fbpx

Mensen lopen over je heen als jij geen grenzen stelt

Grenzen stellen is niet even gemakkelijk voor iedereen. Toch blijkt dat mensen die hun grenzen wel durven aan te geven meer inlevingsvermogen hebben in een ander, dan mensen die hun grenzen niet aangeven. We delen een blog die Janina Carmesin schreef voor 365 dagen succesvol. 

‘De meest empathische mensen zijn heel goed in grenzen aangeven.’ Het is een uitspraak van één van mijn grootste helden: Brené Brown. Veel mensen kennen haar van haar Ted-talk over kwetsbaarheid of van één van haar bestsellers. Toch is de combinatie empathisch zijn en grenzen aangeven nieuw voor mij.

Het klinkt tegenstrijdig want als je empathisch bent, dan houd je toch juist rekening met anderen? Grenzen aangeven heeft voor mij altijd de bittere nasmaak van egoïstisch zijn. Dat komt misschien ook omdat ik mezelf niet altijd even comfortabel voel bij het aangeven van mijn grenzen. Erg zonde, vindt Brené. Grenzen aangeven is volgens haar namelijk de sleutel naar zelfliefde en die bepaald ook hoe lief je kunt zijn voor anderen.

De mening van anderen

Eigenlijk zijn grenzen heel simpel: je vindt iets oké of niet oké. Daartussenin ligt jouw grens. Toch is het stellen van grenzen voor veel mensen erg moeilijk. De reden hiervoor is dat we de mening van anderen veel belangrijker achten dan die van onszelf. We willen erbij horen en leuk gevonden worden. We willen niemand teleurstellen, niet moeilijk doen en zeker geen conflict veroorzaken. In veel situaties betekent dit dat je meer rekening houdt met anderen dan met jezelf. En laat dat nu juist vervelende gevolgen hebben.

Grenzeloos

Als je geen grenzen stelt dan lopen mensen over je grenzen heen, it’s as simple as that. Niet opzettelijk of omdat ze kwaad willen doen, maar ze weten gewoon niet waar jouw grens ligt. Als je het moeilijk vindt om grenzen te stellen, dan vind je het meestal ook moeilijk om aan de bel te trekken als iemand over eentje heen is gewalst. Hiermee help je jezelf en de ander natuurlijk niet.

Ten eerste weet de ‘boosdoener’ de volgende keer nog steeds niet waar jouw grens ligt, waarbij de kans dus groot is dat het nog een keer gebeurd. Waarschijnlijk neem je het de persoon in kwestie ook nog kwalijk dat hij of zij iets heeft gedaan wat jij niet fijn vindt, want er is geen rekening met je gehouden. Op termijn ontstaat er wrok en opgekropte boosheid. Dat maakt het moeilijk om anderen zonder oordelen te benaderen en mee te voelen met anderen, zij doen dat namelijk ook niet met jou.

Grenzen en compassie

Begrip hebben, je inleven in anderen en iemand laten merken dat die niet alleen is in zijn of haar gevoelens. Empathisch gedrag is volgens Brené Brown het gevolg van compassie, oftewel mededogen. Volgens haar kunnen compassie, empathie en kwetsbaarheid niet bestaan zonder je eigen grenzen aan te geven. Grenzen gaan om respect voor een ander, maar bovenal voor jezelf. Door grenzen te stellen blijf je loyaal aan jezelf. Je doet geen dingen die je niet oké vindt en zorgt ook dat anderen dat niet doen.

Welke grenzen heb jij nog te stellen om loyaal te zijn aan jezelf ? Als jij je eigen grenzen kent en daar voor uitkomt, zorg je niet alleen goed voor jezelf, maar kan je ook liefdevoller met anderen omgaan.

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nl

Lees ook deze artikelen die tips bevatten van 365 Dagen Succesvol:

https://www.wendyonline.nl/waarom-het-geen-zin-heeft-om-anderen-de-schuld-te-geven-van-jouw-gevoelens/

https://www.wendyonline.nl/12-tips-om-je-zelfvertrouwen-te-vergroten/

https://www.wendyonline.nl/met-deze-vier-tips-onderdruk-jij-je-negatieve-gevoelens-niet-meer/WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF