fbpx

Waarom overspel niet het einde van je relatie hoeft te betekenen

Overspel hoeft niet het einde te betekenen van je relatie, zegt overspel therapeute en WENDY-deskundige Lisette Wevers. Sterker nog: het kan zelfs nieuwe kansen bieden. Lees hoe je als stel sterker uit een affaire kunt komen.

‘Als Marco Borsato en Leontien de affaire al niet overleven, dan heb ik er ook niet veel vertrouwen in’, zegt Mieke vanmiddag tegen mij. Ze heeft mijn hulp gezocht omdat ze heeft ontdekt dat haar man een verhouding heeft. Als Bekende Nederlanders gaan scheiden wordt de oorzaak in de media al snel bij overspel gelegd, maar door mijn werk als overspel therapeut weet ik dat een scheiding vaak veel ingewikkelder ligt en dat een affaire geen reden van een scheiding hoeft te zijn. Een affaire heeft altijd ook te maken met een zwakte in de relatie. Het zorgt dus niet alleen voor een relatieprobleem, er was al iets niet goed genoeg in de relatie.

Ontrouw een kans voor je relatie

Overspel beschadigt een relatie en de partner, dat staat buiten kijf. Hoeveel schade hangt van veel factoren af, maar meestal raakt de relatie in een crisis. En hoe moeilijk en pijnlijk het ook is, die crisis biedt ook een kans. Een stel is zelden zo betrokken bij hun relatie en elkaar als na ontrouw. Ze zijn niet meer vanzelfsprekend voor elkaar en dat stimuleert. Als je er goed mee omgaat is de kans groot dat de relatie het overspel overleeft, en je een stel kan zelfs beter uit de crisis komen.

Soms overleeft een relatie overspel niet

Ja, soms herstelt een relatie niet na overspel. Het kan zijn dat de bedrogen partner erg kwetsbaar is, of eerder is bedrogen en elk risico dit nog een keer mee te maken wil uitsluiten. Het kan zijn dat de relatie al te zwak was en dit het laatste zetje was. En het kan zijn dat de overspelige partner vreselijk verliefd is en denkt zijn soulmate gevonden te hebben, wat maar zelden echt het geval is.

Relatie 2.0 na overspel

Maar de meeste stellen kunnen door het overspel hun relatie vernieuwen en met relatie 2.0 samen oud worden. Daarvoor is wel wat nodig, dat spreekt voor zich. Kort samengevat draait dit, naast betrokkenheid, om emoties uiten en ontvangen, inlevingsvermogen en sensitiviteit. Uiteraard moet de overspelige partner hier meer zijn best voor doen dan de ander, zeker in het begin. En daarnaast is het erg belangrijk dat er duidelijkheid komt over de betekenis van het overspel en er een diepgaand, gedeeld narratief komt. En dit alles is bij veel stellen mogelijk, soms met hulp.

Waarom roddelen over affaire Marco Borsato?

In de media is er enorm veel aandacht voor Bekende Nederlanders die te maken krijgen met ontrouw. Dat heeft meer met onszelf te maken dan met de Bekende Nederlanders. Iedereen vreest bewust of onbewust voor ontrouw van zijn partner. Door over overspel te roddelen, bevestigen we met zijn allen dat trouw de norm is. Dat helpt ons met de angst voor ontrouw om te gaan. Het is fijn om weer even met zijn allen te voelen: dat moet je dus niet doen, want zie wat het resultaat is.

Overspel kan iedereen overkomen

Niemand is echt veilig voor overspel. Wel kun je het risico verkleinen door je partner niet als vanzelfsprekend te beschouwen. Vaak gaan we slordiger met onze partner om dan met vrienden. Gaat het toch mis, dan helpt het hopelijk te weten dat de gevolgen lang niet altijd zo desastreus zijn als je misschien denkt. Sterker: de relatie 2.0 kan echter en leuker zijn dan versie 1.0. Daarmee is ontrouw geen aanrader, dat spreekt voor zich. Ik wil geenszins afdoen aan de pijn en stress die het veroorzaakt.

Drie tips van Lisette Wevers bij ontrouw

1)Neem geen overhaaste beslissing. Emoties lopen vaak hoog op en helpen niet om een goed besluit te nemen. Als jullie hevige ruzies hebben die jullie relatie verder schaden kun je wel tijdelijk apart gaan wonen.

2) Uit gevoelens als boosheid, onzekerheid, angst, verdriet. Laat zien wat het effect van het overspel op jou is. Als je partner niet goed reageert, geef dan aan dat je wilt dat de ander luistert en zich inleeft in jou (en bijvoorbeeld niet defensief reageert). Uitleg komt later wel.

3) Ga niet graven naar details. Het is wel belangrijk dat je weet wat het overspel en ‘de ander’ voor je partner betekenden, maar seksuele details zijn onnodig pijnlijk. Je kunt dus bijvoorbeeld wel vragen: was je ervaring met seks met haar anders (het kan zijn dat dit een rol speelt bij het overspel, maar hoeft niet)? Maar liever niet: waar en hoe hebben jullie seks gehad?

Lisette Wevers is Vreemdgaan Therapeut en begeleid mensen die kampen met problemen door overspel. Voor meer informatie rond vreemdgaan kan je terecht op www.vreemdgaan-therapeut.nl

lisette wevers Waarom overspel niet het einde van je relatie hoeft te betekenen

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF