fbpx

Recept: Champagnesabayon met verse vijgen en geroosterde pistachenoten

Zin in een spannend recept? Probeer dan eens dit dessert uit Let’s Missbehave. Dit erotische kookboek geschreven door Carlijne van Popering staat vol met spannende verhalen gecombineerd met heerlijke recepten. ‘Door de champagne en de vele wijntjes wordt de sfeer al snel wat gemoedelijker en langzaam maar zeker laat hij zijn guard down.’

Champagnesabayon met verse vijgen en geroosterde pistachenoten

voor 2 personen

Ingrediënten

2 eierdooiers

25 g suiker

50 ml champagne

2 el gepelde, geroosterde pistachenoten

2 verse vijgen

2 el honing

2 brede martini-/champagneglazen of brede, glazen bakjes

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de verse vijgen in vieren, maar snijd ze niet helemaal door, stop ongeveer een centimeter boven de onderkant. Ze lijken dan een beetje op een openstaande bloem. Pak een ovenschaal, zet de vijgen erin, druk ze een beetje dicht en sprenkel de honing eroverheen. Zet de ovenschaal 8-10 minuten in de oven. Check tussendoor of ze niet te zacht worden.

Maak nu eerst een bain-marie voor de sabayon. Dat doe je door een pan water aan de kook te brengen. Als het water kookt, zet daarna het vuur iets lager, zodat het water zachtjes doorkookt. Dan zet je een metalen kom bovenop de pan water, zodat de onderkant van de kom in de pan hangt, zonder dat deze het water raakt. Het zacht kokende water of de stoom ervan zorgt ervoor dat de ingrediënten in de kom ‘au bain-marie’ verwarmd worden.

Klop de eidooiers met de suiker in de kom au bain-marie. Zodra ze lichtgeel van kleur zijn, voeg je de champagne toe. Blijf kloppen tot de sabayon dik begint te worden. Haal de kom van de pan met kokend water en klop nog 2 minuten door. Giet de sabayon daarna over in een andere schaal, anders blijft deze door de warmte van de kom doorgaren.

Rooster de pistachenoten even in een droge pan, laat ze afkoelen en hak ze grof. Pak dan de twee glazen of bakjes en zet de vijgen erin. Giet nog wat van het mengsel uit de ovenschaal over de vijgen. Daarna giet je de sabayon eroverheen en werk je het geheel af met wat pistachenoten.

champagne Recept: Champagnesabayon met verse vijgen en geroosterde pistachenoten

carlijnskookboek Recept: Champagnesabayon met verse vijgen en geroosterde pistachenoten

 

 

Lees hier meer recepten van Carlijne.

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF