fbpx

Ontdek de beste plekjes van Gelderland met deze fietsroute

Zin in een mooie fietstocht? Dan ben je bij WendyOnline aan het juiste adres. In oktober brachten we samen met Wendy en Leontien het fietsboekje uit vol met leuke fietsroutes door heel Nederland. Vandaag een route door de grootste provincie van Nederland: Gelderland. Stap op de fiets en laat je verrassen door de beste plekjes van Gelderland!

Gelderland is groot, divers en spannend. Het telt 2.110.472 inwoners en biedt de mooiste natuur .De vier Gelderse streken (Arnhem-Nijmegen, Veluwe, Achterhoek en Rivierenland), tellen meer dan 5000 kilometer aan fietspaden en vele prachtige routes. Van prachtige kastelen en karakteristieke boerderijen tot grote landhuizen, Gelderland heeft het. Tijdens deze fietsroute nemen we je mee door het mooie Arnhem en Nijmegen!

Informatie voor de fietstocht

Duur: de route duurt ongeveer 2 uur en 30 minuten en is 43,3km lang.
Parkeren en beginpunt: Van der Valk Nijmegen-Lent, Hertog Eduardplein 4, 6663AN Nijmegen-Lent

Klik hier om naar de route te gaan.

Fietsen tussen Arnhem en Nijmegen

De fietstocht begint in Nijmegen-Lent. Lent ligt aan de noordoever van de Waal. Nijmegen is een prachtige stad tussen Maas en Waal. De stad heeft een universiteit, een strandje met prachtig uitzicht over de Waal, een gezellig centrum, genoeg natuurgebieden rondom, er is zelfs een wijngaard. Arnhem is de hoofdstad van Gelderland. Het bruisende centrum op en rondom de Korenmarkt heeft gezellige restaurantjes, magische kastelen en de mooiste natuurparken. Denk bijvoorbeeld aan de Veluwezoom en De Betuwe. De route brengt je door en langs plaatsen als Oosterhout, Slijk-Ewijk, Elst en Bemmel. Fietsend langs de Waal kun je genieten van het uitzicht en de prachtige natuur. Veel plezier!

Wat is er te zien?

De route begint bij het Van der Valk Hotel in Lent. Je kan hier heerlijk lunchen voordat je je fietstocht begint. Je stapt de fiets op en rijdt richting Oosterhout. Vanaf hier heb je uitzicht op de Waal. Je komt langs Monument Oversteek Waal bij Nijmegen. Hier staken de Amerikaanse soldaten tijdens Operatie Market Garden de Waal over. Vanaf de dijk heb je uitzicht op natuurgebied de Oosterhoutse Waarden. Aan de ene kant zie je de oever van de Waal, aan de andere kant liggen verruigde graslanden. Wanneer je door Overbetuwe fietst, kom je langs uitgestrekte weilanden en verschillende boomgaarden. Een stuk verder kom je langs het windmolenpark Nijmegen-Betuwe. Net iets buiten Elst fiets je langs de weg met uitzicht op de golfbaan.

Eenmaal in Arnhem kom je langs het Wiltshire Regiment Memorial. Een stukje verder fiets je weer langs het water, de Rijkerswoerdse plassen. Je kunt hier even stoppen om te lunchen bij De Woerd.

Je fietst vervolgens langs het jubileumpark in Arnhem richting het dorpje Bemmel en dan zou je een stop kunnen maken bij Het Wapen. Richting Nijmegen fiets je weer door de volledige natuur. Je komt langs de Bemmelse Waard en natuurgebied Ambtswaard.

Oorlogsmonumenten

Mocht je geïnteresseerd zijn in oorlogsmonumenten: na het natuurgebied de Ambtswaard volg je de route naar het westen, maar als je naar het oosten fi etst op de kruising (buitenpolder) kom je de 3 tankkazematten van de IJssellinie tegen in Haalderen. Voel de wind door je haren wanneer je langs de Waal weer richting Lent fietst.

Wist je dat?

  • Nijmegen de oudste stad van Nederland is?

Ook heeft Nijmegen het grootste aantal inwoners van Gelderland, namelijk 179.100 mensen.

  • Gelderland de grootste provincie van Nederland is?

Met maar liefst 4.964 km² staat Gelderland bovenaan het lijstje.

  • De Vierdaagse het grootste wandelevenement is van de wereld?

Het wandelevenement duurt 4 dagen en mensen lopen afstanden van 30, 40 of zelfs 50 kilometer per dag.

Eten en drinken

In Nijmegen zijn ze gek op speciaal biertjes. Er zitten dan ook meer dan 10 brouwerijen in Nijmegen! Neem jij een biertje van het merk Mannenpap? ‘Echt Nimweegs!’

Flora en Fauna

Nationaal Park Veluwezoom in de Veluwe is een van de bekendste natuurgebieden van Gelderland. Het is meer dan 5000 hectare groot en het oudste nationale park van Nederland. Het gebied staat vol met groene bossen, heide, velden en verschillende zandverstuivingen. Heerlijk om doorheen te fietsen! Je kan er wilde zwijnen, edelherten, vossen en hagedissen spotten.

De Posbank is een aanrader. Deze heuvel biedt een prachtig uitzicht vanaf de top, 90 meter hoog. Verder kun je de Mookerheide of de uiterwaarden van de Ooijpolder ontdekken. De Mookerheide ligt op de grens met Limburg. De broers van Willem van Oranje vochten hier tegen de koning van Spanje tijdens de tachtigjarige oorlog.

Nu is het een rustgevende route waar je verschillende spechtsoorten kan ontdekken. Het is dan ook een aanrader om de Mookerheide aan het einde van de zomer te bezoeken vanwege de paarse heidevelden. De uiterwaarden van de Ooijpolder liggen naast Nijmegen. Het is een uniek stukje natuur en heerlijk rustgevend om te fietsen. In het polderland van de Ooijpolder vind je ooibossen, moerassen en waterplassen.

Door de moerasgrond is dit natuurgebied een geliefde plek voor vogels. Je kunt er de zwarte stern, de roerdomp en de grote karekiet spotten. Naast vogels leven er in dit gebied przewalskipaarden, Konikpaarden en GallowayrunderenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF