fbpx

Nadat ze zelf ziek werd besloot Petra van IK Skin Perfection speciale huidproducten te ontwikkelen voor vrouwen met huidproblemen: ‘Elke vrouw zou moeten weten dat dit bestaat’

Twintig was Petra Sanderman nog maar toen ze ziek werd. De ziekte van Crohn. Het belemmerde haar verder te studeren en ook werken zou niet meer lukken. Maar Petra is een gedreven mens en liet zich niet uit het veld slaan. Inmiddels leidt ze een succesvol cosmeticamerk: IK Skin Perfection. Toen ze een paar jaar geleden opnieuw ernstig ziek werd en haar eigen producten niet meer kon verdragen, besloot ze een speciale lijn producten te ontwerpen voor vrouwen die door ziekte een gevoelige huid hebben.

Haar belangrijkste missie is zorgen dat alle vrouwen die door ziekte last hebben van huidproblemen weten dat er ook producten bestaan die wel goed te gebruiken zijn. Bijvoorbeeld na bestraling of chemotherapie. Petra: ‘Verzorgingsproducten zijn geen onderwerpen waar artsen zich echt mee bezig houden. Vaak krijgt een vrouw na bijvoorbeeld een bestraling het advies om vaseline te gebruiken. Maar het is zo belangrijk om fijne producten te gebruiken die goed zijn voor je huid. Als je er beter uit ziet, voel je je minder ziek.’

Heb je dat zelf ook zo ervaren?

‘Praten over wat ziekte met je doet is toch nog wel een taboe in Nederland. We willen allemaal stoere vrouwen zijn met wie het goed gaat, we laten niet graag zien dat we ziek zijn. Toen ik op mijn twintigste de diagnose ziekte van Crohn kreeg stond ik midden in het leven. Ik studeerde audiovisuele vormgeving en kreeg te horen dat ik mijn opleiding niet af zou kunnen maken. Mijn studie was mijn grote passie en ik dacht: jee, ik ben een gedreven en nieuwsgierig mens, hoe moet dit nu verder. Werken zou nooit meer mogelijk zijn zeiden de artsen. Ik heb me daar niet bij neergelegd en zo ben ik bij huidverzorging terecht gekomen. Ik ben een andere opleiding gaan volgen en begon mijn eigen salon. Stapje voor stapje groeide ik en zo kon ik een mooi bedrijf opbouwen met drie schoonheidsmerken en inmiddels 50 medewerkers.’

En toen werd je een aantal jaar geleden weer ziek…

‘Mijn ziekte stak weer de kop op en door alle medicijnen kon ik mijn eigen producten niet meer verdragen. Ik moet regelmatig aan een infuus met medicijnen en dat heeft grote invloed op mijn huid. Ook vrouwen die bijvoorbeeld bestraald worden of chemotherapie krijgen, hebben vaak huidproblemen en ik ben gaan onderzoeken of ik producten kon ontwikkelen die ook bij huidproblemen goed te gebruiken zijn. Behandelingen kunnen de huid uitdrogen en maken de huid vaak overgevoelig, schilferig en geïrriteerd. Zo heb ik een speciale medische lijn ontwikkeld voor IK Skin Perfection. De producten uit de Medikal Collection van IK Skin Perfection zijn heel geschikt voor een extreem gevoelige huid.’

Wat is het verschil met andere producten?

‘De producten bevatten geen alcohol en parfums, maar bijvoorbeeld ook geen fyto-oestrogenen en zink. Zink is niet goed bij bestraling en fyto-oestrogenen ontregelen de hormoonhuishouding, en bij bijvoorbeeld borstkanker is het belangrijk geen fyto-oestrogenen te gebruiken. We hebben bijvoorbeeld een heerlijke rijke olie voor de medisch belaste huid, DE-ITCHY+, die gemakkelijk wordt opgenomen door de huid en die veel antioxidanten en vitaminen bevat. De olie verzacht, kalmeert, herstelt en vernieuwt de huid die beschadigd is door intensief medicatiegebruik of door chemicaliën en milieu- en weersinvloeden. Ook zijn alle verpakkingen vrij van plastics en fyto-oestrogenen. Onze producten herstellen de pH-waarde van de huid. Dit, in combinatie met goede voeding, beweging en voldoende rust en ontspanning kunnen ervoor zorgen dat je je beter voelt. Schoonheid wordt niet alleen bepaald door producten, het gaat om het hele pakket.’

Jouw ziekte heeft je dus ook veel mooie dingen gebracht?

‘Zonder mijn ziekte was ik nooit gekomen waar ik nu ben. Het is nu mijn missie om zoveel mogelijk vrouwen te bereiken die kampen met huidproblemen door ziekte. Ik wil vrouwen laten zien dat ze er niet alleen voorstaan en hen net dat beetje extra zelfvertrouwen geven.’

Lees ook deze levensechte verhalen:

Nieuwe Wendyspecial

In de nieuwe winterspecial van Wendy lees je nog veel meer familie- en generatieverhalen. Koop hem in de winkel of via deze link.

winterspecial Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'

Of neem een abonnement op de Wendy-specials en ontvang gratis een gift box van The Gift Label!

wendyspec Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF