fbpx

HSP hebben vaker diabetes type 1

Hoogsensitieve mensen en mensen met diabetes hebben allebei snel last van stress. HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma gaat in op de link tussen beide.

Diabetes, ook wel suikerziekte genaamd, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht houdt. In Nederland hebben ruim 1.1 miljoen mensen diabetes. Negen van de tien mensen van deze groep hebben diabetes type 2. De rest, ongeveer 100.000 diabetes type 1. Op dat type gaan we in dit artikel verder in.

Insuline

Als je diabetes type 1 hebt, maakt je lichaam te weinig insuline aan, omdat je afweersysteem de cellen aanvalt die insuline aanmaken. De bètacellen in de alvleesklier die de insuline maken worden vernietigd. Het is dus een auto-immuunziekte. Het lichaam heeft suikers (glucose) nodig als brandstof. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. Mensen met diabetes type 1 kunnen die insuline niet meer zelf aanmaken en zijn dus afhankelijk van toegediende insuline.

Jongeren

Dit type diabetes wordt vaak op jonge leeftijd vastgesteld. In Nederland hebben ongeveer 7.000 kinderen en jongeren tot 20 jaar deze ziekte. Zij moeten elke dag insuline inspuiten wat hun dagelijks leven enorm beïnvloed.

Alon Goldberg deed samen met zijn collega’s onderzoek onder 128 adolescenten om te kijken of onder jongeren met type 1 diabetes vaker hoogsensitiviteit voorkomt.

Onderzoek

De jongeren vulden voor het onderzoek vragenlijsten in over hun demografische kenmerken, zoals leeftijd, geslacht, gezinssamenstelling en over hoogsensitiviteit. Ook de ouders vulden een vragenlijst over hoogsensitiviteit in, de zogenoemde parent-report-scale.

Vaker hoogsensitief

Jongeren met diabetes type 1 blijken vaker hoogsensitief te zijn. Dat is op twee manieren aangetoond. Ze hebben een hogere score op de HSP vragenlijst. En als de jongeren op basis van hun score worden ingedeeld in de groepen al dan niet hoogsensitief, dan blijkt 40% van de jongeren met diabetes type 1 HSP te zijn. Slechts 15% van de jongeren in de controlegroep is hoogsensitief.

Stress

Stress kan het verband verklaren. Hoogsensitieve mensen zijn gevoeliger voor stress. Zie ook Hoofdstuk 9 uit mijn boek “Het Hoogsensitieve Brein”. Goldberg (2018) geeft aan dat neuroendocriene hormonen door stress kunnen leiden tot een verhoogde productie van cytokinen en daardoor auto-immuunziektes, zoals diabetes, kunnen activeren.

Als je zowel hoogsensitief bent, als diabetes hebt, is het extra belangrijk te letten op een gezonde leefstijl en langdurige stress te vermijden. 

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van Hoogsensitieve kinderen en Het hoogsensitieve brein. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP, vol met tips en blogs. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF