fbpx

Hoe krijg je maximale energie?

“Fantaseren is vooruit creëren”, zegt Mathijs Bos tegen de deelnemers van het Jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol. Hij laat ze nadenken over hoe hun ideale leven eruitziet en hoe ze dat kunnen bereiken met maximale energie. Energie in overvloed en een ideaal leven waren een jaar geleden voor mij nog een illusie. Een fantasie die onwerkelijk en ver weg leek.

Ik behandelde mijn lijf al jaren als een antikraakpand dat gesloopt mocht worden. En twee jaar nachtdiensten hadden mijn energierekening geplunderd. Ik stond hartstikke rood. De nood was hoog. Ik wilde niets liever dan fit worden, want ik had net mijn baan opgezegd om mijn schrijversdromen na te jagen. Mijn doel was niet om een strak lijf te hebben of om een marathon te rennen, maar om energie in overvloed hebben zodat ik professioneel schrijver kon worden. Iedere dag schrijven. Het liefst de hele dag; dat was mijn doel. Om daar te komen wilde ik mijn beweeg- en eetpatroon veranderen.

Een jaar geleden ging ik de uitdaging met mijzelf aan om van mijn lijf een tempel te maken. Het was het begin van een reis die mij leerde hoe ik mijn energierekening dagelijks kan spekken. Eindelijk wist ik vol te houden en door te zetten. Hoe doorbrak ik mijn oude patronen? Vier tips!

1. Fantaseren is vooruit creëren

Mijn ideale leven, mijn doel om fit te worden, begon simpelweg als een fantasie. Zoals Mathijs zegt: fantaseren is vooruit creëren. Creëer je leven eerst in je gedachte, voel hoe dat voelt en de kans is een stuk groter dat het zich in de realiteit manifesteert. Ik schreef mijn doelen op en visualiseerde ze. Iedere dag. In meditaties, starend uit de trein, op de fiets en in mijn bed. Terwijl ik mijzelf moed influisterde: you’ve got this. Stukje bij beetje begonnen mijn doelen te leven en begon ik erin te geloven. En langzaam ging ik over tot actie.

2. Actie in de taxi

Want fantaseren is natuurlijk superleuk, maar je moet er wel actie aan verbinden. Voor mij betekende dit een rigoureuze aanpak. Ik vastte een week onder begeleiding. Geen koffie, geen vlees, geen zuivel, geen alcohol, geen suiker. Vooral groenten en iedere dag bewegen. Na een week koppijn, een koortsig gevoel en mentaal afkicken, was het tijd voor de volgende stap. Volhouden en uitzoeken welk eten en welke soort beweging mijn lijf energie opleveren .

3. Houd bij waar je energie van krijgt

Stop een lijstje in je broekzak en houd bij waar je energie van krijgt. Ik wilde leren wat mijn lijf voedt in plaats van vult. Wat bleek? Zonder koffie en met een alternatief voor de broodmaaltijden hoefden mijn oogleden het gevecht met de zwaartekracht gedurende de dag niet meer aan. Ik verbaas mij nog iedere dag over de hoeveelheden groenten die ik met plezier naar binnen werk. De energie die ik stop in het maken van groentesapjes, krijg ik in meervoud terug.

Voorheen versleet ik fysiotherapeuten, chiropractors en masseurs om de pijn in mijn nek, schouders en hoofdpijn te behandelen, wetende dat het pleisters plakken was. Ik moest de kern aanpakken. Want iedere dag achter de computer met de staat van mijn schouders was op z’n zachtst gezegd een crime.

Yoga bleek mijn medicijn. Mijn middel om niet alleen mijn lijf beter te maken, maar ook om mijn geest rust te geven. Ik begon met iedere dag vijf minuten. Nu is het standaard onderdeel van mijn ochtendritueel: een half uur yoga, een half uur schrijven aan mijn roman. De energie die dat oplevert, neem ik mee in de rest van mijn dag. Ondertussen loop ik hard, springtouw, fiets en wandel ik meer dan ooit tevoren.

4. Mild zijn voor jezelf

Wees mild voor jezelf. Er zijn dagen dat je terugvalt in je oude patroon. Dat is oké. Kleine stapjes maken samen een reuzensprong. Geef jezelf de tijd. Iedere dag en iedere stap. Laat de ruimte tussen waar je nu bent en waar je wilt zijn je inspireren in plaats van angst aanjagen.

En de meterstand? Ik ben fit en gezond. Gelukkiger dan ooit. Ik ben super productief. Ik schrijf iedere dag, praktisch de hele dag. Mijn lijf is geen tijdelijke woonplek meer die gesloopt mag worden, maar mijn tempel die mij helpt mijn dromen te verwezenlijken.

Over 365 dagen succesvol

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Het is hun grote missie om Nederland het gelukkigste land ter wereld te maken. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga dan naar 365dagensuccesvol.nl

Lees meer artikelen van 365 dagen succesvol:

Heb jij een growth of een fixed mindset?

Ben je vaak woedend of boos? Dit is wat het over jou zegtWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF