fbpx

Intermittent offline; waarom dit heerlijk is voor je lichaam en geest!

Het begrip van intermittent fasting is tegenwoordig vrij gangbaar aan het worden. Simpelgezegd houdt het in dat men een bepaalde periode niet eet om even het lichaam rust te geven van het constant verteren en verwerken van eten. Het zou het lichaam meer rust geven om zichzelf te herstellen, en ook zou het een beproefde manier zijn om wat kilootjes af te vallen.

Of je het wel of niet overweegt is aan jou, maar er zijn ook nog andere manieren van iets te ‘intermitten’ te bedenken die je wellicht goed doen en misschien nóg wel gezonder zijn. Een voorbeeld hiervan is periodiek even lekker offline gaan. Veel mensen gaan een periode offline tijdens een health retraite of stilte meditatie weekend. Maar je kunt het ook structureel in je leven introduceren. Hiervoor hoef je niet helemaal offline, lees snel verder.

Kies je toestel 

Je hoeft niet helemaal offline te gaan om lekker zen te zijn. Smartphones brengen immers ook wel degelijk wat goeds in ons leven. We maken er gezellige afspraken mee, kopen mooie producten en maken zelfs nieuwe vrienden. Het is echter goed om ook voor andere zaken oog te hebben. Investeer daarom niet in onnodige dure telefoons, maar kies een goedkope smartphone van goede kwaliteit. Daarmee ben je toch bereikbaar voor de buitenwereld, maar geef je niet onnodig veel geld hieraan uit. Dat je het dan minder gebruikt? Daar hoef je je niet schuldig over te voelen wanneer de maandafrekening komt, en ook zal de verleiding minder groot zijn dan bij het laatste, flashy toestel.

Kies je periode 

Kies daarnaast, net als bij intermittent fasting, voor een tijdsframe waarbinnen je bereikbaar wilt zijn en een tijdsperiode waarin je dit níet wilt zijn. Hierbij zijn verschillende mogelijkheden. Zo kun je er voor kiezen om twee dagen per week helemaal offline te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om juist iedere dag acht uur wél met je telefoon bezig te zijn en de overige uren je telefoon weg te leggen of zelfs uit te doen. Door voor jezelf deze structuur aan te brengen zul je op een gegeven moment meer rust ervaren, en ook zul je merken dat je minder onmisbaar bent dan dat je wellicht in eerste instantie dacht. Er zijn ook mogelijkheden bij mobiele telefoons om een noodoproep wel mogelijk te maken, bijvoorbeeld door personen te selecteren die wél altijd overgaan op je telefoon. Ook wanneer je hem in principe op de ‘niet storen’ stand hebt gezegd.

Kortom, door periodiek bewust voor wél maar ook voor géén telefoongebruik te kiezen, kun je meer rust ervaren in je leven. Hiermee hoef je niet radicaal van alle social media te verdwijnen, maar kies een tijdslot waarop je wel maar ook waarop je niet bereikbaar bent. In die tijd heb je meer aandacht en focus voor andere zaken zoals een echt goed gesprek of een rondje hardlopen. Ook het lezen van een fijn boek is een aanrader wanneer je opeens extra tijd ervaart, en dat allemaal door wat minder op je telefoon te zitten!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF