fbpx

Melissa voelde zich dertig jaar opgesloten in een mannenlichaam: ‘Mijn leven begint pas na mijn geslachtsveranderende operatie’

Na jaren in zichzelf opgesloten te zijn in een mannenlichaam, besluit Melissa Mooij (57) in 2019 dat het genoeg is. Ze voelde zich vanaf haar geboorte al vrouw en wil ook zo door het leven gaan. Dit jaar komt haar grootste wens uit, de geslachtsveranderende operatie staat voor de deur. 

Op haar twaalfde was het al duidelijk, Melissa was geboren in het lichaam van een jongen maar voelde zich vrouw. ‘Jarenlang heb ik mijn gevoelens verstopt. Ik durfde er niet over te praten en in eerste instantie wilde ik er ook niet over praten. Dat kwam onder andere door de schaamte, maar ik voelde ook dat de wereld nog niet klaar was voor mijn verhaal.’ Zo’n tien jaar geleden vond ze een manier waarop ze zich toch kon uiten. ‘In die tijd struinde ik vaak alleen over het strand. Stiekem kleedde ik mij dan om in de duinen om even compleet mezelf te zijn. Ik deed een bh, legging en een strak truitje aan. In de duinen is er vaak toch niemand te bekennen. Er was niemand die mij zo kon zien en ik voelde mij voor even vrij.’

Einde huwelijk?

Toch durfde Melissa het voor een lange tijd niet aan haar eigen vrouw te vertellen. ‘Ik moest mijn verhaal naar buiten gooien, anders stopte het leven voor mij. Ik was al jaren depressief en had veel suïcidale gedachtes. Mijn omgeving wist dat er iets aan de hand was, maar het was te groot om ‘even’ te vertellen. Mijn vrouw Carin wist dat ik af en toe vrouwen kleding droeg, maar had er nooit bij stilgestaan dat ik eigenlijk een vrouw was.’ En toen was het moment daar. ‘Elk jaar bouwen we met een bouwploeg van de carnaval de locatie op en op de laatste avond van borrelen we altijd even na. Op die avond voelde ik mij erg depressief. Ik heb een goede vriendin een appje gestuurd dat ze mij moest komen ophalen, omdat zij mij anders niet meer zou zien. Ik wilde een einde aan mijn leven maken. Ze heeft mij opgehaald en toen heb ik het haar verteld. Een paar dagen later zat ik samen met die vriendin tegenover mijn vrouw in ons huis. Met de grote angst dat het einde huwelijk was. “Ik wil je wat vertellen, maar ik weet niet hoe je ermee omgaat”, zei ik tegen haar. Na een korte stilte vertelde ik dat ik verder als vrouw door het leven wilde gaan. In eerste instantie reageerde ze wat verbaasd, maar ze was vooral heel positief. Ze wist dat ik mezelf niet prettig voelde, dus het was geen volledige verrassing. Carin steunt mij in het hele proces en gaat mee naar alle afspraken in het ziekenhuis.’

Verlies

‘Mijn zus reageerde zelfs heel enthousiast op mijn vrouw-zijn. “Had je dat niet eerder kunnen vertellen? Dan konden we samen winkelen”, zei ze’, vertelt Melissa lachend. Hoewel haar vrouw en familie goed reageerden, was dat niet bij iedereen zo. ‘Zo’n zeventig procent viel af. Mensen die we al dertig jaar kenden, stopten het contact. Ze wisten er zich geen weg in te vinden. Terwijl er aan mijn karakter niks verandert. Mijn hart blijft hetzelfde. Gelukkig zijn er ook nieuwe vrienden voor teruggekomen die mij wel volledig accepteren.’

Transitieproces

In 2019 meldde Melissa zich aan om het proces in te gaan. ‘In april 2020 had ik mijn eerste gesprek met een psycholoog, dat duurde een half jaar met zo’n zeven gesprekken. Vervolgens heb ik injecties gekregen om testosteron af te breken en pleisters gekregen om oestrogeen in mijn lichaam te krijgen.’ Met trots vertelt Melissa hoe haar borstvorming al vrij snel op gang kwam en ze heupen kreeg. ‘Van anderen hoorde ik dat ik een vrouwelijke uitstraling kreeg en zelf vond ik ook dat ik steeds meer vrouw werd. Als ik voor de spiegel sta voel ik mij goed hoe ik eruit zie. Dat ik lichamelijk nog niet klaar ben stoort mij alleen nog enorm. Ik kan niet wachten tot de geslachtsveranderende operatie die dit jaar plaatsvindt. Het komt steeds dichterbij, dus de spanning bouwt op. Maar ik kijk er vooral naar uit. Dit is wat ik wil. Mijn leven begint pas na mijn geslachtsveranderende operatie. Dan ben ik vrouw, ook lichamelijk.’ 

Opnieuw de liefde betuigen als vrouw

Bij de transitie hoorde voor haar ook een nieuw huwelijk. ‘Vorig jaar op 22 augustus waren we 19 jaar getrouwd en vond het plaats. Voor de wet hoefde het niet, maar wij wilden het graag. Het was een fantastische dag en heel emotioneel. Ik kon niet langer wachten om als vrouw te trouwen.’

Op bovenstaande foto zie je op de eerste foto het stel tijdens hun trouwerij afgelopen jaar, op de tweede foto is de trouwfoto van 19,5 jaar geleden te zien. 

Gelukkiger dan ooit

Hoewel Melissa zich pas helemaal vrouw voelt als haar geslachtsveranderende operatie klaar is, zijn haar depressieve gevoelens verdwenen. ‘Ik ben zoveel gelukkiger. Het kan alleen maar beter. Mijn leven gaat zo meteen echt beginnen. Het hele leven heb ik al het gevoel dat er veel meer leuke vrouwen kleding is dan mannenkleding. Ik zal meer gaan shoppen’, lacht ze. Maar ook hoopt ze door haar verhaal te delen, mensen te kunnen helpen. ‘Mensen zeggen soms, dat je dat nog op jouw leeftijd doet. Ik had het veel liever eerder gedaan, maar de wereld was er nog niet klaar voor.’

De kracht van wensen

De winterspecial van WENDY heeft als thema ‘De kracht van wensen’ en bij een wensnummer horen cadeautjes! Wendy zette een grote ‘Ik wens jou-actie’ op waarin ze haar persoonlijke favorieten weggeeft, van een make-over tot haar favoriete kleding- en schoenensets. Verder lees je in dit nummer interviews met Nienke Plas en haar man Resley, Liza Sips en Frank Boeijen over hun geluk en verdriet in 2022, vertelt Daniëlle van ’t Schip, die dit jaar werd geconfronteerd met kanker, over de alternatieve behandelingen die ze ondergaan in Duitsland en haar wens een oma van 108 te worden en maakten we samen met Make-A-Wish Nederland, waar Wendy al achttien jaar ambassadeur van is, mooie verhalen over wenskinderen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF