fbpx

Pauline droeg twee keer een kindje voor een ander stel: ‘Het moment dat ik het meisje aan de vaders gaf was intens mooi’

Nadat Pauline (44) beviel van haar derde kindje, voelde het voor haar nog niet als een afgesloten hoofdstuk. Een vierde voor haarzelf zat er niet in, maar waarom niet zwanger zijn voor een ander? Twee keer droeg ze een kindje voor een ander stel. ‘Emma is inmiddels 8 jaar oud en ze weet goed wie ik ben. We zien elkaar op verjaardagen en speciale gelegenheden.’

‘En toen was Emma eindelijk daar. De bevalling was goed verlopen en de vaders van Emma waren aanwezig in de kamer, naast mijn bed. Toen ik haar voor het eerst zag dacht ik alleen maar: ‘Wat ben je mooi’. Alle twijfels die men mij had aangepraat verdwenen als sneeuw voor de zon. ‘Kan je het kindje wel weggeven als je bent bevallen?’ of ‘Weet je wel zeker dat je het aankan?’ was al meerdere keren aan me gevraagd. Ik dacht dat ik dat wel kon, maar dat weet je nooit honderd procent zeker. Maar toen ik haar welkom heette in mijn armen en haar daarna aan haar vaders gaf wist ik het zeker: ik kan dit, en dit is een van de mooiste momenten in mijn leven.’

Berichtje van een stel

‘Nadat ik mijn derde kindje op de wereld zette, wilde ik graag nog een vierde keer een zwangerschap meemaken. Maar niet voor mezelf. Bovendien wilde mijn nieuwe partner toentertijd absoluut geen kinderen. Het bleef aan me knagen en ik ben eens gaan opzoeken wat de opties waren wat betreft draagmoederschap. Dan spreken we over ongeveer tien jaar geleden en er was ontzettend weinig over te vinden. Omdat er zo weinig informatie over draagmoederschap te vinden was, ben ik zelf de blog zwangervooreenander.nl gestart. Hier deelde ik mijn ervaringen en de benodigde informatie die ik verzamelde. Ik sprak bijvoorbeeld met andere draagmoeders die ik via via kende, maar ging ook in gesprek met een advocaat. Ik wist niet eens of het legaal was om draagmoeder te zijn. Een aantal blogs verder kreeg ik een reactie van een homostel met een kinderwens. Ik was gelijk enthousiast toen ik het berichtje binnenkreeg.’

‘Na het heen en weer sturen van berichten, besloten we af te spreken. Wat was ik nerveus. Het voelde als daten. Je hoopt gelijk een goede klik te hebben, en dat was bij ons het geval. De mannen kwamen naar mijn huis toe en toen hebben we vooral kennisgemaakt. Toen ze weer weggingen had ik vlinders in mijn buik. Alles waar ik al jaren over had nagedacht, leek werkelijk te worden. Dat was een spannend gevoel. Net als bij daten, spraken we vaker af. Elke keer werd het gesprek serieuzer. We spraken over hoe we in het leven stonden en wat we belangrijk vonden. Ook ontmoetten ze mijn man en kinderen. Mijn man was stond achter het idee en liet het over zich heenkomen. Het plaatje was compleet en we wisten: we gaan ervoor.’

kindje

Thuisinseminatie

‘Dan hoor ik je nadenken over het praktische gedeelte. Nou, Emma komt voort uit mijn eicel en het zaad van haar vaders. Door thuisinseminatie ben ik zwanger geworden. Dat is natuurlijk een beetje ongemakkelijk, haha. Ik ging naar het huis van de vaders toe en daar vond het plaats. De een gaat even naar een andere kamer toe en dan weet je allemaal wat daar gebeurt. Toen hij klaar was, was het mijn beurt om me terug te trekken. Met een spuit kon ik zelf het zaad insemineren. Ik hield mijn ovulatie in de gaten en zodra we wisten dat de tijd rijp was, kwamen we samen voor de inseminatie. Het was al snel raak en toen heb ik ze verrast op Schiphol, toen ze terugkwamen van het buitenland. Helaas resulteerde deze zwangerschap in een miskraam. Dat was pijnlijk en we hadden tijd nodig om het te verwerken.’

‘Na een tijdje besloten we het weer te proberen. Ik heb toen samen met de mannen een test gedaan, maar die leek negatief. De volgende ochtend heb ik in mijn eentje toch nog een keer getest en was door het dolle heen: ik zag twee streepjes. Dit keer kon ik het niet voor me houden en ik heb de mannen gelijk opgebeld. Toen was het wel heel echt: ik was zwanger. Er was een kindje op komst.’

Mooie band

‘De gehele zwangerschap verliep goed en ik zag de vaders van Emma vaak. We gingen bijvoorbeeld ook met mijn gehele gezin erbij naar de dierentuin. Die mooie connectie hebben we altijd met elkaar gehad en werd zo alleen maar versterkt. Al onze afspraken hadden we al gemaakt voor de conceptie. Dat is iets dat ik anderen ook wil aanraden. Zo voorkom je misverstanden.’

‘Ik denk nog vaak terug aan het moment dat ik Emma welkom heette, en haar daarna aan haar vaders gaf. Het was zo ontzettend mooi. Emma is bij de vaders thuis geboren en ik ben een paar dagen bij hun gebleven. De allereerste voeding na de geboorte heb ik live gegeven en daarna ben ik gaan kolven. Daarna kwam ik regelmatig langs om een voorraadje af te geven. Emma is inmiddels 8 jaar oud en ze weet goed wie ik ben. We zien elkaar regelmatig, onder andere op verjaardagen. Mijn kinderen zien haar ook echt als hun zusje. Heel mooi en bijzonder dat we zo’n mooie band hebben met z’n allen.’

Nog een keer zwanger

kindje

Pauline met Emma

‘Een poosje later gaf ik een lezing over mijn draagmoederschap. Na afloop was er een borrel en daar werd ik aangesproken door een stel. ‘Wauw, wat een lieve mensen’, dacht ik meteen. Inmiddels was ik 40 jaar oud en ik merkte dat ik nog eens een kindje op de wereld wilde zetten. Ik bleef denken aan het stel dat ik gesproken had en ik nam contact met ze op. Na opnieuw een lange periode van kennismaken en afspraken opstellen besloten we ervoor te gaan. Deze zwangerschap was wel een stukje zwaarder door mijn leeftijd. Ik merkte dat ik meer last had van lichamelijke kwaaltjes. Ook de bevalling was pittiger. Maar het moment dat ik Liv aan haar vaders gaf, was net zo magisch als bij mijn vorige zwangerschap.’

‘Als het aan mij lag had ik het nog wel een keer gewild. Maar door mijn leeftijd leek me dit niet verstandig. Dit heb ik ook duidelijk aangegeven aan de vaders van Liv. Ze is nu op een leeftijd dat ze nog niet veel vragen heeft. Dat komt denk ik als ze wat ouder wordt en de kindjes op school opmerken dat ze twee vaders heeft. Dan staan we natuurlijk klaar om dit aan haar uit te leggen, maar die vragen komen vaak ineens omhoog tijdens het avondeten bijvoorbeeld, haha. Haar vaders zijn er om dat op te vangen.’

Vragen over draagmoederschap of wil je lezen over andere ervaringen? Klik hier om meer te weten over Pauline haar stichting Zwanger Voor Een Ander.

                                                                                                                                                                                          

 

Lees ook deze levensechte verhalen: 

 

Neem een abonnement op de Wendy-specials

Vier nummers voor € 17,50 

De Wendy-specials verschijnen vier keer per jaar, in elk seizoen 1. Wil jij ook geen nummer meer missen? Neem dan nu een jaarabonnement en ontvang 4 x de Wendy-special voor € 17,50. Losse nummers kosten € 5,99. Klik hier om een abonnement af te sluiten.

vitamine b12WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF