fbpx

Internationale koffiedag: 5 x de leukste fairtrade koffietentjes

Vandaag is het internationale koffiedag, dus is het eens tijd om het warme drankje dat dagelijks gedronken wordt, te aanbeden. Wij doen dat vandaag met een duurzaam randje; wij hebben namelijk de vijf leukste fairtrade koffietentjes op een rijtje gezet. Genieten van je favo drankje én verantwoord bezig zijn, wie wil dat nou niet? 

1. Fucking Strong Coffee

Een van de meest opvallende tentjes is toch wel deze. De naam, Fucking Strong Coffee, is natuurlijk al een statement op zich. De koffie die je hier kunt drinken, hebben zij praktisch zelf verbouwd. Ze hebben een partnerschap met een lokale boer in Rwanda en Nicaragua en ontvangen hun bonen direct van hun. Een van de drie mannen is zelf ook in Rwanda geweest voor de koffiebonen. Het proces doen zij zelf, zo verkopen zij hun bonen ook op hun website.

“Wij geloven in het op een creatievere en effectievere manier inkopen en branden van speciale koffie. Net als dat onze blikken opvallen in de schappen, onderscheidt onze houding zich van de industrie. We streven ernaar ethische innovators te zijn. Daarom werken we samen met partners in Rwanda en Nicaragua die vrouwen empoweren, strategisch investeren in hun leden van de gemeenschap en kritischer nadenken over hoe duurzaamheid op lange termijn er echt uitziet. We merken, activeren en vertellen met benaderbaarheid en enthousiasme – door te breken met het minimalisme en snobisme dat een groot deel van de koffiespecialiteit domineert.”

leukste fairtrade koffietentjes

2. Keek

Lekker biologisch en verantwoord lunchen in Utrecht? Dat kan bij Keek! Keek is een biologisch tentje met fairtrade Koffie van BOOT. Keek heeft vanaf het begin de nadruk gelegd op lekker eten. 100% biologisch en vanaf de grondstoffen zelf bereid. Het duurt 24 uur voordat er een croissant of brood op tafel ligt. Met deze producten serveren zij de beste koffie. Bereid met liefde & mooie ingrediënten. Volgens ons ook een van de leukste fairtrade koffietentjes door hun mooie Instagram feed!

Leukste fairtrade koffietentjes

3. De koffiezaak

De Koffiezaak heeft een vijftal moderne espressobars/koffie/theewinkels met uitsluitend duurzaam geproduceerde biologische espressobonen. 100% biologisch gecertificeerd of via exclusieve Direct Trade. Topkwaliteit espressobonen van kleinere koffieroasters voor koffie met geweldige smaaknuances voor thuisgebruik en horeca.

Online heeft de koffiezaak ook leuke koffie-weetjes staan, zoals deze:

  • In Nederland wordt jaarlijks per inwoner ongeveer 150 liter koffie gedronken. Dit is 7 kg per hoofd van de bevolking en komt neer op 3 koppen koffie per dag.
  • 85% van de Nederlandse bevolking vanaf 15 jaar drinkt koffie waarvan 28% de koffie het liefst zwart drinkt, 38% met melk en suiker, 23% met room of andere witmaker, 11% met suiker , kandij of andere zoetmaker
  • Het totale volume aan koffie gedronken in Nederland is 115.000.000 kg per jaar.
  • Deze enorme hoeveelheid is te verdelen in 70% thuis consumptie en 30% buitenshuis consumptie.

Enorme hoeveelheden aan koffie dus, des te meer de belangrijkheid van een duurzaam proces dus.

De leukste fairtrade koffietentjes

4. KEET

Voor wie wil shoppen en koffie wil drinken, tegelijkertijd, moet bij KEET zijn. KEET is een pop-up store in Rotterdam met een gezellige, leuke fairtrade koffietent waar je rustig kunt werken of gewoon chillen. “Je houdt van koffie? Dan nodigen wij je uit om kennis te komen maken de koffiebranderij Tiktak. Tiktak is de fairtradelijn in zowel koffie en thee van het wereldwijde espressoconcern Segafredo Zanetti. Met een prachtige espressomachine en een uitgebreide barista-training, is koffiezetten bij KEET weer een ambacht en dat proef je!!”

De leukste fairtrade koffietentjes

5. Bocca

“Toen oprichter Menno Simons ongeveer twintig jaar geleden op reis was in Ethiopië (waar hij toen nog handelde in biologisch sesamzaad), stuitte hij tijdens een wandeling  op koffieplanten vol rijpe rode bessen. De kiem was gelegd… Ter plekke nam hij zich voor deze schat naar Nederland te brengen, de boeren met wie hij bevriend raakte aan biologische keurmerken te helpen, en ze op eerlijke wijze de vruchten van hun harde werk te laten plukken.”

Bocca is nu uitgegroeid tot een uiterst populaire koffiezaak in Amsterdam en het verkoopt ook eigen koffie in de webshop. Op de website van Bocca, is ook alles te vinden over de koffiebonenboeren en de projecten die ze doen.

De leukste fairtrade koffietentjesWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF