romige aardappeldotjes, tuinbonen, snijbonenlinten, mangoschotsen en paprikacrème. Strooi wat za’atar naast de aardappeldotjes en garneer de borden met nog wat eetbare bloemen of verse kruiden uit je tuin.
Probeer ook dit heerlijke gerecht: Truffelchips met auberginecrème en zwart goud