fbpx

Met deze yogaoefening behoud je kracht, energie en passie

Ken jij dat gevoel van benauwdheid? Een druk op je keel of op je borst? Het gevoel alsof je tegen de muur staat en geen kant op kan? Wij moeten zorgen dat ons vuur van binnen goed in balans is. Dat doe je met deze yogaoefening. 

Benauwd gevoel

Wanneer je last hebt van claustrofobie ken je dit gevoel vast en zeker. Je staat in een lift of bent in een gesloten kamer, het grijpt je dan letterlijk naar de keel. Het gevoel dat je er niet uit kan. Dat je jezelf niet kan redden. De sleutel niet kunnen vinden om de deur te openen. Je raakt in paniek en het wordt alleen maar erger. Je wordt duizelig en ziet het overzicht totaal niet meer. Een claustrofobisch gevoel kan je ook hebben wanneer iets je benauwd waar je nu in zit. Of het nu werk is, een relatie of angst wanneer je ergens heen gaat.

Er zijn vele vormen waarbij we het gevoel van benauwdheid kunnen ervaren. Vaak wuiven we dit weg, want we willen door. Ondanks dat je weet dat het niet goed voor je is, maar het is makkelijk. Een ritme waarvan het lastig is om uit te komen. Ons lichaam geeft het signaal en juist door er niet naar te luisteren wordt het erger. Tot het knapt.

Vuur in jou

In de yoga hebben we het dan over ons innerlijke vuur dat langzaam opbrandt. Belangrijk is om te zorgen dat dit vuur niet dooft. Voor vuur zijn de volgende elementen nodig: zuurstof, een brandbaar middel en warmte. Wanneer we kijken naar jouw lichaam is jouw adem de zuurstof. Jouw energie het brandbare middel en de zorg voor jouw lichaam de warmte.

Hoe is de verhouding hiervan bij jou?

  • Ben jij je bewust van jouw ademhaling? Adem je hoog of kan jij goed doorademen richting je buik? Breng jij je aandacht wel eens richting je ademhaling?
  • Hoe gebruik jij jouw energie. Ben jij vaak uitgeput en lig je met regelmaat uitgeblust op de bank. Is alles je teveel? Of kom jij na een dag werken, sporten of iets “leuks” doen met energie thuis.
  • En als laatste; de zorg voor jouw lichaam. Hoe zorg jij voor jouw lichaam. Eet jij bewust. Zorg jij voor goede voeding? Beweeg je? Pak jij soms dat momentje waarbij je even een time-out neemt om jezelf te verwennen.

Een goede balans van deze 3 elementen is een basis voor het vuur in jou. Maar wat nu als het vuur in jou nog maar een klein pitje is. Wanneer het bijna is gedoofd.

Doe dan eens het volgende:

  • Kies een ruimte in huis waar jij je prettig voelt en waar je je in terug kan trekken. Maak het je eigen. Een rustpunt waar je je bewust kan zijn van jouw ademhaling, je lichaam. De emoties binnenin jou.
  • Wees je bewust van je energie. Wat kost energie en wat geeft energie. Doe geen dingen tegen je zin in. Doe het stap voor stap. Wil niet te snel vooruit, maar hou het bij het nu. Wat voelt goed voor mij nu. Weet: dit kan morgen weer anders.
  • Ben alert met wat je eet. Een goede voeding is de motor van je lichaam. Beweeg. Al begin je met 10 minuten per dag. De natuur heelt.

Vuur geeft kracht, energie en zorgt passie

Een krachtige yogaoefening voor het ontvlammen van jouw vuur is: Navasana.

Ga zitten in Dandanasana. Strek je benen recht naar voren uit en richt je tenen op richting het plafond, activeer. Zorg dat je rechtop zit en duw je zitbotten in de mat.

Vuur in je zelf

Navasana: Breng je knieën richting je borst, vervolgens breng je langzaam je voeten van de grond af en breng je jouw rug wat naar achter. Blijf op je zitvlak zitten. Houd je navel in richting je wervelkolom. Je nek blijft in het verlengde van je ruggengraat. Je knieën kun je gebogen houden of schuin naar boven strekken richting het plafond. Houd je armen gestrekt naar voren en laat je handpalmen naar elkaar wijzen. Blijf rustig in- en uitademen.

Vuur in je zelf

Namaste, Rinske

Lees hier met welke oefening je je dag vol energie begint.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF