fbpx

Hormoondeskundige Ralph Moorman over koemelkproducten

Melk is goed voor elk… Maar niet voor Piet, want hij verdraagt het niet! Koemelkproducten worden vaak gelinkt aan klachten, zoals darm-, luchtweg- en huidproblemen. Maar is dat terecht? Hormoondeskundige Ralph Moorman legt het ons kort uit.

Meestal worden de klachten en problemen toegedicht aan lactose-intolerantie (melksuiker). Lactose-intolerantie is een verteringsprobleem. Dit duidt op het te weinig of niet kunnen aanmaken van het benodigde verteringsenzym lactase en kan in het ernstigste geval leiden tot fikse darmklachten. Het komt veel voor bij mensen met een Aziatische of Afrikaanse afkomst.

Koemelkallergie

Naast deze lactose-intolerantie bestaat er ook koemelkallergie. Daarbij is er een overgevoeligheid voor caseïne, een eiwit dat voorkomt in koemelk. Hier zijn verschillende gradaties in, waarbij alleen de zware allergiën te meten zijn met een allergietest. In veel gevallen is overgevoeligheid voor zuivelproducten met lactose en caseïne alleen in de praktijk te testen. In mijn boeken raad ik aan voor mensen die klachten ervaren de zuivelinname sterk te beperken. Soms wordt geiten- of schapenzuivel beter verdragen. Deze caseïne is net van een ander type, maar ook dat is een kwestie van proberen.

Wil je weten of jouw hormonen uit balans zijn? Download dan hier het gratis e-book inclusief zelftest, recepten en dagschema’s.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF