fbpx

Ben ik hoogsensitief? Doe de test! + winactie

Eén op de vijf mensen is hoogsensitief. Voel je je vaak overprikkeld? En voel je haarfijn de sfeer aan als je een ruimte binnenloopt? Grote kans dat jij ook een hoogsensitief persoon (HSP) bent. Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen en holistisch expert, zet de kenmerkende eigenschappen van HSP voor je op een rij én deelt een gratis HSP-test. Zo weet jij voor eens en altijd of je ook hoogsensitief bent!

Wat betekent hoogsensitiviteit? En wanneer ben je hoogsensitief? Iedereen ervaart hoogsensitiviteit op zijn eigen manier. De één ervaart het soms als last, de ander vooral als kracht. En ook niet iedereen heeft de gerelateerde eigenschappen in dezelfde mate. Toch zijn er een aantal standaard eigenschappen te noemen die we veel zien bij hoogsensitiviteit. Lees ze op je gemak door en kijk ondertussen alvast of je je erin herkent.

Je bent extra gevoelig voor prikkels van buitenaf

Prikkels komen bij jou sterker binnen dan bij anderen vanwege jouw gevoelige zenuwstelsel. Zo voel je haarfijn aan wat er bij iemand speelt. Ook geluiden en beelden, zoals muziek en lichtflitsen, komen heftiger bij jou binnen. Dit kan ervoor zorgen dat jij bijvoorbeeld niet goed tegen het felle licht van de tv kan, maar ook dat je intenser van muziek en kunst kan genieten.

Jouw intuïtie is sterk ontwikkeld

Ook jouw intuïtie is als HSP sterker dan anders. Vertelt iemand niet de (hele) waarheid? Is er iets niet pluis? Jouw onderbuikgevoel speelt al op voordat jij je er helemaal bewust van bent.

Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel

Rechtvaardigheid is jouw grootste goed. Zodra je ziet dat iemand oneerlijk wordt behandeld, raakt dit jou direct. En voel jij je verantwoordelijk om het voor hem of haar op te nemen. Daarnaast voldoe je het liefst aan alle verwachtingen van jouw omgeving. Ofwel: perfectionisme is jou niet vreemd.

Je voelt je sterk verbonden met alles en iedereen om je heen

Je voelt je vaak één met de natuur en kan dan ook echt opladen tijdens een wandeling in een natuurlijke omgeving. En vanwege jouw sterke inlevingsvermogen voel je je ook altijd erg verbonden met de mensen om je heen. Elke impact op jouw omgeving, heeft impact op jou.

Je hebt veel behoefte aan ruimte en tijd voor jezelf

Omdat je zoveel prikkels binnenkrijgt, en je die prikkels op een andere manier verwerkt dan niet-HSP’s, heb je vaak tijd en ruimte nodig om daarvan bij te komen. Je laadt op door even helemaal op jezelf te zijn. Even helemaal niets te moeten. En je af te sluiten voor alle energieën van buitenaf.

Je straalt vertrouwen uit en luistert oprecht

Onbekenden voelen zich al snel vertrouwd bij jou. Zo vertellen ze al heel snel persoonlijke dingen, ook al kennen ze je nog maar net. Niet vreemd: ze weten namelijk dat jij onbevooroordeeld en met volle aandacht naar ze luistert.

Je bent ook weleens onderprikkeld

Behalve overprikkeling kun je als HSP ook last hebben van het tegenovergestelde. In dat geval wordt jouw sympathische zenuwstelsel niet genoeg gestimuleerd. Met als resultaat dat je bijvoorbeeld tijdelijk slechter slaapt, dat er weinig uit je komt, of dat je juist actief het avontuur opzoekt.

Je kunt niet goed tegen veranderingen

Ben je eindelijk gewend aan alles en iedereen op je nieuwe werk, verandert het kantoor van locatie. Als HSP kun je dit soort veranderingen slechter aan. Het kost je al energie genoeg om met alle verschillende situaties en mensen op een dag te dealen.

Je voelt je al snel overweldigd

Perfectionistisch als je bent, leg je jezelf al behoorlijk veel dingen op. Komen daar ook nog eens verwachtingen en deadlines van buitenaf bij? Dan wordt het je al snel te veel. Grenzen aangeven en bijtijds een stapje terug doen, is hierin vaak de oplossing. Al zijn dit vaak weer net die dingen waar je moeite mee hebt.

Zoals je ziet komt hoogsensitiviteit met verschillende eigenschappen en hier en daar ook uitdagingen. Maar één ding is zeker: de wereld is een stuk mooier met zoveel hoogsensitieve personen erin.

Herken jij je in bovengenoemde karaktereigenschappen en vermoed je dat je zelf ook hoogsensitief bent? Doe hier de test om erachter te komen!

auto-ongeluk

Winactie

Hoogsensitief? Je grootste kracht is de titel van mijn nieuwe handboek, werkboek én kaartendeck met inzichtkaarten. De boeken gaan over hoogsensitiviteit in al haar facetten. De boekenset en het begeleidende kaartendeck vormen een prachtig pakket waarmee je een volgende stap naar jezelf maakt en jouw hoogsensitiviteit als kracht inzet.

Meedoen?

Wil jij graag een pakket met het nieuwe handboek, werkboek en kaartendeck winnen? Zo maak je kans:

  • Volg @wendyonlinenl & @marjoleinberendsen0 op Instagram
  • Laat ons weten via de reacties op Instagram of Facebook waarom jij het HSP boekenpakket wil winnen
  • Schrijf je in via onderstaand formulier

That’s it! En nu maar hopen. De winnaar ontvangt een week na plaatsing een privé bericht vanuit Wendy Online met verdere informatie.

[sibwp_form id=133]

Over Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is founder van ZoMa Opleidingen en Stichting ZoMa. Naast de opleiding Holistisch Therapeut & holistisch coach, kan je bij ZoMa Opleidingen terecht voor o.a. verschillende Reiki en online cursussen. Het verspreiden van licht, liefde en bewustwording  is haar missie. Om haar missie uit te dragen, is ze niet alleen dagelijks vanuit onvoorwaardelijke liefde & holistisch leven bezig met haar opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen, maar schrijft ze ook artikelen, columns en blogs, deelt ze meditaties, masterclasses en haar eigen podcast Holistisch leven. Tot slot is ze auteur van de boeken (handboek & werkboek) ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’  en ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’, waarin ze hsp’ers inspireert volledig vanuit authenticiteit te leven. Kijk voor meer informatie over Marjolein en het opleidingsaanbod & kenniscentrum van ZoMa Opleidingen op: zoma-opleidingen.nl en marjoleinberendsen.nl 

Wil je jouw hoogsensitiviteit elke dag als kracht ervaren? Dan is de online cursus ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’ van ZoMa Opleidingen iets voor jou! Met de kortingscode ZOMAPC350 betaal je tijdelijk slechts €99 i.p.v. €199.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF