fbpx

Je eigen blue zone creëeren om gelukkig ouder te worden

Echt, het kan: gelukkig oud worden. Hoe dan? Door gezond te leven, je te blijven verwonderen, te houden van de mensen om je heen en niet te somberen. Oftewel: je eigen Blue Zone te creëren. Deze ‘goed advies’ komt uit de nieuwe Body & Mind special waarin we meerdere goede adviezen geven op het gebied van gezondheid.

Waar lopen vrouwen (50+) tegenaan bij het ouder worden wat betreft geluk en gezondheid? 


Veel vrouwen willen rond hun vijftigste iets nieuws doen in hun leven. Meestal zitten ze al een lange tijd op dezelfde plek en denken ze: nú kan ik nog een nieuwe carrière beginnen, over tien jaar is het te laat. Deze vrouwen weten ook veel beter wat ze kunnen, waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Rond je vijftigste kun je op allerlei fronten de vruchten plukken van de ervaringen die je voor die tijd hebt opgedaan. Alleen kan de overgang soms roet in het eten gooien. Opvliegers, stemmingswisselingen, stress en een verminderd libido; het is allemaal geen pretje. Ook verandert je lijf en kom je sneller aan. Toch is het leed van de overgang goed te verzachten door een gezonde leefstijl. Ja, het is saai, maar het werkt wel. Gezond eten, vroeg naar bed en veel bewegen is belangrijker dan ooit.’

Welke dingen zijn het belangrijkst om gelukkig en gezond oud te worden? Wat kun je doen? 

Open blijven staan voor nieuwe dingen blijkt een van de belangrijkste dingen om goed en gelukkig ouder te worden. Je blijven verwonderen, een muziekinstrument leren spelen, dingen niet op de automatische piloot doen, maar jezelf blijven uitdagen. Dat is goed voor lichaam en geest. Ga een keer wandelen voor het ontbijt als je dat niet gewend bent. Ga tóch maar naar dat concert of theater, ook al vind je het lekker om thuis te blijven. Jezelf blijven prikkelen is belangrijk. Ook fysiek. Doe dingen die moeite kosten, zoals even hinkelen door de kamer. Daarnaast zijn positiviteit en sociale contacten heel belangrijk voor geluk. Je kunt positiviteit aanleren door elke dag de dingen te benoemen die mooi, leuk en bijzonder zijn en te praten over dingen die je blij maken. Het is wetenschappelijk aangetoond dat dit helpt om positiever in het leven staan. En ook even die collega opzoeken die al een lange tijd ziek is helpt niet alleen hem, maar ook jou!’ 

Welke dingen moet je vooral laten? 

Mensen die een negatieve houding hebben ten opzichte van veroudering of oude mensen hebben vaker ziekten en zijn minder gezond, herstellen langzamer, slikken meer medicijnen en hebben een slechter geheugen dan mensen die een zonnige kijk hebben op ouder worden. Met andere woorden: ze gaan als het ware leven naar de negatieve gedachten die ze over ouder worden hebben. Somber dus niet. Bedenk een positieve tegenhanger als je jezelf betrapt op een negatieve denkwijze over ouder worden. Wat nou verward? Een ouder iemand is wijs! Wat nou traag en zwak? Ouderen zijn juist vitaal en zelfredzaam! Niks verbitterd, maar juist liefdevol.’ 

Lijstje

Volgens ’n Beetje Leuk Ouder Worden van Wies Verbeek kun je onder andere deze simpele dingen doen om na je vijftigste fit en vitaal te blijven:

 1. Vervang gewoon keukenzout door kaliumzout
  Kalium is goed voor je bloeddruk. Door keukenzout te vervangen door kaliumzout, verhoog je je kaliuminname en verlaag je ook nog eens je zoutinname.
 2. Beweeg voor je ontbijt
  Sporten, wandelen of een paar oefeningen doen vóór het ontbijt levert heel veel op. Het zorgt voor een betere vetverbranding én geeft je meer energie.
 3. Slaap op zijden kussenslopen
  Een kussensloop van 100 procent zijde voorkomt dat je tot 14.00 uur ’s middags met slaapkreukels in je gezicht rondloopt.
 4. Adem door je neus
  De manier waarop je ademhaalt, is van grote invloed op je gezondheid. Ademen door de neus zorgt er niet alleen voor dat je meer zuurstof binnenkrijgt, het ondersteunt ook je immuunsysteem, zorgt voor de juiste energiebalans, stimuleert hersenfuncties die betrokken zijn bij emoties en het terughalen van herinneringen.
 5. Ontwikkel je spirituele kant
  Geloof, zingeving en andere vormen van spiritualiteit hebben een positief effect op de gezondheid. Zeker als mensen ouder worden. Dus verdiep je in zingeving, steek kaarsjes aan en denk na over het leven.
 6. Trek staand je sokken en schoenen aan
  Balansoefeningen zijn een van de beste anti-aging middelen die er bestaan. Wie een goede balans heeft, valt minder snel en voelt zich zekerder. Probeer maar eens elke dag staand je sokken en schoenen aan te trekken.

Healthy aging-journalist Wies Verbeek is oprichter van BLOW.nl en schrijver van het boek ’n Beetje Leuk Ouder Worden, 101 verrassende tips voor lichaam en geest.  Op basis van haar persoonlijke interesse ging ze op onderzoek uit hoe vrouwen gelukkig en gezond ouder kunnen worden.

Body & Mind-special

In de nieuwe Body & Mind-special van WENDY vind je heel veel goede tips en inspiratie om lekker in je vel te zitten en rust in je hoofd te vinden. Ook vertellen bekende Nederlanders als Sylvia Geersen, Gwen van Poorten en Michael en Cindy Pilarczyk over hoe zij de balans tussen hun body en mind bewaren. Wendy’s yogalerares Judith van Hal, die met veel liefde de yogalessen tijdens de WENDY-retreats op Ibiza verzorgt, stelde een serie samen van elf yogaoefeningen voor meer kracht en rust in je hoofd en oogleraar Max Nieuwdorp, schrijver van de bestseller Wij zijn onze hormonen, vertelt wat hormonen met ons doen als we 20, 30, 40, 50 of 60 zijn. We delen drie heerlijke gezonde recepten van Rens Kroes, Wies Verbeek vertelt hoe je gelukkig oud kunt worden en trendwatcher Denise Kortlever neemt ons mee in de wereld van ons eten in de toekomst.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF