fbpx

Hoe je zingeving aan je leven toevoegt

In een tijd waarin moderne technologieën ons leven vergemakkelijken, en we meer rijkdom dan ooit tevoren ervaren, voelen velen van ons zich oververmoeid, opgebrand en leeg. Enkele decennia nadat we zingeving als een hopeloos ouderwets concept bij het grofvuil hebben gezet, vragen we ons tegenwoordig steeds vaker af waar we het allemaal voor doen. Hoog tijd voor mindfulness-expert Marisa Garau om op het belang van zingeving in te gaan, waarmee je het leven meer kleur, geur en smaak geeft.

Trillend in de tram

Als ik ’s ochtends mijn inbox open, vind ik altijd een paar mailtjes van klanten die me schrijven over paniekaanvallen, burn-out en de vele tekortkomingen in hun karakter. Elk mailtje vertelt ongeveer hetzelfde verhaal: ik ben helemaal niet stressbestendig; ik trek me kritiek altijd persoonlijk aan; ik heb een te kort lontje; ik zit elke dag trillend in de tram op weg naar m’n werk; ik ben altijd druk in mijn hoofd; ik kan niet meer genieten van eenvoudige dingen.

Compensatie-gedrag

Zingeving lijkt een oubollig idee dat in ons moderne woordenboek niet meer voor mag komen. Helaas ervaren we elke dag opnieuw dat we daar een flinke prijs voor betalen. Dankzij mijn onderzoek naar chronische stress heb ik ontdekt dat veel mensen zich aan de verkeerde carrière en bezigheden vastklampen, waardoor ze zich constant uitgeput en onvervuld voelen. Om dit te compenseren proppen ze elk vrij uurtje vol met coole bezigheden: ze shoppen voor kleding en dure speeltjes, lopen de deur van café’s en restaurants plat, volgen elke nieuwe film-release, en boeken de ene citytrip na het andere survival-avontuur — vanzelfsprekend wordt deze tsunami aan activiteiten voortdurend live geshared met hun social media-vrienden. Dit non-stop compensatie-gedrag put hen echter nog een tandje meer uit. De nieuwe week valt hen op maandagochtend nóg zwaarder en in het weekend moeten ze nóg meer compenseren… waardoor ze langzaam maar zeker in een neerwaartse spiraal tuimelen.

Zelf-inzicht

Mensen die echter voelen dat ze grip hebben op wat ze doen, en dat wat ze doen waarde heeft, zitten een stuk lekkerder in hun vel. Ze hebben daardoor een kleinere kans op hartfalen en dementie, en hun levensverwachting is hoger. Kortom: zingeving maakt gelukkig en gezond. Maar het geven van betekenis aan je leven is niet zo makkelijk: het vereist de kracht om volkomen eerlijk naar jezelf en je gedrag te kijken. De volgende mindfulness-stappen helpen je om meer zelf-inzicht te creëren en jouw persoonlijke idee van zingeving vorm te geven.

Stap 1: Observeer je gedrag

Ken je het verhaal van die beroemde concertpianist? Na afloop van het concert kwam er een man op de pianist af die verzuchtte: “Ik wou dat ik zo kon spelen”. “Nee hoor”, zei de pianist nuchter. “Als je dit echt had gewild, had je er wel net zo hard voor gewerkt als ik.” Wat mindfulness mij heeft geleerd is dat je daden vertellen wie je bent, niet je woorden. Wij mensen praten vaak maar wat raak. ‘Ik ben een enorm goede luisteraar’, vertelde iemand me die net een uur lang de oren van mijn hoofd had gekletst. “Ik sta altijd voor iedereen klaar”, beweerde een kennis die een maand ervoor had geweigerd me te helpen met een flinke lekkage. Met mooie woorden doet ons ego voorkomen dat we heus heel nobel bezig zijn. Maar onze daden laten zien hoe we werkelijk in elkaar steken.
Als je je op dit moment in je leven onvervuld en leeg voelt omdat je in een moeizame relatie zit, vervelend werk doet of beheerst wordt door een haperende gezondheid, zet dan de nuchterheid van mindfulness in en probeer je gedrag te bestuderen zoals een bioloog het gedrag van muizen zou observeren. Met wie trek je vaak op? Met wie heb je een relatie die weinig inspanning vereist? Hoe gedragen de mensen zich bij wie je je wel volledig je gemak voelt? Wat voor soort bezigheden zie je jezelf met plezier doen? Zit je ’s avonds urenlang korte verhalen te schrijven? Ontwerp je je eigen kleding? Help je vrienden met het bouwen van websites? Ben je altijd een luisterend oor voor mensen in nood? Welke bezigheden blijven je voldoening schenken?

Kijk objectief naar wat je van nature onderneemt en wat je positieve energie geeft. Het is deze energie die je de weg naar zingeving zal wijzen.

Stap 2: Breid vervullende bezigheden uit

In deze stap ga je de bezigheden die je positieve energie opleveren, stap-voor-stap uitbreiden. Je hoeft beslist geen radicale beslissingen te nemen en je oude leven per direct aan de straat te zetten. Integendeel, dit leidt vaak alleen maar tot teleurstelling. Richt je daarentegen steeds een beetje vaker op mensen en bezigheden die je vertrouwen en energie geven. Spreek vaker af met vrienden die je op waarde schatten, en sluit je aan bij een club van mensen die jouw interesses delen en elkaar regelmatig ontmoeten en inspireren. Zo kun je je favoriete bezigheden naar een hoger niveau tillen, zonder dat je meteen je hele leven overhoop haalt. Door op een serieuzere manier die bezigheden te onderzoeken die je van nature liggen, ontdek je al snel welke activiteiten jouw leven energie en zingeving bieden.

Stap 3: Werk nu bewust naar een leven met zingeving toe

Nu je weet bij welke mensen en activiteiten je hart ligt, kun je elke dag een stap zetten om je passie waar te gaan maken. Je hebt je daden geobserveerd en je hebt onderzocht welke relaties en bezigheden je vervullen met positieve energie. Nu is het tijd om dromen in werkelijkheid om te zetten, en doelbewust zingeving in je leven vorm te geven: uit die moeizame relatie stappen en op zoek gaan naar een warme partner die je waardeert voor wie je bent; die saaie baan opzeggen en je geld met je talent verdienen; je steeds meer richten op vervullende taken waardoor je niet meer opgeslokt wordt door je fysieke aandoeningen.
In een leven verrijkt met zingeving zul je je niet meer kreunend naar je werk slepen, door relaties vol onbegrip en strijd heen worstelen, of je laten domineren door een zwakke gezondheid. Je zult merken dat zingeving je leven een geheel nieuwe dimensie geeft, waarin je natuurlijke talenten en interesses gekoesterd en gecultiveerd worden. Zingeving geeft verdieping aan alle aspecten van je leven: je werk, je bezigheden, je relaties, en je gezondheid, en zal je elke dag opnieuw een gevoel van tevredenheid en voldoening geven.

Over Marisa Garau

Marisa Garau (54) woont in Nieuw-Zeeland waar ze haar online platform Growing Mindfulness runt en haar eigen olijfolie produceert. Via haar mindfulness e-cursussen, boeken en coaching-trajecten helpt ze cliënten een meer vervullend leven te creëren met praktische mindfulness-in-alles-wat-je-doet. Wil je meer weten over de kracht van loslaten? Lees dan Marisa’s verdiepingsartikel over zingeving voor extra inzichten en praktisch tips.
thumbnail MarisaGarau Hoe je zingeving aan je leven toevoegtWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF