fbpx

Columniste Lale Gül over het eiland Tenerife: ‘Het is de plek die onze behoefte naar familieliefde vervult’

Voor Lale Gül betekent eilandliefde vooral familieliefde. Op het eiland Tenerife, waar haar schoonmoeder woont, vindt ze de liefde die ze van haar eigen familie moet missen sinds ze verstoten werd na het schrijven van haar boek Ik ga leven.

Terwijl ik dit schrijf, loert een grote roze koffer in de gang al dagen naar me, want ik ben sinds kort terug van Tenerife en stel het uitpakken graag zo lang mogelijk uit. Tot ik echt kleding uit de koffer nodig heb, dan moet ik wel. Maar dat is ook geen straf, want ik ben goed geslaagd met winkelen op het Canarische eiland, waar de Zara de helft goedkoper is en de vrouwen meer mijn lengte hebben (1.61 meter). Gelukkig heb ik een goed excuus om een aantal keer per jaar op vakantie te gaan richting de zon: mijn schoonmoeder woont er. Zij is een aantal jaar geleden uit Nederland geëmigreerd naar de Spaanse kust, en wij, mijn vriend en ik, hebben om de paar maanden het gevoel dat we haar heel erg missen. Maar misschien heeft dat er ook mee te maken dat we alles van dat gebied missen.

Laten verwennen

Het is immers een geweldige toevlucht naar alles wat we hier in Nederland vaak niet hebben: de zon, zee, mooie bergen, de vulkaan, prachtige stranden en lekkere sangria en paella. Bovendien kan ik er topless zonnen, want iedereen doet dat daar, in tegenstelling tot in Nederland. Verder kun je er een Thaise massage krijgen voor een paar tientjes, terwijl je op een zacht bedje aan het strand ligt. Ook lopen er Senegalese vrouwen rond, die elke vrouw met lang haar aanbieden om het in te vlechten. Ik maak elke keer weer graag gebruik van die service, terwijl ik vrolijk klets met de vrouw die dan zo heerlijk aan mijn haar zit, dat het bijna therapeutisch aanvoelt. De enige zorg op zo’n dag is dat je geen plekje op je lijf moet vergeten in te smeren. En bedenken welk boek je gaat lezen, terwijl je je telefoon, die normaal vastgeplakt zit aan je hand, weg moet bergen in de schaduw omdat hij anders te heet wordt.

Familieliefde

Maar naar het strand gaan is alleen de eerste paar dagen leuk en niet waar we het voor doen. Want wat we nog het meest missen in Nederland is een liefdevol familieleven. Zelf heb ik sinds twee jaar geen contact met mijn familieleden, omdat ik verstoten ben na mijn boek Ik ga leven, waarin ik volgens hen het geloof beledig. Maar ook mijn vriend heeft amper familie in Nederland of weinig contact met ze door omstandigheden. Bovendien leeft zijn vader niet meer. En zijn opa en oma wonen ook al in het buitenland. Tenerife is daarom niet alleen een eiland om het routinematige, drukke en gejaagde leven hier te ontvluchten en even op adem te komen tussen de mensen die op een heerlijk Spaans tempo leven, maar ook de plek die onze behoefte naar familieliefde vervult. En die liefde is van levensbelang, weet ik nu. Die liefde bouwt ons, inspireert ons en geeft ons kracht om door te gaan.

Spaans leren

Op Tenerife weten we niet beter dan dat we bijna dagelijks in de tuin van zijn moeder en haar Spaanse vriend barbecueën, de vijf kittens aaien, de hond samen uitlaten en half Spaans, half Engels proberen te keuvelen met haar Spaanse buren die het niet kunnen laten om even bij ons te komen zitten als ze langslopen. Die Spaanse woordjes heb ik geleerd van de app Duolingo, tijdens mijn werkpauzes in Nederland. En die moeite doe ik graag, want familie is uiteindelijk toch de plek waar het leven begint en de liefde nooit eindigt.

Over Lale

Lale Gül schrijft in elke WENDY en elke maand op wendyonline.nl een column over haar leven. Ze schreef de autobiografische bestseller Ik ga leven over haar strenggelovige islamitische opvoeding en het afstand nemen daarvan, waardoor ze brak met haar familie.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF