fbpx

Sabrina had een megahoge bloeddruk en gooide met succes haar leefstijl om: ‘Ik moest wel, anders zou het mijn einde worden’

Sabrina was 33 jaar, woog 135 kilo en had een bloeddruk van 200/100. Veel te hoog dus en de artsen waarschuwden haar dat het haar einde kon betekenen als ze haar leefstijl niet aanpaste. Nu, twee jaar later, is ze 60 kilo afgevallen, heeft ze een lagere bloeddruk en is ze gelukkiger dan ooit dat ze het leven nog mag vieren.

‘In april 2020 kreeg ik last van paniekaanvallen. Mijn schoonvader en mijn oom overleden dertien uur na elkaar en ik had veel stress en was natuurlijk erg verdrietig. Mijn schoonvader was al langer ziek en mijn oom is overleden aan corona. Die periode was ik erg angstig. Ik zat op de bank, was erg onrustig, kreeg hartkloppingen en wist niet goed wat er gebeurde. Ik dacht dat ik doodging.’

Hartaanval klachten

‘Na wat googelen zag ik dat mijn klachten overeenkwamen met het hebben van een hartaanval. Het maakte me bang. Ik ga dood, dacht ik. Dit is het. Het gaat nu gebeuren. Ik was zo angstig op dat moment dat ik niet meer wist wat ik kon doen. Na een kwartiertje trokken de klachten weg. Ik zat verbluft op de bank en wist niet wat er zojuist was gebeurd.’

Paniekaanvallen

‘Vanaf dat moment had ik wel 6 tot 7 paniekaanvallen per dag. Mijn schoonmoeder is verpleegkundige geweest en had haar me al vaker gezegd dat ik mijn bloeddruk moest laten opmeten. Ik wilde het aanvankelijk niet, waarschijnlijk omdat ik in mijn achterhoofd wel wist dat er iets niet goed was.  Ik sliep ook slecht, was vaak benauwd en bezweet en van het eten van zout werd ik al helemaal niet goed.’

Bloeddruk van 200/100

‘Mijn vriend had een paar dagen na die eerste paniekaanvallen toch een bloeddrukmeter gekocht. Dat ding stond al een aantal weken ongebruikt in een hoek. Op een dag besloot ik toch mijn bloeddruk te meten. Mijn vriend deed de band om mijn arm en de meter gaf aan dat mijn bloeddruk 200/100 was. Voor de mensen die niet weten wat een normale waarde is, dat is tussen de 120/80. Dit was dus echt belachelijk hoog. Mijn vriend keek mij aan en ik zag de angst in zijn ogen. Wil ik dit weten? “Dit is niet goed Bien. Dit is echt niet goed”, zei hij.’

Wat doet een bloeddruk?

‘Ik wist eerlijk gezegd niet wat een bloeddruk precies deed, maar wist wel van horen zeggen dat een hoge bloeddruk gevaarlijk was. Mijn huisarts bevestigde mijn bange vermoeden. Na het opmeten van mijn bloeddruk zag ik bij hem de angst in zijn ogen. Alsof hij dit nog nooit zo hoog had gezien. Hij vertelde mij dat hij mij door zou sturen naar het ziekenhuis omdat hij wilde weten hoever dit mijn lichaam al had aangetast. Toen ging er een belletje rinkelen en dacht ik alleen nog maar shit, shit, shit! Daarna moest ik naar het ziekenhuis en werd ik volledig onder de loep genomen. Alles, maar dan ook echt alles werd gecontroleerd bij mij. Van mijn nieren tot mijn hart tot zelfs mijn ogen.’

Leefstijl aanpakken

‘Mijn hart had al een verdikking en mijn nieren waren al zwaar aangetast. Na deze twee dagen vol onderzoek ging ik in gesprek met de arts en die vertelde mij iets wat mijn ogen deed openen. Ik zou echt aan medicijnen moeten beginnen en ik zou ook mijn leefstijl moeten aanpakken. Deed ik dat niet, dan was de kans groot dat mijn lichaam ermee op zou houden. Ik moest anders gaan leven, anders kon het mijn dood worden. Ik moest gaan afvallen, minimaal 60 kilo en veel medicijnen slikken.’

hoge bloeddruk

Afvallen op mijn eigen manier

‘Ik wilde het op mijn eigen manier doen omdat ik geen zin had om allerlei diëten te volgen. Ik begon met het lezen van etiketten. Waar zit er zout en zoethout in? Dat mocht ik namelijk absoluut niet meer hebben. Ook begon ik rustig met wandelen. Ik begon met 2 kilometer, maar dat voelde voor mij als een marathon.  Ook ging ik gezonder eten. Gezond eten betekent voor iedereen iets anders, maar voor mij is dat terug naar de basis zoals mijn opa en oma dat vroeger deden: 3 maaltijden op een dag. Ook ben ik geminderd in de porties die ik opschepte. Zo at ik tot 2 jaar geleden nog 7 aardappelen en nu nog maar 2. Ik maak nu veel bewustere keuzes. Qua medicijnen heb ik nog iedere dag bloeddruktabletten. Dit omdat ik nierpatiënt ben. Mijn nieren werken nog maar samen voor 60%.’

Niemand zag het

‘Het afvallen vond ik vreselijk. Niet dat je het voor een ander doet, maar niemand zag dat ik 15 kilo was afgevallen. Mijn vriend was 7 kilo afgevallen, maar dat zagen mensen wel. Dat is heel frustrerend. Dan loop je door de kou en de regen en denk je: waar doe ik het voor? Maar dat zijn momentopnames. Ik voelde me ook trots dat de weegschaal steeds minder kilo’s aangaf.’

Stemmetje in mijn hoofd

‘Het is me gelukt om 60 kilo af te vallen, maar in mijn hoofd heb ik nog steeds morbide obesitas. Mijn hele leven ben ik bezig geweest met voeding. Als het lekker was, at ik het. De meeste verleidingen kan ik inmiddels weerstaan, maar ik heb nog steeds moeite met snoep. Ik ben verslaafd aan snoep.  Iedere dag is het een strijd. Ik heb een stemmetje in mijn hoofd: Coby. Coby is mijn obesitas-stem. Af en toe komt Coby om de hoek kijken, en zegt dan bijvoorbeeld dat ik nog wel een snoepje kan pakken. Maar ik heb geen rem. Ik ga door met eten tot die hele pot bij wijze van spreken leeg is. Dan is het Bien die de volgende dag zegt: oké Bien, we moeten er weer even tegenaan. We moeten gewoon weer even normaal doen. Af en toe heb ik nog terugvallen.’

Terugkijkend naar twee jaar geleden

‘Soms kijk ik met ongeloof terug naar de afgelopen jaren. Het was zo ongezond hoe ik at. Ik ben nooit afgevallen om slank te worden, maar puur omdat ik niet anders kon. Ik vond het niet erg dat ik 135 kilo woog, want ik was gelukkig met mezelf. Ik heb het gedaan voor mijn lichaam, omdat mijn lichaam het anders zou opgeven. Mijn nieren zijn aangetast, maar ik ben blij dat ik er nog ben. Ik ben heel gelukkig dat ik nu van het langere leven kan genieten en dat ik vertrouwen heb in mijn lichaam.’

hoge bloeddrukWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF