fbpx

Onderzoek. Microplastics in bijna alle cosmetica terug te vinden

In negen van de tien meest verkochte cosmeticaproducten zitten microplastics. Dit blijk uit een onderzoek van de Plastic Soup Foudation: zij focussen zich in de relatie tussen plastic en de menselijke gezondheid.

Er werd gevraagd om de ingrediëntenlijst van hun verzorgingsproducten in te sturen. Op die manier werden 7704 cosmetica- en verzorgingsproducten onderzocht. Dit waren producten van de top tien populairste merken in Europa, zoals L’oreal Paris en Nivea. Van al deze producten bleek 87 procent microplastics te bevatten. Ruim 400.000 mensen hebben zich voor deze app aangemeld.

Microplastics in bloed

De VU melden enkele weken geleden dat er microplastics zijn aangetoond in het bloed van mensen. Bloedmonsters van 22 anonieme, volwassen donoren werden bekeken. Hieruit bleek dat bij 17 personen de bouwstenen van plastic in het bloed werden gevonden. Hoogleraar toxicologie aan de VU Marjorie van Duursen: ‘Het is belangrijk dat er meer onderzoek komt naar de blootstelling en de effecten van microplastics.’ Volgens haar wordt de omvang van de vervuiling meer duidelijk. Het is niet bekend waar de microplastics in ons bloed vandaan komen.

Schadelijk?

Van Duursen verwacht niet dat er grote microplastics via de huid het lichaam indringen. Kleinere plastics of zelfs vloeibare kunnen dat misschien wel. Deze plastics vind je niet alleen in cosmetica, maar ook in de lucht, eten, drinkwater en op kleding. ”Ons immuunsysteem ziet microplastics als binnendringers, dus zal proberen die op te ruimen. Ook kunnen cellen ze opnemen. In hoeverre dat leidt tot gezondheidsschade moeten we verder onderzoeken.” De microplastics in cosmeticaproducten worden volgens Van Duursen vooral gebuikt om het smeerbaarder, glimmender of stroperig te maken. Na het douchen komen microplastics via het riool terecht in de oceaan, waar zich al enige tijd een enorme hoeveelheid zwerfplastic heeft opgehoopt.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF