fbpx

Opvoedvraag: Hoe krijg ik weer regelmaat in het leven van mijn puber nu de scholen beginnen?

Na maanden thuiszitten zullen heel wat ouders in het noorden blij zijn dat hun pubers weer naar school kunnen. Hup, weer vroeg dat bed uit en afgelopen met het urenlange lamlendige gamen. Terug naar de regelmaat! Maar zijn onze pubers die regelmaat niet totaal ontwend en hoe motiveren we ze om elke dag weer om 8 uur op de fiets te stappen? Onze puberexpert Marina van der Wal geeft advies.

Als het aan jou had gelegen, dan was die schooltas vorige week maandag al gepakt; je hebt je zo verheugd op het starten van het nieuwe schooljaar. Ein-de-lijk! Je bent er wel klaar mee, het zeuren over te laat komen in de online les en sissend vanuit de deuropening – want daar ben je nog niet zichtbaar voor de rest van de klas – zeggen dat je zoon het niet kan maken, lessen volgen in z’n boxershort…

Terug naar het normale leven

Regelmaat! Dáár heb je zin in; weer weten waar je aan toe bent met een lesrooster voor schooltijden en een rooster voor de trainingstijden voor voetbal, hockey of welke sport jouw zoon of dochter dan ook beoefent. 

Stiekem weten jij en ik dat onze pubers ook behoefte hebben aan dezelfde regelmaat en voorspelbaarheid. Maar de kans dat je jouw dochter hoort toegeven dat het ‘zo lekker is dat ze weer om half 8 op de fiets moet zitten om om 8 uur in de schoolbankjes te zitten’; ik geef je weinig kans. In plaats van enthousiast over de schooltijden te zijn, zal ze je vertellen hoe ‘chill’ het is om haar vriendinnen weer te zien. En jouw opmerking dat het fijn is om weer écht les krijgen wordt beantwoord met rollende ogen; dûh!  

Ook thuis is regelmaat belangrijk

De regelmaat die school geeft, is goed voor pubers; op tijd naar school, op gelijke tijden pauze, boterham eten (hoop je) in de grote pauze en aan het eind van de dag weer terug naar huis om daar…

En over dat ‘terug naar huis en dan…’, dáár wil ik het even met je over hebben. Want: het komende schooljaar, inclusief de cijfers, hangen niet alleen af van de tijd die jouw puber op school doorbrengt, maar ook van de tijd die jij besteedt aan het begeleiden met huiswerk. Sterker nog: alleen al de regelmaat die je thuis hebt als het om schooltaken gaat, van tas pakken voor de volgende dag tot het woordjes stampen en jaartallen voor geschiedenis uit je hoofd leren; thuis krijgen pubers de basis om goede cijfers te halen. 

Hoe je dat doet? Zorg ook thuis voor regelmaat en voorspelbaarheid: bij thuiskomst eerst even wat drinken, tas uitpakken en het huiswerk klaarleggen om aan de slag te kunnen gaan. Dan nog even wat drinken en… aan de slag. 

Niet alles is altijd leuk

Een puber krijgt zo’n voorspelbare regelmaat niet zelf voor elkaar. Daar heeft jouw zoon of dochter jou voor nodig. En hoe dat eruitziet in de praktijk? Samen eens in de week een planning maken, samen het huiswerk dat al bekend is even doornemen, een proefwerk dat niet zo goed is gegaan samen nog even teruglezen om in ieder geval van de evaluatie nog iets te leren voor een volgend proefwerk. 

Heeft jouw puber hier helemaal geen zin in? Goh… Misschien is dat, naast de les dat regelmaat en voorspelbaarheid uiteindelijk loont, ook een levensles: niet alles is leuk. En soms moet je dingen doen waar je alles behalve zin in hebt. Leuk onderwerp om het aan tafel over te hebben, vanavond…

Bij Marina kun je als ouder ook handige online cursussen volgen

Zelfvertrouwen kun je leren

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren’ vinden. Zelfvertrouwen is een spier die je kan trainen. Deze cursus geeft je meer informatie over de emoties van je puber door je eigen gedrag, welke verwachtingen jouw puber heeft in vergelijking met jouw gedrag en wat jouw zelfvertrouwen zegt over het zelfvertrouwen van jouw puber. Deze cursus bestaat uit 5 online lessen met schriftelijke informatie, praktische opdrachten en heb je een persoonlijk en op maat gemaakt plan.

puber

Happy huiswerk

Marina van der Wal is opvoedcoach en puberexpert. Op haar website kun je ook de online cursus ‘Happy Huiswerk’. terugvinden. Deze cursus geeft je meer inzicht in verschillende leertechnieken die jouw puber helpen om effectiever te studeren, helpt de schoolresultaten en rapporten te verbeteren en zorgt ervoor dat jouw puber niet meer op het laatste moment voor een proefwerk leert, maar op tijd. Deze cursus bestaat uit een video van tien online lessen met schriftelijke informatie, praktische planners om uit te printen en praktische opdrachten. Je kan de deze cursus perfect in je eigen tempo volgen.

HappyHuiswerk e cursus Opvoedvraag: Hoe krijg ik weer regelmaat in het leven van mijn puber nu de scholen beginnen?

Meer opvoedvragen van Marina:

Wendy’s opvoedvraag: helpt het om een puber te straffen?

Wendy’s opvoedvraag: hoe zorg je ervoor dat een puber op de afgesproken tijd thuiskomt?

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF