Misschien heb je weleens van haar gehoord? Hannah Prins (27), ze is klimaatactivist en schrijfster. Ze is jong, vastberaden en strijdt voor een toekomst die nu op het spel staat. Je bent jong en je wil wat toekomst - dat is niet alleen de titel van haar boek, maar ook haar missie. Hannah heeft het onlangs ook nog eens tot de halve finale van De Slimste Mens gebracht. In de een-na-laatste aflevering van het seizoen nam ze het op tegen Maartje van de Wetering voor een plek in de finale. Hoewel het lange tijd gelijk op ging, wist Van de Wetering uiteindelijk met twee goede antwoorden, waaronder een vraag over de Arc de Triomphe, Hannah uit te schakelen.
Er wordt veel gesproken en geschreven over de klimaatcrisis, maar hoe zit het nu precies? Hannah legt het zo helder en met wat humor uit dat je het zelfs met een biertje in de kroeg kunt doorvertellen. De aarde is van ons allemaal en raakt ons allemaal, dus wie beter om hierover te spreken dan Hannah zelf?
Voor de mensen die je niet kennen, stel jezelf eens voor?
“Ik ben Hannah en ik heb strafrecht gestudeerd. Sinds zo’n vijf jaar ben ik heel actief in de klimaatbeweging in Nederland,” vertelt ze. “Ik ondersteun verschillende groepen in de klimaatbeweging. Denk daarbij aan Extinction Rebellion of Stop Ecocide, en ik ga door het land om met mensen in gesprek te gaan over klimaat. Daarnaast schrijf ik een column voor Vrij Nederland over maatschappelijke thema's en ben ik op straat bij demonstraties te vinden.”
Extinction Rebellion, een van de organisaties waar Hannah bij betrokken is en staat bekend om haar opvallende acties zoals de snelwegblokkades. Deze internationale beweging vraagt via vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid aandacht voor de klimaat- en ecologische crisis.
Hoe ben je betrokken geraakt bij klimaatactivisme? Was er een specifiek moment dat je je realiseerde dat er iets moest veranderen?
"Ik ben altijd opgevoed met het idee dat de natuur belangrijk is en dat we daarvoor moeten zorgen. Dat zat er van jongs af aan in. Maar er was niet één specifiek moment waarop ik besefte hoe ernstig het was. Hoe meer je je erin verdiept, hoe meer je denkt: ‘Holy shit, het is echt erg.’ We zien vaak in de media foto’s van mensen in bikini naast berichten over hittegolven, maar elke hittegolf betekent ook dat er mensen sterven omdat ze de hitte niet kunnen verdragen. We worden in slaap gesust met het idee dat het allemaal wel meevalt, maar als je je er echt in verdiept, zie je dat het helemaal niet meevalt. En het gaat steeds sneller slechter dan verwacht. Wetenschappers zijn verbaasd over hoe snel bepaalde klimaatveranderingen plaatsvinden. Records die pas in 2050 verwacht werden, worden nu al gebroken."
Kun je ons meenemen in wat we nu weten over klimaatverandering?
"De aarde warmt op, dat is geen geheim. Maar wat betekent dat precies? Het is de afgelopen 100.000 jaar niet zo warm geweest als nu. De aarde had altijd een mooie balans, met koele winters en milde zomers, waardoor onze samenlevingen konden floreren en de landbouw goed kon gedijen. Sinds de industriële revolutie zijn we olie, gas en kolen gaan gebruiken om massaproducten te maken. Dit heeft geleid tot een enorme uitstoot van CO₂ en andere broeikasgassen, waardoor de aarde in een razend tempo opwarmt.
1,5 graad opwarming klinkt misschien als weinig, maar de gevolgen zijn enorm. Het betekent niet alleen dat het warmer wordt, maar ook dat de biodiversiteit drastisch afneemt. Denk aan insecten die verdwijnen, zoals vroeger wanneer je met de auto reed en je voorruit vol zat met insecten. Dat gebeurt nu nauwelijks meer. Ook culturele iconen zoals de Elfstedentocht zijn verdwenen. En dan zijn er de echte gevolgen, zoals het smelten van sneeuw in de bergen, wat invloed heeft op onze landbouw en drinkwatervoorziening. De Rijn, een belangrijke levensader voor Europa, kan steeds minder watertoevoer krijgen, wat betekent dat goederenvervoer en landbouw in gevaar komen. Het weer wordt extremer: droge plekken worden droger en natte plekken worden natter. Het normale weer zoals we dat kenden, bestaat niet meer."
Wat kunnen wij zelf doen om bij te dragen aan de oplossing van het klimaatprobleem? Valt er nog iets terug te draaien of kunnen we het alleen nog maar beperken?
"De effecten die we nu merken, zijn het resultaat van de uitstoot van 30 jaar geleden. Meer dan de helft van de CO₂-uitstoot is in de afgelopen 30 jaar uitgestoten. We moeten accepteren dat het nog erger gaat worden. Dat is stap één. Maar we kunnen het nog beperken. Elke tiende graad opwarming die we kunnen tegenhouden, redt miljoenen mensenlevens, voorkomt mislukte oogsten en conflicten. Dus alles wat we nu kunnen doen, moeten we absoluut doen. We moeten ook accepteren dat onze wereld er over 20 jaar heel anders uitziet dan nu, maar dat betekent niet dat we niets moeten doen."
Wat motiveert jou als klimaatactivist om je zo intensief in te zetten voor het klimaat?
"Wat mij motiveert, is het besef dat de veranderingen die we nu maken nog echt impact kunnen hebben. Dit decennium is cruciaal; het moet nu gebeuren, niet over vijftien of twintig jaar. Bovendien levert de transitie naar een duurzamere wereld ons ook veel op: schonere lucht, meer vrije tijd, gezonder voedsel en een stabieler klimaat. Ik haal ook veel motivatie uit de mensen om me heen. Het is inspirerend om te zien hoeveel gewone mensen besluiten op te staan en actie te ondernemen. Of het nu gaat om iemand die voor het eerst meedoet aan een demonstratie of iemand die binnen zijn of haar vakgebied verandering nastreeft, al deze inspanningen samen geven me hoop."
Wat kunnen mensen doen om hun impact te verkleinen en het tij te keren?
"Wat mensen zelf kunnen doen, is samenkomen met gelijkgestemden en samen in actie komen. Uit de geschiedenis blijkt dat samen met een groep in actie komen, zoals bij het vrouwenkiesrecht, effectief is. Politieke verandering komt vaak pas nadat mensen de straat op gaan en zeggen: ‘Dit klopt niet.’ Sluit je aan bij een groep binnen de klimaatbeweging en kom in actie. Je stemgedrag maakt ook een groot verschil: kies je voor groen en sociaal of niet? Verder is het belangrijk om zoveel mogelijk plantaardig te eten, meer planten en minder vlees. Hoe je reist, maakt ook uit, evenals hoeveel spullen je koopt. De vervuilende kledingindustrie stoot meer dan twee keer zoveel uit als het vliegverkeer. Tweedehands kleren kopen maakt dus ook echt uit!"
Praktische tips om je impact te verminderen:
Bij Wendy Online houden we van concrete stappen, maar we begrijpen dat niet iedereen meteen op een snelweg wil demonstreren. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om je impact te verkleinen zonder dat het veel moeite kost. Denk je nu ook: oké, dit kan echt niet langer zo doorgaan? Geen stress! We hebben een paar simpele (en verrassend leuke) tips voor je op een rij gezet om direct mee aan de slag te gaan. Handig, toch? Hier komen ze:
- Reis duurzaam: Kies voor de trein in plaats van het vliegtuig voor korte afstanden. Het is een veel duurzamer alternatief en helpt je ecologische voetafdruk te verkleinen. Wist je dat een vlucht naar Barcelona evenveel CO₂-uitstoot veroorzaakt als een heel jaar autorijden? Door vaker de trein te nemen, kun je je ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. Het zou mooi zijn als meer werkgevers hun werknemers twee extra dagen vrij geven om deze duurzamere reisoptie te kiezen, zodat ze kunnen genieten van de reis en tegelijkertijd bijdragen aan een beter klimaat.
- Vegetarische kantoor lunches: Een eenvoudige maar effectieve maatregel die bedrijven kunnen nemen, is het introduceren van een vegetarische lunchdag. Als elke kantine één keer per week vegetarische opties aanbiedt, kan dat al een groot verschil maken in de reductie van de ecologische voetafdruk van de werknemers.
- Koop tweedehands kleding: De mode-industrie is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Door tweedehands te kopen of minder nieuwe kleding te kopen, verminder je de vraag naar fast fashion en daarmee de milieuschade die deze sector veroorzaakt.
- Minimaliseer je afval: Recycling is belangrijk, maar nog belangrijker is het om afval te voorkomen. Koop producten met zo min mogelijk verpakkingen, hergebruik materialen en probeer afval te composteren.
- Maak duurzame carrièrekeuzes: Overweeg werk te zoeken in sectoren die bijdragen aan de oplossing, zoals duurzame energie, circulaire economie of milieu-educatie. De keuzes die we maken in onze carrières kunnen een enorme impact hebben op de toekomst van onze planeet.
- Oefen druk uit op bedrijven en politici: Schrijf brieven, onderteken petities en neem deel aan demonstraties om te laten zien dat er brede steun is voor klimaatmaatregelen. Elke stem telt en samen kunnen we het verschil maken.
- Verminder energieverbruik: Isoleer je huis, gebruik energiezuinige apparaten en schakel over op groene stroom. De energietransitie begint bij ons thuis, en door ons energieverbruik te verminderen, dragen we direct bij aan de strijd tegen klimaatverandering.
Meer weten over de klimaatverandering en hoe we met elkaar het tij kunnen keren? Bekijk het boek 'Je bent jong en je wil wat toekomst' van Jantijn Anema en Hannah Prins hier.