Pleasen kost je ladingen energie. Dat kun je veranderen’

Pleasen kost je ladingen energie. Dit is hoe je het verandert.

'Pleasen komt van please en zoals je weet betekent dat 'alsjeblieft'. Pleasen heeft dus te maken met de ander iets geven. Dat klinkt mooi maar het is hier anders bedoeld.

Veel vrouwen hebben geen helder gevoel van wat ze zelf willen, hoe het beter kan of ze hebben moeite om grenzen te stellen. Lief zijn voor een ander lukt goed, maar lief zijn voor jezelf is lastig.' In dit tweede manifest voor de vrouw legt spiritueel coach, therapeut en bestsellerauteur Chantal de Mol uit hoe je kunt leren stoppen met pleasen.

De situatie

Je ex belt dat hij dit weekend de kinderen toch wil zien. Hij heeft een of ander excuus waar hij de kinderen dolgraag bij wil hebben en je gaat overstag.

Of je collega vraagt of je een vergadering van haar over kunt nemen want ze heeft een date. Dan schreeuw je boos in jezelf: ‘Heb ik weer over me heen laten lopen nu ik die afspraak voor die vergadering er toch weer achteraan heb geplakt. Geen vrije avond dus.’

Of je kind blijft maar vragen om geld, terwijl het een baantje heeft en veel in de kroeg hangt. ‘Mam, ik ben door mijn geld heen, mag ik…’ Je voelt je schuldig omdat je er zo weinig bent geweest deze week vanwege dat nieuwe project. En daar ga je weer.

Of misschien vraag jij je af waarom het toch steeds verkeerd gaat in je leven, verkeerde relaties, banen die niet soepel lopen, steeds tegen dezelfde pijnlijke dingen aanlopen.

Lang heb je ten dienste gestaan van je huwelijk, gezin, mantelzorg en werk. En dan ineens bárst je bijna uit elkaar en schreeuwt het in jou: ‘Zo wil ik het niet langer!’ Je wilt het inderdaad echt zo graag anders en elke cel in jouw lichaam vibreert die schreeuw. Maar je weet niet hoe en het is lastig. Hoe? Door grenzen te stellen.

Grenzen stellen 

‘Grenzen?’ Zucht! ‘Nee, daar ben ik niet goed in. Vind ik zo lastig!’ Ontelbare keren hoorde ik dit in mijn praktijk. Daarom deed ik een klein onderzoekje onder alle vrouwen die mij volgden. Wat blijkt, 83% van de bijna 5000 ondervraagde vrouwen weet niet goed hoe om te gaan met haar grenzen.

Pleasen komt van please en zoals je weet betekent dat 'alsjeblieft'. Pleasen heeft dus te maken met de ander iets geven. Dat klinkt mooi maar het is hier anders bedoeld.

Zeg jij bijvoorbeeld vaak dit:

“Ga jij maar eerst hoor…”
“Sorry, mag ik je wat vragen…”
“Sorry dat ik lastig ben…”

Je pleast anderen omdat je goed genoeg wil zijn, aardig gevonden wil worden en bevestiging wil krijgen. Vaak komt dat dus voort uit onzekerheid, de angst om niet goed genoeg te zijn, de angst voor afwijzing en behoefte aan bevestiging. En als je stopt met pleasen, ben je bang dat anderen je verlaten. Of je bent dan bang dat een ander boos wordt op jou. Pleasers leven vooral vanuit angst. En dat is ongezond want dat geeft je veel onzekerheid en stress.

Pleasen maakt je niet gelukkig. Je leeft het leven van een ander, niet van jezelf. Dat vraagt om bewustwording. Daarom is het belangrijk om te weten waarom je doet wat je doet.

Waar komt pleasen vandaan?

Heel vroeger toen we nog in stammen leefden, waren de mannen jagers en de vrouwen zorgden thuis. Je moest meedoen met de stam; als je jouw stam niet hielp, dan lag je eruit. Als je eruit lag kreeg je geen voeding, geen hulp, geen veiligheid, en betekende dat je dood. Je leeft allang niet meer in een stam, maar wel in relaties, groepen of gemeenschappen. In de huidige samenleving zijn we dan wel individualistischer geworden maar leven we nog altijd samen met anderen waar we graag bij willen horen.

Nog een oorzaak van het pleasen is jouw jeugd, deed je alles om de liefde en aandacht van je ouders te krijgen. Zo liep je jarenlang, of misschien wel je hele leven, op je tenen om het allemaal goed te doen.

En nu je ouder bent, maak je jezelf voortdurend kleiner dan anderen. Je twijfelt aan zoveel en gelooft vooral niet in jezelf. Aan alle kanten wordt er wat van jou verwacht. Of je denkt dat er wat van jou verwacht wordt. Want je bent er geweldig goed in om dingen in te vullen voor een ander en om zoveel verantwoordelijkheid op je eigen schouders te leggen.

Het werkt totdat je erachter komt dat het pleasen tégen jou gaat werken. Je voelt je niet gelukkig, niet lekker in je vel, je voelt je een toeschouwer in je eigen leven, je voelt je verloren, je bent doodmoe en snapt niet waarom. Je voelt dat er iets niet helemaal goed gaat. Je bent onbewust boos op jezelf omdat je voelt dat je niet duidelijk je eigen keus maakt. Boos omdat je weer niet trouw bent aan jezelf. Herkenbaar?

Het pleasen kost je ladingen energie. Dat kun je veranderen.

Word die vrouw die het niet nodig heeft om van buitenaf haar waarde te vinden. Laat je niet langer in slaap sussen door meningen van anderen maar wees voluit wakker in jouw eigen leven en laat al het oude los.

Grenzen stellen, dat is de oplossing om uit dat pleasen te stappen. Van ‘ja’ zeggen terwijl je ‘nee’ bedoelt (voelt), naar ‘nee’ zeggen tegen een ander. Want dat is ‘ja’ zeggen tegen jezelf. Je zelf, met al jouw wensen, dromen, verlangens en waarden op nummer één zetten. Zo houd je meer energie over en ga je een veel leuker leven leiden. Je leven gaat veel meer stromen, natuurlijker. Je gaat mee met de Flow van het leven.

Oefen:

Waar het comfortabel voelt en waar niet meer.

Wat goed is en wat fout.

Wat waarheid is voor jou en wat niet.

Wat je nog wel wilt en wat niet meer.

Wat je wel tolereert en wat niet.

Wat je wel accepteert en wat niet.

Wat je wel leuk vindt om te doen en wat niet.

Wat je wel lekker vindt om te eten en wat niet.

Voelen is jouw natuurlijke kompas waarvan de naald altijd naar jouw waarheid wijst.

Je lijf is het grootste gevoelsorgaan en geeft constant signalen. Je voelt met kippenvel, irritatie, een knoop in je maag, een hand op je keel, een bonkend hart, een koude vlaag, vlinders in je buik, een heel blij en opgelucht gevoel of juist beklemmend moe, fijne warmte of een kille kou, een steen op je maag, een juk dat van je schouders af is. Dat is voelen. Dus niet denken maar voelen.

Oefening baart kunst

Grenzen stellen vraagt oefening en geduld. Voelen en uitspreken, vallen, opstaan en opnieuw proberen. En dan zul je zien, het gaat steeds beter. Wanneer jij je meer gaat uitspreken over wat jij zelf wilt, zal je omgeving daar heel erg aan moeten wennen. Heb je altijd ‘ja’ gezegd en nu ‘nee’, dan begrijpt je omgeving echt even niet wat jij aan het doen bent. Ze kunnen gaan stuiteren en protesteren. Het heeft tijd nodig.

Word kristalhelder over jouw grens en spreek je uit.

Iedere dag opnieuw is een oefening.

Hoe wil jij zijn? Welke keuzes wil jij maken? Wat wil je? Wat wil jij nog met je leven?

Wat is de weg die daar naartoe leidt?

Laat je niet afleiden van jouw voornemen om betere grenzen te stellen door alle ideeën en opmerkingen van andere mensen. Wanneer jouw omgeving je vreemd aankijkt omdat je nu ‘nee’ zegt, blijf dan doorgaan want dat is een teken dat je op de goede weg bent.

Grenzen stellen lijkt misschien niet sexy maar ze maken je wel bewuster en daardoor aantrekkelijker. En zo leef je van pleasen naar meer pleasure. Enjoy!

Chantal de Mol is naast gerenommeerd spiritueel coach en therapeut ook bestsellerauteur van het boek De Dienstmaagd en is ze co-auteur van “The Spirit of Survivors” (auteur Sarah Elle). Binnenkort verschijnt De Dienstmaagd ook in het Engels. Chantal woont in Zeeland en Portugal, is moeder van drie volwassen kinderen en heeft ruim dertig jaar ervaring in het huwelijk.

Foto: Angelique Lapré