fbpx

Meridianen: dit zijn de 12 onzichtbare energiebanen in ons lichaam

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde moeten de Yin (zonzijde) en Yang (schaduwzijde) in evenwicht blijven voor een gezond balans in het lichaam. Wanneer er blokkades ontstaan of het evenwicht verstoord is kunnen er verschillende lichamelijke en/of psychische klachten ontstaan, waaronder een burn-out. HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen licht toe waarom meridianen een belangrijke rol spelen voor onze levensenergie.

Wat zijn meridianen?

Meridianen zijn volgens de traditionele Chinese geneeskunde een levenskracht dat door ieder lichaam heen stroomt. Deze levenskracht verbindt onze organen, lichaamsdelen, psyche en zintuigen met elkaar. In ieder lichaam bevinden zich 12 verschillende meridianen. Elk meridiaan heeft zowel een psychische als een fysieke kant en is gekoppeld aan een specifiek orgaan.

De meridianen bevinden zich kriskras door het lichaam heen en elk twee uur is volgens de Chinese orgaanklok een meridiaan het meest actief. Via meerdere vertakkingen heeft elk meridiaan een begin- en eindpunt. Een meridiaan behoort tot een eigen element, ook wel WuXing genoemd. Binnen de traditionele oosterse geneeswijzen wordt de levensenergie ‘Qi’ genoemd. De ademhaling wordt daarentegen ‘Chi’ genoemd.

De 12 onzichtbare meridianen en hun functies:

1. Maagmeridiaan (Zu Yang Ming): actief tussen 7.00 en 9.00 uur

Deze meridiaan loopt aan beide zijden van het lichaam. Het beginpunt bevindt zich onder het oog en eindigt op de tweede teen. De maagmeridiaan is een yang-meridiaan en behoort tot het element aarde. Deze meridiaan heeft invloed op de neus, kiespijn, spijsvertering en borsten.

2. Miltmeridiaan (Zu Tai Yin): actief tussen 9.00 en 11.00 uur

Deze meridiaan begint bij de grote teen en loopt aan de binnenzijde van het been omhoog. Het eindpunt bevindt zich in de oksel. De miltmeridiaan is een yin-meridiaan en behoort tot het element aarde. Deze meridiaan heeft invloed op gewrichten, hartklachten, piekeren, spijsvertering, oedeem en de energievoorziening.

3. Hartmeridiaan (Shou Shao Yin): actief tussen 11.00 en 13.00 uur

Deze meridiaan loopt aan beide kanten van het lichaam. Het beginpunt bevindt zich in de oksel en loopt naar de elleboog via de pink. In de dunne darm eindigt de hartmeridiaan. Deze meridiaan is een yin-meridiaan en behoort tot het element vuur en heeft invloed op het hart, tong, de mentale functies en uitbundigheid.

4. Dunne darm-meridiaan (Shou Tai Yang): actief tussen 13.00 en 15.00 uur

Deze meridiaan begint op beide handen aan de zijkant van de pink op de nagelranden en eindigt bij het oor. Deze meridiaan is een yang-meridiaan en behoort tot het element vuur. De dunne darm-meridiaan heeft invloed op de urine, obstipatie, diarree en de vochthuishouding.

5. Blaasmeridiaan (Qiao Mai): actief tussen 15.00 en 17.00 uur

De blaasmeridiaan begint in de ooghoeken aan de zijde van de neus en eindigt aan de buitenzijde van de voet aan de nagel van de vijfde teen. Deze meridiaan is een yang-meridiaan en behoort tot het element water. De blaasmeridiaan heeft invloed op hoofd, rug, urine en de ogen. Bij de ogen gaat het voornamelijk om tranende ogen.

6. Niermeridiaan (Zu Shao Yin): actief tussen 17.00 en 19.00 uur

Deze meridiaan loopt aan beide zijden van het lichaam. Het beginpunt bevindt zich onder de voeten en eindigt bij de oren. De niermeridiaan is een yin-meridiaan en behoort tot het element water. Deze meridiaan heeft invloed op vruchtbaarheid, oren, voeten, haar en botten. Ook heeft deze meridiaan invloed op ouderdomsklachten en angsten.

7. Hartbeschermer-meridiaan (Shou Jeu Yin): actief tussen 19.00 en 21.00 uur

Deze meridiaan begint boven de tepel en eindigt op het uiterste puntje van de middelvinger. De hartbeschermer-meridiaan, ook wel pericardium-meridiaan genoemd, is een yin-meridiaan en behoort tot het element vuur. Deze meridiaan heeft invloed op hartklachten en pijn op de borst.

8. Drievoudige verwarmermeridiaan (San Jiao): actief tussen 21.00 en 23.00 uur

Deze meridiaan begint aan het uiteinde van de vierde vinger en eindigt aan de buitenkant van het oog. De drievoudige verwarmermeridiaan is een yang-meridiaan en behoort tot het element vuur. Deze meridiaan heeft invloed op doofheid, oorklachten en klachten tijdens de zwangerschap.

9. Galblaasmeridiaan (Zu Shao Yang): actief tussen 23.00 en 01.00 uur

De galblaasmeridiaan loopt aan beide zijden van het lichaam en begint aan de buitenzijden van de ooghoeken. Het eindpunt bevindt zich op de vierde teen bij de nagelrand. Deze meridiaan is een yang-meridiaan en behoort tot het element hout. De galblaasmeridiaan heeft invloed op een bittere smaak, ischias en klachten aan de zijkant van het lichaam.

10. Levermeridiaan (Zu Jeu Yin): actief tussen 01.00 en 03.00 uur

Deze meridiaan begint op de grote teen en eindigt bij de ribben. De levermeridiaan is een yin-meridiaan en behoort tot het element hout. Deze meridiaan heeft invloed op de afgifte van hormonen, misselijkheid, pijn in de ribben, de geslachtsorganen en woede.

11. Longmeridiaan (Cheou Tai Yin): actief tussen 03.00 en 05.00 uur

De longmeridiaan loopt aan beide zijden van het lichaam en begint op de borst, vlak onder het sleutelbeen. Het eindpunt bevindt zich op de duim. Deze meridiaan is een yin-meridiaan en behoort tot het element metaal. De longmeridiaan heeft invloed op de huid, ademhaling en neus. Ook heeft deze meridiaan invloed op de emoties in de algehele zin en verdriet in het bijzonder.

12. Dikke darm-meridiaan (Shou Yang Ming): actief tussen 05.00 en 07.00 uur

Deze meridiaan loopt vanaf de wijsvinger aan de duimzijde tot naast de neusvleugel. De dikke darm-meridiaan is een yang-meridiaan en behoort tot het element metaal. Deze meridiaan heeft invloed op de neus, keel, tanden, huid en darmen.

Meridiaantherapie voor het herstellen van een verstoorde levensenergie

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om de levensenergie in ons lichaam te herstellen. Denk hierbij aan acupunctuur, reflexologie en acupressuur. De minder bekende therapieën zijn meridiaan taping en crossing, guasha en Tui-na. Het doel van een meridiaantherapie is het opheffen van blokkades in het lichaam zodat de levensenergie vrij door kan stromen zodat het lichamelijk en geestelijk vlak in balans komen. Via meridiaantherapie is het ook mogelijk om de doorstroom van de levensenergie te bevorderen.

Over Ilonka van Galen

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF