fbpx

Mark Tuitert over de stoïcijnse filosofie: ‘Ik gebruik de lessen om mij staande te houden en een waardevoller leven te leiden’

Oud-schaatser Mark Tuitert heeft het niet altijd makkelijk gehad, maar door zijn stoïcijnse mindset leert hij zichzelf anders met de uitdagingen van het leven om te gaan. In zijn nieuwste boek FLOW laat hij aan de hand van inspirerende voorbeelden en opdrachten aan jou zien, hoe ook jij het kan toepassen.

Waarom wilde je een vervolg op je eerste boek DRIVE schrijven?

‘Ik had al het idee om twee boeken te schrijven. De stoïcijnse mindset wilde ik nog verder uitleggen in dit boek, samen met verhalen van mensen die mij inspireren. Ik krijg hele mooie en persoonlijke berichten over DRIVE, dat het boek hun leven verrijkt. Dat was de drijfveer om nog een boek te schrijven hierover. De oefeningen hebben een verdiepingsslag, bijvoorbeeld over oordelen of jezelf socratisch bevragen. Door de oefeningen op het eind met elkaar te combineren, zorg je voor een leidraad in je eigen levensfilosofie. Ik hoop ook dat het leuk is om te lezen.’

Bij het woord ‘Stoïcijnse filosofie’ kunnen mensen afhaken, maar jij hebt het laagdrempelig opgeschreven, toch?

‘Ja, als het gaat om levensfilosofie loop je het risico dat je in abstracte concepten vervalt, en de stoïcijnse teksten zijn soms best complex om te lezen. Ik probeer ze terug te brengen tot persoonlijke voorbeelden en oefeningen, zodat het begrijpelijker wordt voor mensen. Ik hoop dat mensen er veel mee aan de slag gaan.’

Wat is jouw missie met dit boek?

‘Hoe jij kiest om in de wereld te staan, is heel bepalend. Ik hoop dat ze daar over nadenken. Dat het niet alleen draait om jezelf, maar ook om je omgeving. Je staat midden in de connectie met de wereld. Je krijgt te maken met dingen die zwaar kunnen zijn; tegenslagen. Ik hoop dat ze een heldere gereedschapskist ontwikkelen om betere keuzes te maken om hun eigen levensmissie in te vullen en aan de slag te gaan.’

Die heldere gereedschapskist, hoe was het voor jou om deze te vinden? 

‘Dat is een heel proces geweest. Ik ben zwaar overtraind geweest in mijn leven, dat leerde mij dat ik mijn eigen grenzen moest stellen. Als kind heb ik te maken gehad met een vechtscheiding tussen mijn ouders waarbij ik leerde dat dat gevecht niet over mij ging, maar het een gevecht was tussen twee mensen waarvan je houdt. Als kind kun je daar een andere rol in kiezen, zoals door het te accepteren. De machteloosheid moeten uithouden toen mijn moeder zwaar depressief was, moest ik ook voor mezelf loslaten, want ik kon haar niet redden. Het zijn misschien wel de meest heftige dingen die ik heb meegemaakt, waarin ik zocht naar een bepaalde levensprincipe.’

Is er een moment geweest waarop je wist dat je op jezelf kon vertrouwen?

‘Ik kom altijd terug naar de kern, ook voor alles wat ik net beschreef. Ik kom er wel uit, hoe dan ook. Dat komt door ervaring en dingen die ik mee heb gemaakt met topsport. Dat heeft ook met mindset te maken. Morgen sta ik weer op en ik kan desnoods weer helemaal opnieuw beginnen om er iets moois van te maken.’

‘Hoe hoger de golven, hoe mooier de ervaring’ schrijf je in je boek. 

‘Ik zoek avontuur en uitdaging op. Ik ben niet voor niets topsporter en ondernemer geworden. Daar kom je jezelf tegen. Je hebt twee keuzes, of je kan weglopen voor jezelf, of je gaat de strijd aan. Die laatste vind ik het waardevolst. Daar liggen de lessen, maar ook de worsteling en de pijn. Je kunt daar doorheen komen en dat verrijkt je leven. Het heeft niks te maken met goud of geld. Pak die golf met je surfboard en leer mee te surfen op de golven.’

Mark Tuitert

Wat is de grootste les die jij hebt geleerd?

‘Mijn vroegere zelf was veel vuriger en eerder uit het veld geslagen; met zoveel macht en kracht iets bewerkstelligen, waardoor er ook dingen stuk gingen. Ik was eerst ook meer gericht op mezelf, terwijl ik mij nu veel meer richt op anderen en dieper geïnteresseerd ben in anderen en een diepere connectie met mensen als belangrijkere levenswaarde ben gaan zien.

Voor mij is het nog iedere dag een worsteling. Ik gebruik de lessen om mij staande te houden en een waardevoller leven te leiden. Het komt niet van nature. Je kan boeken lezen wat je wil, je kan ieder principe toepassen, maar het hoort nou eenmaal bij het leven. Uitgeleerd ben je dus nooit.’

‘FLOW’ is uitgegeven bij Maven Publishing en is voor 21,50 te koop via deze link.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF