fbpx

5 grondingsoefeningen om als HSP dicht bij jezelf te blijven

Als hoogsensitief persoon kan het soms een uitdaging zijn om in balans te blijven in onze vaak overweldigende wereld. Hoe zorg je ervoor dat je met al die prikkels en verwachtingen van buitenaf, niet over je eigen grenzen gaat? Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen en expert in hoogsensitiviteit, deelt vijf oefeningen waarmee je goed gegrond blijft.

Oefening 1: Ademhalingstechniek ‘Wortelen’

Ademhaling is een snelle manier om jezelf te gronden die je ook nog eens altijd voorhanden hebt. Laten we beginnen met de ademhalingstechniek die ‘Wortelen’ heet. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is de moeite waard.

Neem een comfortabele houding aan, zittend of staand, en adem rustig in door je neus. Stel je voor dat je bij elke inademing de energie vanuit de aarde naar boven haalt, alsof je wortels diep in de grond groeien. Voel de stabiliteit en rust die de aarde je biedt. Bij elke uitademing laat je eventuele spanning of onrust los, als of het terugstroomt naar de aarde. Herhaal deze ademhaling en visualisatie enkele minuten lang.

Oefening 2: Aarden met behulp van de zintuigen

Onze zintuigen kunnen ons helpen om in het huidige moment te zijn en ons te verbinden met de fysieke wereld.

Ga op een rustige plek zitten en breng je aandacht naar je omgeving. Neem de tijd om te observeren wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Merk de kleine details op, zoals de kleuren om je heen, de geluiden van de natuur of de textuur van een voorwerp in je handen. Door bewust gebruik te maken van je zintuigen, veranker je jezelf in het hier en nu en versterk je je verbinding met de wereld om je heen.

Oefening 3: Grondende visualisatie

Visualisaties zijn krachtige tools. Niet alleen om positiviteit aan te trekken, maar ook om je te helpen gronden.

Sluit je ogen en stel je voor dat je als een sterke boom stevig geworteld bent. Visualiseer hoe sterke, stevige wortels vanuit je voeten diep de aarde in groeien. Voel hoe deze wortels je verbinden met de aarde. En hoe ze jou steun geven. Terwijl je jezelf visualiseert als een krachtige boom, laat je eventuele spanning of zorgen vanuit je lichaam wegvloeien de aarde in. Voel je stevig en geborgen.

Oefening 4: Contact met de natuur

De natuur is een natuurlijke bron van gronding voor HSP’s. Maak daarom eens tijd vrij om buiten te zijn en bewust contact te maken met de natuur.

Ga wandelen in het bos, voel het zand onder je voeten op het strand of ga lekker in het gras zitten in het park. Neem de tijd om de natuur om je heen waar te nemen en maak contact met de elementen. Adem de frisse lucht in, voel de zon op je huid en luister naar de geluiden van vogels en de wind in de bomen. Dit contact met de natuur zal je helpen om je verbonden en geaard te voelen.

Oefening 5: Schrijven en reflectie

Schrijven is een prachtig middel om je gedachten en gevoelens te uiten en te verwerken. Wat uiteindelijk leidt tot meer innerlijke rust. Maak er daarom een gewoonte van om regelmatig te schrijven en te reflecteren.

Neem een moment voor jezelf, pak een dagboek of notitieboek en schrijf op wat er in je opkomt. Schrijf over je emoties, ervaringen en inzichten. Dit proces helpt je om je gedachten te ordenen en emotionele spanningen los te laten. Het is een manier om jezelf beter te leren kennen en je innerlijke wereld te verkennen. Door regelmatig te schrijven en te reflecteren, geef je jezelf de ruimte om te groeien en in contact te blijven met je innerlijke zelf.

Met deze vijf grondingsoefeningen heb je waardevolle tools in handen om als HSP dicht bij jezelf te blijven. Door regelmatig gebruik te maken van ademhalingstechnieken, zintuiglijke waarneming, visualisatie, contact met de natuur en schrijven, creëer je momenten van rust en verbinding. Momenten waarop je kunt thuiskomen bij jezelf.

Onthoud dat gronding een persoonlijk proces is en dat het tijd en oefening vraagt. Wees geduldig en mild voor jezelf terwijl je deze grondingstechnieken in je dagelijkse leven integreert. Je zult zien dat je er steeds meer mee vertrouwd raakt.

Over Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is founder van ZoMa Opleidingen en Stichting ZoMa. Naast de opleiding Holistisch Therapeut & holistisch coach, kan je bij ZoMa Opleidingen terecht voor o.a. verschillende Reiki en online cursussen. Het verspreiden van licht, liefde en bewustwording  is haar missie. Om haar missie uit te dragen, is ze niet alleen dagelijks vanuit onvoorwaardelijke liefde & holistisch leven bezig met haar opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen, maar schrijft ze ook artikelen, columns en blogs, deelt ze meditaties, masterclasses en haar eigen podcast Holistisch leven. Tot slot is ze auteur van de boeken (handboek & werkboek) ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’  en ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’, waarin ze hsp’ers inspireert volledig vanuit authenticiteit te leven. Kijk voor meer informatie over Marjolein en het opleidingsaanbod & kenniscentrum van ZoMa Opleidingen op: zoma-opleidingen.nl en marjoleinberendsen.nl WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF