fbpx

Na de hartproblemen van haar vader werd Brenda hardloopcoach: ‘Ik ben 23 kilo afgevallen’

Brenda (37) had geen gezonde levensstijl. Ze was te zwaar en sportte nooit. Toen de hartproblemen van haar vader hem bijna zijn leven kostten, ging bij Brenda de knop om. Ze begon met sporten en raakte 23 kilo kwijt. Inmiddels is ze zelfs gepromoveerd tot hardloopcoach en helpt ze anderen fit te worden.

‘Mijn vader heeft al meer dan dertig jaar problemen aan zijn hart. Op zijn 36e moest hij een bypassoperatie ondergaan. Hij moest drie omleidingen naar zijn hart krijgen, omdat zijn aders helemaal dicht zaten. Ik was toen zelf 4 jaar oud, dus ik weet daar zelf niet heel veel meer van. Wel weet ik nog dat hij totaal geen energie had om bijvoorbeeld met me te spelen.’

Hartproblemen vader

‘Een paar jaar geleden was mijn vader opeens weer ontzettend moe en kon hij niet meer werken. Het oplopen van de trap kostte hem al teveel moeite. Toen hij terugging naar de dokter, bleek dat er weer een ader dicht zat. Ze konden hem in het ziekenhuis geen bypassoperatie meer geven, omdat zijn aders in de afgelopen dertig jaar steeds meer verslechterd waren. Hij is toen gaan sporten in het ziekenhuis, waardoor hij nu weer veel meer kan. Eerst kon hij nog geen 500 meter wandelen, dat was gewoon echt te ver voor hem. Nu loopt hij met gemak alweer 3 tot 5 kilometer. Toen ik merkte dat mijn vader zo verslechterde schrok ik wel. Op dat moment woog ik 95 kilo, wat echt teveel was. Ik had al vaker bedacht dat ik iets moest gaan doen om af te vallen, maar dat het zo slecht ging met mijn vader was voor mij echt de trigger om daadwerkelijk stappen te ondernemen. Omdat ik wel meer kwaaltjes van mijn vader heb geërfd, was ik bang dat het risico dat ik ook hartproblemen zou gaan ontwikkelen aanwezig was. Ik ben nu zelf 37, dus ik had wel zoiets van: straks moet ik ook een hartoperatie ondergaan. Op dat moment kwam het allemaal best dichtbij en besefte ik dat er echt iets moest gaan gebeuren.’

Bewegen

‘Vroeger vond ik sporten verschrikkelijk en daarom deed ik het niet. Het beginnen met bewegen vond ik dus ook erg lastig. Ik heb een loopband gekocht en ben eerst thuis gaan trainen. Als het dan niet goed ging, kon tenminste niemand me zien lopen. In het begin heb ik het een beetje stil gehouden dat ik ging beginnen met afvallen, zodat ik geen druk van de buitenwereld zou ervaren. In mei begon ik op de loopband en in de zomer besloot ik dat het tijd was om naar buiten te gaan. Dat bleek toch een stuk moeilijker te zijn dan ik had verwacht. Wanneer je buiten loopt moet je zelf je eigen tempo kiezen. Dit vond ik nog best lastig. Ik ben toen harder gaan lopen dan ik eigenlijk aankon. Op een gegeven moment kreeg ik bijna geen lucht meer. Ik ben toen opnieuw begonnen, met behulp van een hardloopschema van een online coach. Op deze manier heb ik het geleidelijk opgebouwd. Na een tijdje dacht ik dat ik de 3 kilometer wel zou kunnen hardlopen. Dat was zo’n groot doel voor mij. Toen ik dat haalde was ik zo trots en emotioneel. Het was ongelofelijk om te beseffen dat ik mijn doel bereikt had. Dat gevoel zal ik nooit meer vergeten.’

Vooruitgang

‘Dat ik nu zoveel met sporten bezig zou zijn, had ik een paar jaar geleden nooit verwacht. Ik zou nu zelfs durven zeggen dat ik sporten oprecht leuk vind. Als ik een paar dagen niet heb hardgelopen word ik zelfs chagrijnig. Ik heb het sporten echt nodig. Naar buiten gaan om te hardlopen en onderweg zelf je route te kunnen bepalen geeft mij zo’n gevoel van vrijheid. Ik probeer telkens weer een stapje verder te gaan. Toen ik de 3 kilometer kon hardlopen dacht ik: dan kan ik de 5 kilometer ook halen. Het ligt ook voor een groot deel aan je mindset. Ik blijf doorlopen en probeer het steeds een beetje verder op te bouwen. Op een gegeven moment besloot ik dat het tijd was voor een halve marathon. Na hard getraind te hebben, heb ik op Terschelling een halve marathon gelopen. Daar heb ik ontzettend van genoten, het was fantastisch om mee te maken. In totaal ben ik 23 kilo afgevallen. Ik merk dat ik veel meer energie heb, nu ik veel sport en gezonder leef. Ook ben ik er veel positiever door geworden. Tegenwoordig denk ik: als ik dit kan, dan kan ik de rest ook. Mijn vader vindt het heel goed dat ik dankzij hem gezonder ben gaan leven. Hij vindt het erg knap hoe ik van iemand die nooit sportte, naar iemand die een halve marathon loopt ben gegaan.’

Hardloopcoach

‘Omdat ik anderen ook graag wilde motiveren om te gaan bewegen, heb ik een opleiding tot hardloopcoach gevolgd. Mijn doel als hardloopcoach is het inspireren en het motiveren van anderen. Ik wil ervoor zorgen dat mensen plezier in het sporten kunnen vinden. Als hardloopcoach loop ik met groepjes dames bij mij in de buurt een rondje hard. We lopen wekelijks hard met elkaar en het is heel leuk om te zien hoe ze groeien. Je ziet echt dat hun mindset langzaamaan gaat veranderen. Veel dames geven aan dat het ze achteraf mee is gevallen. Naast het hardlopen in groepjes, kunnen mensen ook online contact met me opnemen. Ik stel dan een persoonlijk hardloopschema voor ze op. Vorig jaar in de lockdown heb ik een virtuele run georganiseerd. De deelnemers mochten zelf kiezen welke sport ze wilden uitoefenen en voor hoeveel kilometer ze dit wilden doen. Zo konden ze hardlopen, skeeleren, fietsen of zwemmen. De afgelegde kilometers stuurden de deelnemers naar ons door en dan stuurden wij de medaille op. De opbrengsten van deze virtuele run gingen naar de Hartstichting. Ik wilde graag dat de opbrengst naar een goed doel zou gaan en de keuze welk doel dit ging worden was al snel gemaakt. De reden dat ik met dit alles ben begonnen is natuurlijk mijn vaders hartprobleem, dus de Hartstichting was eigenlijk het enige passende doel.’

 

Uit recent onderzoek van Kantar, uitgevoerd in opdracht van Etos, blijkt dat Nederlandse vrouwen hun gezondheid te weinig en op een onjuiste manier controleren. Zo meet slechts 51% van de vrouwen nooit haar eigen bloeddruk weet ook de helft niet hoe ze dit moet doen. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Daarom is zelfonderzoek en vroegdetectie van belang.

 

Meer weten van Brenda? Neem een kijkje op haar Instagram. Ook heeft ze een eigen webshop met sportkleding opgericht.

Lees ook deze verhalen:

Lotte heeft scoliose en in afwachting van haar derde operatie reist ze de wereld over: ‘Ik wil momenten sparen in plaats van geld voor later’

Neem een abonnement op de Wendy-specials

Vier nummers voor € 17,50 

De Wendy-specials verschijnen vier keer per jaar, in elk seizoen 1. Wil jij ook geen nummer meer missen? Neem dan nu een jaarabonnement en ontvang 4 x de Wendy-special voor € 17,50. Losse nummers kosten € 5,99. Klik hier om een abonnement af te sluiten.

vitamine b12WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF