fbpx

Hoogsensitief? Dan zijn deze 10 situaties voor jou herkenbaar

Ieder mens is authentiek en zal bepaalde situaties op zijn of haar eigen manier beleven. Zo ook in het geval van een hoogsensitief persoon. De één trekt zich terug in de eigen bubbel en de ander zoekt juist de prikkels op. In het dagelijks leven krijgen hoogsensitieve personen te maken met verschillende situaties en de bijbehorende prikkels. HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen licht in dit artikelen de 10 meest voorkomende situaties uit die voor elk hoogsensitief persoon herkenbaar zullen gaan zijn.

1. Moeite met veranderingen

Je bent bijvoorbeeld begonnen met een nieuwe baan of er is een nieuwe woning aangekocht. Hoogsensitieve personen hebben de tijd nodig om te wennen aan een nieuwe situatie. Het is niet erg om meer de tijd te nemen om je aan te passen aan de nieuwe situatie. Doe datgene waar jij je prettig bij voelt, probeer te gronden en breng structuur aan in je dagelijks leven. Aarden is van essentieel belang voor hoogsensitieve personen. Voel je één met de nieuwe ruimte en je zult je veilig en comfortabel gaan voelen. Heb jij een nieuwe liefde in je leven? Leer elkaar stap voor stap kennen zodat je niet overweldigd en uitgeput raakt in het begin.

2. Onrecht

Hoogsensitieve personen hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Het bekijken van series of films waar veel geweld in voorkomt zal niet prettig aan gaan voelen voor de hersenen. Heb jij het idee dat iemand onjuist wordt behandeld? Als een ware detective zoek je deze situatie tot aan de bodem uit en je zult er alles aan doen dat binnen je macht ligt om de ander te helpen. Van onrecht kunnen hoogsensitieve personen behoorlijk van slag raken en zij zullen zich niet gaan schromen om hier iets tegen te doen. Behandel de ander met respect en je zult het respect terug gaan krijgen. Ieder mens is authentiek, vergeet dit nooit.

3. Overnemen van emoties

Je loopt een ruimte binnen en voelt gelijk aan of er een positieve of negatieve sfeer hangt. Dit kan behoorlijk overweldigend zijn voor een hoogsensitief persoon. De emoties van de mensen om je heen nemen jouw gemoedstoestand over. Het is aan jou de taak om jezelf af te schermen van deze emoties en jezelf te beseffen dat deze emoties bij de ander hoort. Vraag jezelf duidelijk af, voel ik mij op dit moment gespannen of zijn dit de mensen om mij heen? Wanneer je moeite hebt om jezelf af te schermen voor de emoties om je heen kunnen je af en toe een adempauze in een rustige ruimte nemen, bijvoorbeeld via een bezoek aan het toilet. Blijf je in de situatie zitten? Visualiseer jezelf dat je bijvoorbeeld in een gouden ei zit. Blijf in je eigen aura zitten en raak niet overprikkeld.

4. Irritaties

Hiermee bedoel ik niet de irritaties richting de mensen om je heen maar de lichamelijke irritaties. Je hebt nieuwe kleding gekocht en voelt iets jeuken op de huid. Het zijn de labels in de kleding, deze worden dan snel verwijderd. Hoogsensitieve personen zijn ook dankzij het gevoeliger centraal zenuwstelsel eerder bekend met allergieën zoals bijvoorbeeld hooikoorts. Wist jij dat maar liefst 80% van alle hoogsensitieve personen last heeft van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)? Allergieën voor voedsel komt veel voor bij hoogsensitieve personen. Ook met de inname melkproducten zullen bepaalde reacties op gaan treden. Houd een dagboek bij en schrijf hierin wat je hebt gegeten en gedronken op een dag om een beter inzicht te krijgen op de lichamelijke reacties.

5. Slapeloosheid

De interne en externe prikkels die je overdag hebt opgevangen, worden in de nacht verwerkt. Hoogsensitieve personen leven zonder een filter. De hersenen maken geen onderscheid tussen belangrijke en niet relevante informatie. Het brein kan flink overladen zijn met al deze prikkels dat er een overprikkeling ontstaat en hierdoor een slapeloze nacht. In de nacht blijf je vaak piekeren en je zult de volgende dag vermoeid de dag beginnen. Wanneer een hoogsensitief persoon vermoeid is, zal deze eerder overprikkelt raken. Zorg dus voor voldoende (nacht)rust of ga mediteren. Kom terug in het lichaam in plaats van in het hoofd en ervaar meer rust.

6. Verbinding met dier en natuur

Hoogsensitieve personen voelen zich over het algemeen meer verbonden met dier en natuur. Zij kunnen intens genieten van de rust om zich heen. De rustgevende geluiden en de frisse lucht zorgen ervoor dat je na een wandeling in de natuur weer helemaal opgeladen bent. HSPs voelen zich vaak ook sterk verbonden met dieren. Dieren oordelen niet en je kunt volledig jezelf zijn. Heb jij een huisdier? Knuffelen met een huisdier, zoals een hond, geeft het hechtingshormoon oxytocine af. Dankzij dit hormoon zul je je snel ontspannen en gelukkig gaan voelen. Dieren bieden troost, verminderen angstgevoelens en laten je meer in het moment leven. Wist jij dat dieren ook hoogsensitief kunnen zijn?

7. Me-time

Dit is heel herkenbaar voor alle hoogsensitieve personen. Tijd alleen is essentieel om in balans te komen en te blijven. Wanneer je je gaat afzonderen van de mensen om je heen is dit vaak niet persoonlijk bedoeld. De spreekwoordelijke emmer is volgelopen en je wilt alleen zijn, zonder overbodige externe prikkels om je heen. Zorg voor een ruimte in huis waar je je jezelf kunt gaan afzonderen. Richt deze plek georganiseerd in en lees een boek of luister naar muziek. Ga mediteren of beoefen yoga, dit is jouw plek om weer volledig tot jezelf te komen. Zorg dat je niet gestoord kunt worden en communiceer duidelijk naar de mensen om je heen dat je je terug gaat trekken om jezelf op te laden. Dit zal beter voor jezelf gaan zijn en de mensen om je heen.

8. Sterk inlevingsvermogen

Hoogsensitieve personen kunnen goed luisteren naar andere mensen. Niet alleen verbaal maar ook non-verbaal. Dankzij een sterk inlevingsvermogen kunnen hoogsensitieve personen feilloos aanvoelen wat de ander nodig heeft. Is de ander verdrietig? Luisteren kan al helend zijn voor de ander in plaats van een ongevraagd advies geven. Je hoeft niets op te lossen voor de ander, een luisterend oor is vaak al genoeg. Hoogsensitieve personen merken elk klein detail op. Op deze manier zien HSPs al snel of er een verandering ontstaat in het gedrag van de mensen om zich heen. Hoogsensitieve personen zijn oprecht geïnteresseerd naar de gemoedstoestand en het verhaal van de ander. Wanneer hoogsensitieve personen worden genegeerd, zullen zij hun energie eerder op zichzelf of een ander persoon gaan richten. Energie is kostbaar voor een hoogsensitief persoon.

9. Perfectionisme

De streef naar perfectie, dit komt bij veel hoogsensitieve personen voor. Perfectionisme kan een mooie en sterke eigenschap zijn maar kan ook je grootste vijand gaan worden. Ben jij bang om fouten te maken? Faalangst kan hier een gevolg van gaan worden. Perfectionisme kan ook zeker een positieve uitwerking hebben. Denk hierbij aan de prestaties op de werkvloer. Hoogsensitieve personen willen een perfect resultaat neerzetten en staan open voor verbeteringen. Aangezien hoogsensitieve personen de kleinste details opmerken zullen zij ook eerder negatieve veranderingen in het bedrijf op gaan merken. Hier wordt tijdig melding van gemaakt zodat er geen negatieve situaties voor het bedrijf op zullen gaan treden.

10. Fel licht, geuren en/of harde geluiden

Je gaat boodschappen doen en komt volledig vermoeid thuis. Hoogsensitieve personen vangen elke prikkel om zich heen op. De voelsprieten staan op scherp. Felle lichten in een winkel kunnen voor hoofdpijn zorgen of duizeligheid en zelfs de geur van bijvoorbeeld geurkaarsen of de bakkerij kan je volledig van slag maken. Producten schreeuwen met de opvallende verpakking om aandacht en niet iedereen gaat voor de lol boodschappen doen. Deze emoties zullen hoogsensitieve mensen direct opvangen. Er bestaan winkels waarbij je bij binnenkomst direct overweldigd wordt door de harde geluiden van muziek. Denk hierbij aan verschillende kledingwinkels. Met de harde muziek en ruis van het winkelend publiek stapt een hoogsensitief persoon liever niet zo een soort winkel in. Dit is de reden voor veel hoogsensitieve personen om online te gaan shoppen. Rustig thuis vanaf de bank, zonder afleiding.

Over Ilonka van Galen

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF