fbpx

Omgaan met onzekerheid? Deze bevrijdende gedachte helpt

Iedereen heeft onzekerheden. De een gaat er wat makkelijker mee om dan de ander. Maar onthoud goed: er bestaat geen constante jij. David de Kock en Arjan Vergeer, oprichters van 365 Dagen Succesvol, geven je in dit artikel tien praktische tips om je zelfvertrouwen te vergroten.

Omgaan met onzekerheid: er bestaat geen constante jij

Evan Thompson is professor aan de Universiteit van British Columbia en kijkt er anders tegenaan. Hij zegt dat vanuit zijn vakgebied, de neurowetenschap, er helemaal niet zoiets bestaat als het ‘zelf’. Alles verandert de hele tijd: de cellen in je lichaam vervangen zichzelf, je hersenen functioneren steeds op andere wijze, alles wat je beschrijft als iets van jezelf is in werkelijkheid een vloeibaar en beweeglijk ding. Het enige wat hetzelfde blijft, is dat het continu verandert. Er bestaat geen constante jij.

In eerste instantie klinkt dat eng. Juist de onzekerheid over wie we zijn, maakt dat er nu zo’n krampachtig debat is over alles wat riekt naar identiteit. Het is die onzekerheid die leidt tot de gekste kunstgrepen om onszelf houvast te geven. Plotseling moeten we het Wilhelmus gaan zingen, mogen meisjes alleen roze jurkjes aan en moet Piet per se zwart blijven – want anders weten we niet meer wie we zijn.

Wat als onzekerheid niet eens hoeft te bestaan?

Toch is het uitgangspunt van professor Thompson veel fijner. Stel je voor dat er geen afgebakende versie van jou bestaat? Dat je niet hoeft te kiezen tussen het ene hokje en het andere? Omdat je weet: mijn lichaam en geest ontwikkelen zich steeds. Ik heb geen stabiele identiteit. Vandaag ben ik anders dan gisteren en morgen zal het weer anders zijn. Dan hoef je er ook niet meer onzeker over te zijn. Onmiddellijk dienen zich de mogelijkheden aan voor groei, experiment, twijfel en verandering. Als je niet meer wordt beperkt door de gedachte over wie je bent en wie je zou moeten zijn, ben je ineens alles. Dat is een onwaarschijnlijk bevrijdend idee. En op verjaardagsfeestjes is het ook gewoon heel grappig, als iemand aan je vraagt: wie ben jij – en jij bloedserieus kunt antwoorden: ik ben alles. En jij?

Over 365 dagen succesvol

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie om Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga dan naar 365dagensuccesvol.nl

Lees meer artikelen van 365 dagen succesvol:

Heb jij een growth of een fixed mindset?

Ben je vaak woedend of boos? Dit is wat het over jou zegt

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF