fbpx

Hoe ga je om met kritiek?

We krijgen allemaal weleens kritiek. En dat vinden we meestal niet zo leuk. Maar je kunt het ook als feedback zien: de ander wil iets aan jou veranderen en dat hoeft helemaal niet negatief te zijn. Onze stressdeskundige Suzan Kuijsten legt uit hoe je anders met kritiek om kunt gaan.

EHBO in een kritieke situatie

Stel je krijgt kritiek. Stel jezelf dan de volgende vragen:

  1. Is het wel kritiek?
  2. Wat wil de ander met de kritiek bereiken? Welke veranderwens zit erachter? Wat komt de ander tekort?
  3. Kan ik er iets mee?
  4. Wil ik er ook iets mee?
  5. Zo ja, wat dan?
  6. Wat levert me dat op?

Valkuil

Waak ervoor jezelf niet met een eindeloze lijst van opdrachten op te schepen. Houd het lijstje met veranderwensen altijd klein en haalbaar. Dan komt de kritiek niet via een achterdeurtje binnen om je zelfbeeld alsnog aan te tasten.

Bruikbaar?

Is het geen bruikbare kritiek? Dan verplaats je het onmiddellijk naar de mentale prullenbak en hoef je er niet meer over na te denken.

Lees ook: ‘Waarom kritiek ontvangen een cadeautje is

Waarneming

Zolang je negatieve zelfbeeld overheerst zal je steeds van slag raken bij ieder vorm van kritiek. De selectiviteit van je waarneming, de wijze waarop jij interpreteert en je geheugen zijn de boosdoeners. Verminder kritiek door de ‘oneerlijkheid’ in je waarneming te verminderen.

Heb je een vraag over stress? Stel ze aan stressdeskundige Suzan

Binnenkort gaat onze stressdeskundige Suzan Kuijsten al jouw vragen over stress beantwoorden in haar eigen vraag & antwoord rubriek. Wil je weten of jij symptomen hebt van stress, heb je het idee dat je partner last heeft van stress en jij geen flauw idee hebt hoe je kunt helpen? Heb je het idee dat je maar moeilijk kunt ontspannen en wil je weten wat je hieraan kunt doen? Of heb je een andere vraag over stress? Mail dan naar online@wendymultimedia.nl o.v.v. Stressvraag en wie weet wordt binnenkort jouw vraag beantwoord.

Weg stress met WENDY Workshop ‘Minder stress’

Zou jij willen leren om iets relaxter in het leven te staan? WENDY ontwikkelde in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten een online workshop ‘Minder stress’. De workshop duurt vier weken.

Blok stresstest 18 Hoe ga je om met kritiek?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF