Loslaten is misschien wel een van de grootste uitdagingen in het leven, vooral voor vrouwen die vaak gewend zijn om alles te dragen, op te lossen en te verzorgen. In deze column nemen we je mee in het thema loslaten: wat het écht betekent, waarom het zo moeilijk kan zijn en hoe je het kunt leren. Nu het nieuwe jaar nog fris is, biedt dit een kans om ruimte te creëren voor meer rust, groei en balans in jouw leven. Een goede start van 2025. Want onbewust houden we te veel en te lang vast. Loslaten is geen opgeven, maar anders leren vasthouden. Laat je inspireren door de inzichten en praktische tips van Chantal de Mol die je helpen om het leven lichter te maken.
Wat betekent loslaten?
‘Ach, je moet het wat meer loslaten…’ Het klinkt als een simpele oplossing, bijna als een toverspreuk die je in een flits bevrijdt van je zorgen. Maar loslaten is allesbehalve eenvoudig.
Loslaten wordt vaak gezien als iets losmaken, offeren of opgeven. Maar loslaten betekent niet dat je alles achter je moet laten of dat je niet meer om iets geeft. Het gaat juist om de manier waarop je iets vasthoudt. In plaats van een krampachtige greep, leer je om open en ontspannen vast te houden. Het gaat om ruimte maken, voor jezelf en voor anderen, en om vertrouwen hebben dat alles zich ontvouwt zoals het bedoeld is.
Waarom is loslaten zo moeilijk?
Vaak roept loslaten weerstand op. We willen het oude vertrouwde niet zomaar opgeven. Het idee van controle biedt een schijnveiligheid, of het nu gaat om een relatie, een project, een situatie of een gedachtepatroon. Misschien herken je het: je probeert alle ballen in de lucht te houden, maar je voelt hoe zwaar het wordt. Loslaten voelt dan als falen, als opgeven. Je denkt dat je het niet goed doet, niet goed genoeg bent. Maar in werkelijkheid is loslaten ruimte maken. Het is afscheid nemen van het oude om het nieuwe te kunnen verwelkomen.
Daarnaast hebben we vaak te maken met angst. Angst om iemand te verliezen, om een situatie niet meer te kunnen beheersen, of om geconfronteerd te worden met leegte. Deze angsten houden ons vast in oude patronen. Maar juist door die patronen te doorbreken, kunnen we groeien en vrijheid ervaren. En dat is heel gezond.
Loslaten is een levenslange oefening
Loslaten kan over van alles gaan: een baan die niet meer bij je past, kinderen die hun eigen weg inslaan, een onvervulde droom, of negatieve overtuigingen die je in hun greep houden. Toen mijn kinderen nog klein waren, zei mijn spirituele coach ooit: ‘Laat je kinderen los.’ Ik moest erom lachen, want hoe kon ik hen loslaten? Ze hadden mijn zorg nodig, mijn bescherming in deze onrustige wereld. Toch begreep ik jaren later wat hij bedoelde. Door hen krampachtig vast te houden, ontnam ik hun de kans om te leren wat goed voor henzelf is.
Het geldt voor alles: hoe steviger je vasthoudt, hoe minder vrijheid er ontstaat, voor jezelf en voor anderen.
Hoe leer je loslaten?
Een vrouw uit mijn praktijk vertelde me ooit: ‘Ik weet niet hoe ik het leven van mijn kind moet loslaten. Ze was mijn alles, en nu is ze er niet meer.’ Rouw is misschien wel de meest confronterende vorm van loslaten. Het is een proces, een pad vol bochten en obstakels. Hoe houd je iets of iemand dierbaars vast zonder jezelf te verliezen?
Hier komt een ander perspectief op loslaten naar voren: het is anders leren vasthouden. Stel je voor dat je een pen in je hand klemt. Hoe harder je knijpt, hoe vermoeiender het voelt. Maar als je je hand opent en de pen op je palm laat rusten, blijft de pen bij je, zonder dat je haar dwingt. Zo kun je ook leren omgaan met dat wat je dierbaar is. Door open te houden wat je liefhebt, te accepteren wat gebeurd is, creëer je een zachte aanwezigheid in plaats van een benauwende grip.
Praktische stappen om los te laten
1. Reflecteer op wat je vasthoudt
Sta stil bij wat je in je leven vasthoudt. Is het een gedachte, een emotie, een persoon of een situatie? Vraag jezelf af waarom je het vasthoudt, heb je ergens angst voor? Wat levert het je op? En wat kost het je?
2. Schrijf het van je af
Schrijven kan helpen om je gedachten en emoties te ordenen. Schrijf op wat je los wilt laten en waarom. Je kunt zelfs een ritueel maken door je geschreven woorden symbolisch te verbranden of weg te gooien.
3. Oefen dankbaarheid
Door je te richten op wat je hebt in plaats van wat je mist, kun je loslaten wat niet langer dient. Dankbaarheid helpt je te focussen op het positieve in je leven.
Loslaten in het dagelijks leven
Elke avond als je naar bed gaat, oefen je al in loslaten. Je laat de dag achter je om in de stilte van de nacht tot rust te komen. En op een dag, ver weg misschien, zullen we allemaal het leven zelf loslaten om plaats te maken voor iets nieuws, wat dat ook mag zijn. Wanneer je blijft vasthouden aan wat er was, geef je jezelf weinig ruimte om te ontdekken wat er nog mag ontstaan. Wanneer je vast blijft houden aan wie je was of bent, is er weinig ruimte om nog te ontdekken wie je kunt of wilt worden.
Loslaten begint klein, het begint vandaag, nu. Neem een moment om stil te staan bij wat je nog krampachtig vasthoudt. Misschien een oud verdriet, een onrealistische verwachting, of simpelweg de behoefte aan controle. Stel jezelf de vraag: Kan ik dit op een zachtere, open manier vasthouden?
Loslaten als spirituele oefening
Loslaten is geen einde, maar een nieuw begin. Het is een oefening die je leven lichter maakt, je kracht geeft en je uitnodigt om met meer vertrouwen en vrijheid te leven. Wanneer je leert loslaten, ontstaat er ruimte voor groei, rust en innerlijke balans.
Ook spiritueel gezien is loslaten essentieel. Het helpt je om in het moment te leven, je te verbinden met je intuïtie en je te laten leiden door vertrouwen. Loslaten betekent dat je jezelf openstelt voor de stroom van het leven, zonder te blijven hangen in het verleden of bang te zijn voor de toekomst.
Waarom loslaten bijdraagt aan een lichter leven
Het nieuwe jaar is een prachtig moment om te beginnen met loslaten. Laat de bagage van het oude jaar achter je en omarm de kansen die (nog onzichtbaar) voor je liggen. Door los te laten geef je jezelf toestemming om lichter te leven, met meer ruimte voor wat er écht toe doet.
Veelgestelde vragen over loslaten:
- Waarom is loslaten zo moeilijk?
Loslaten vraagt om vertrouwen en acceptatie. We houden vaak vast uit angst voor het onbekende. - Hoe kan ik leren loslaten?
Begin klein. Reflecteer dagelijks op wat je vasthoudt en oefen met kleine stappen. Ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen helpen. - Wat is het verschil tussen loslaten en opgeven?
Opgeven betekent dat je geen hoop en vertrouwen meer hebt. Loslaten is ruimte maken voor iets nieuws, terwijl je het verleden in vrede laat.
Met deze inzichten kun je jezelf uitnodigen om dit jaar lichter en vrijer te leven. Loslaten is geen eindpunt, maar een reis vol waardevolle lessen.
Chantal de Mol is schrijver van de besteller ‘de Dienstmaagd’ waarvan de 2e druk in de boekwinkels en op Bol.com is verschenen. De Engelse versie verschijnt begin 2025. Chantal is meer dan 25 jaar een gerenommeerd Spiritueel Begeleider en rouwtherapeut.
Op Instagram zal Chantal deze maand intensief berichten delen over spiritualiteit en spiritueel leven. Wist jij bijvoorbeeld dat spiritualiteit een bijzondere plaats inneemt in jouw hersenen? Meer dan ooit is het nu belangrijk om spiritualiteit in te voegen in jouw leven. Ik vertel je hier alles over. Volg haar op Insta @chantaldemol.nl