fbpx

Met optimisme vergroot je de kans op een lang leven

Bekijk jij het leven door een roze bril of zie je vaak beren op de weg? Dan is het tijd om meer positiviteit toe te laten. Uit een onderzoek van Harvard University blijkt namelijk dat optimistische mensen tussen de 11 en 15 procent méér kans hebben om langer te leven en ouder dan 85 jaar te worden.

Optimistische mensen vertrouwen op een goede afloop en zijn positief ingesteld. Ze bekijken het leven van de zonnige kant en laten zich niet leiden door problemen. 10 jaar lang volgden de Harvard-wetenschappers bijna 70.000 vrouwen en ruim 1400 mannen voor 30 jaar. Ze verzamelden gegevens over de mate van optimisme, algehele gezondheid en levensstijl, zoals voeding, beweging en alcoholgebruik. Op basis daarvan werd geconcludeerd dat optimistische mensen gemiddeld tussen de elf en vijftien procent meer kans hebben om langer te leven. Daarnaast stelden de Harvard-wetenschappers dat de grootste optimisten 50 tot 70 procent meer kans hebben om ouder te worden dan 85 jaar.

Verband

Mensen die deze eigenschap bezitten of sterk hebben ontwikkeld, hebben minder kans op depressies, hartaandoeningen en andere chronische ziekten, zo bleek uit eerdere onderzoeken. Deze factoren beïnvloeden natuurlijk ook de levensduur. Een verband tussen optimisme en een langer leven is dus al bewezen. Toch konden de Harvard-wetenschappers een directe oorzaak-gevolgrelatie niet aantonen. Waarom optimisten langer leven, is dus nog niet helemaal duidelijk. Er zijn meerdere mogelijkheden, waaronder deze twee:

  1. Optimisten zijn meer geneigd om een gezondere levensstijl aan te nemen, omdat zij hier te alle tijden het nut van in zien. Ze bewegen vaker, roken en drinken niet of minder en hebben een gezond voedingspatroon.
  2. Optimisten hebben meer controle over hun emoties en stress, doordat ze zijn in het relativeren van bepaalde zaken of situaties. Hierdoor blijft de kans op hart- en vaatziekten, oververmoeidheid, burn-out en een depressie beperkt.

Aangeboren

Ga eens bij jezelf na of het glas voor jou regelmatig halfvol of halfleeg is. Als je je nu zorgen begint te maken over jouw veerkracht en positiviteit, kunnen we je vast geruststellen. Jouw optimisme is namelijk al voor 25 procent een aangeboren eigenschap en je kunt het verder ontwikkelen. Wil je weten hoe je dat precies kunt doen? Volg dan deze zeven stappen voor meer positiviteit. Succes!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF