fbpx

Onze personal trainer Kelby Jongen legt uit waarom zitten zo slecht is en hoe je jouw zitgedrag analyseert

Zitten is het nieuwe roken wordt weleens gezegd. We weten allemaal dat roken slecht is voor onze gezondheid. Waarom is zitten dan zo slecht? Of beter gezegd nog slechter…Onze personal trainer en Wendy-expert Kelby Jongen legt het uit en je kunt jouw zitgedrag analyseren.

We liggen in bed, staan op en gaan dan zittend ontbijten, vervolgens gaan we met de werk de kinderen naar school brengen en naar het werk. Op het werk gaan we weer zitten, komen thuis na het werk en gaan op de bank liggen.

Zittenzorgt er onder ander voor dat er veel druk komt te staan op de spieren van je onderlichaam. Hierdoor kan het bloed minder goed circuleren. Wanneer er echt langdurig wordt stilgezeten dan knelt dit de toevoer af en kun je een verdoofd gevoel voelen. Wanneer de af en aanvoer van bloed vermindert kunnen de afvalstoffen ook minder goed je lichaam uit. Door lang zitten kunnen ook de insuline (suiker)waardes veranderen in je bloed. Daardoor is de kans op diabetes type 2 en hart en vaatziekten groter dan wanneer je regelmatig beweegt en niet te lang zit. Ze zijn nog aan het onderzoeken hoe dit precies werkt.

Volwassenen zitten 9-11 uur per dag. 82 % van de mensen die op kantoor werken volgen niet het advies om na elk half uur zitten een pauze te nemen. Hoe zijn je zituren opgebouwd? Waar vinden jouw zituren plaats? Met behulp van de onderstaande tabel kun je bekijken hoeveel uren je zittend gemiddeld per dag verwacht te spenderen in de afgelopen week (7 dagen).

Hoeveel uur?Hoeveel uur verdeeld over blokken van een half uur?
Verplaatsen naar werk school
Op werk/school
Computergebruik (buiten werk/school)
In je vrije tijd (niet achter een scherm)
Overig waar?

Schrik je ervan? Naast de uren die je ook nog eens in bed ligt? Wellicht tijd om met je zit gedrag aan de slag te gaan!

Dagelijkse activiteitEnergieverbruik (kcal/dag)
Stil zitten of in bed liggen300
Zittend werk doen zonder enige activiteit700
Zittend werk met enige activiteit1000
Staand werk bijvoorbeeld huisvrouw of verkoper1400
Fysiek vereist werk of erg actief in vrije tijd2300

Schrijf je in voor het Postpartum-programma of Boost je leefstijl

Kelby Jongen is fitnessexpert en personal trainer en ondernemer in de fitnessbranche. Ze schreef diverse boeken over fitness en werkte onder andere mee aan het televisieprogramma Obese. Voor Wendy ontwikkelt ze beweegprogramma’s. Verbeter je conditie en werk aan je leefstijl in je eigen tijd en tempo met het Boost je Leefstijl-programma of volg het speciale Postparfum-programma om te herstellen en weer in beweging te komen na een zwangerschap. Na deze cursus van acht weken voor maar 60 euro voel jij je weer helemaal fit! Je kunt je nu inschrijven voor de nieuwe programma’s Boost je Leefstijl en het Postpartum-programma voor na de zwangerschap.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF