fbpx

Onderzoek. Mensen die corona hebben gehad, hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Uit een onderzoek onder coronapatiënten is gebleken dat een deel van deze mensen na een infectie een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten. Wetenschappers waarschuwen er daarom ook voor dat er een toename komt van mensen met hartklachten. Het is daarom belangrijk om de klachten vroegtijdig te herkennen.

Onderzoek

Onder andere de Washington University School of Medicine heeft hier onderzoek naar gedaan. De medische gegevens van 153.760 mensen die positief waren getest werden gebruikt voor het onderzoek. Deze mensen waren allemaal besmet geraakt tussen 1 maart 2020 en 15 januari 2021. Het waren mensen die allemaal de eerste dertig dagen van de ziekte hadden overleefd en de meesten waren toen nog niet gevaccineerd. Alle gegevens werden over een periode van een jaar vergeleken met gegevens van mensen die geen corona hadden.

Niet alleen kwetsbare patiënten

De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat mensen die corona hebben gehad, 63 procent meer kans hebben op een hartinfarct. Verder hebben ze 84 procent meer kans op een hartritmestoornis en 72 procent meer kans op hartfalen. Niet alleen mensen uit kwetsbare groepen kregen deze klachten. Zowel oudere als jongere mensen, mensen met en zonder obesitas en ook mensen die maar milde coronaklachten hadden, kregen hiermee te maken. Nu gaan ze verder onderzoeken waarom de één wel gezondheidsklachten kreeg en de ander niet.

Klachten

Het is belangrijk om de eerste signalen van hart- of vaatziekten te herkennen. Dit zijn klachten als een aanhoudende drukkende pijn op de borst, hartkloppingen, benauwdheid of vermoeidheid. Dit kan allemaal wijzen op een hart- of vaatziekte. Mocht je hier last van hebben, dan kan je het beste contact opnemen met je huisarts. Je arts bepaalt dan of er verder onderzoek nodig is, zoals een bloedonderzoek of een hartfilmpje.

De nasleep

Hartaandoeningen kwamen ongeveer vier procent meer voor na een besmetting met corona. Dat lijkt zo een kleine groep, maar wereldwijd kan dat ongeveer vijftien miljoen nieuwe hartpatiënten opleveren. Het is daarom van belang dat er ook aandacht wordt geschonken aan de periode na corona. Er moet verder worden gekeken dan alleen naar de ziekte vlak na een infectie.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF