fbpx

Giel over wat hij leerde van goed ademhalen

Giel Beelen blogt elke twee weken voor wendyonline.nl over zijn spirituele zoektocht. De juiste manier van ademhalen gaf hem zoveel kracht en helderheid dat het voor hem het startpunt was om de wereld van zelfontwikkeling en spiritualiteit in te duiken. Lees wat goed ademhalen je volgens Giel kan brengen.

Niks staat zo vast als het feit dat je ademhaalt. Dus als ik ergens de afgelopen jaren niet mee bezig was, dan was het wel met hoe ik aan het ademen was. Waarom zou je? In de sportschool kwam ik erachter hoe belangrijk je ademhaling kan zijn tijdens het doen van oefeningen. En omdat ik als stoertje natuurlijk ook m’n spieren wilde showen was het confronterend dat ik helemaal niet goed ademhaalde. Lekker dan.

Alles kun je trainen en alles kun je (her)leren. Dus ik lette voortaan op het bewegen van m’n buikje. Maar op de een of andere manier leek mij uitademen het perfecte moment om alles te laten zakken. Fout dus. Google maar eens wat plaatjes en let op de pijlen naar je middenrif en borstkast.

Ik ga niet de zoveelste ademcoach uithangen, maar probeer eens op je ademhaling te letten. De juiste manier van ademhalen bracht mij zoveel helderheid en kracht dat het het startsein was om de wereld van zelfontwikkeling en spiritualiteit in duiken. Zo ging ik bijvoorbeeld (doodeng) een weekendje naar the Art of Living bij mij in de buurt. Daar leerde ik in twee dagen de Sudarshan Kriya (een reinigende ademhalingsoefening). We weten allemaal dat je bij elke emotie een andere ademhaling krijgt. Lang diep en snikkend bij verdriet of kort en snel als je boos bent. Voor mij was het een echte, ehh, nose opener dat je dit ook kunt omdraaien! Door allerlei verschillende ademhalingstechnieken te beoefenen ga je je echt anders voelen. Wat vind ik het heerlijk om daarmee te experimenteren…

Ademhalen met een gadget

Ik heb nu (en nee, ik heb geen aandelen) een leuke gadget genaamd ‘Silent Mode’. Dat is een duur ooglapje met ingebouwde speakertjes. Daar zit een app aan gekoppeld en die geeft je dan full surround allerlei ademhalingstechnieken. ‘Up’ voor als je energie wilt en ‘Down’ voor als je wilt gaan slapen. Het zijn ook nog eens hele coole tunes (blijf toch een muziekman) en heel Amerikaans. Het is een soort van game waarbij je steeds een level hoger gaat en nieuwe oefeningen krijgt. Ook heb je de optie voor een powernap waarbij je alleen maar lekker ligt te spacen, zo lang als je instelt.

Podcast met Koen de Jong

Vorige week sprak ik voor mijn podcast KUKURU met Koen de Jong. Hij is van sportrusten en absoluut een ademexpert. Zoals zijn zoontje ooit zei toen iemand hem vroeg wat z’n vader deed: ‘Mijn papa zegt tegen mensen dat ze langer moeten uitademen’ ;-). Hij schreef verschillende boeken die allemaal met ademhaling te maken hebben. In zijn eerste boek en bestseller Verademing vermeed hij expres de woorden meditatie en mindfulness. Het was in 2009 en in die tijd wilde hij het niet zweverig maken. Ik merk trouwens dat ik dat ook nog weleens heb met mensen in mijn omgeving. ‘Let je wel eens op je ademhaling?’ of: ‘Ik ga thuis weleens bewust ademhalen’ klinkt toch wat makkelijker dan breathwork of het grootste mediteren.

Wim Hof

Koen schreef ook Koud Kunstje over de methode van Wim Hof. Ik ben er nog steeds trots op dat ik The Iceman ook 90 minuten heb gesproken. Ik was wel kapot na al die energie van die man maar het blijft een fantastische inspirerende gast. Het was voor hem lang geleden dat hij weer Nederlands sprak want hij is inmiddels world famous met zijn methode. Inmiddels is zijn dagelijkse koude douche echt een koud kunstje voor mij.

Ik had Koen de Jong met name uitgenodigd vanwege zijn laatste boek 10 dagen stil. In dat boek gaat het wel echt over mediteren, namelijk over Vipassana-meditatie. Dan ben je dus 10 dagen alleen maar aan het zitten en ademen. Een ware hel, maar door hoe Koen het beschrijft lees je het met een gulle lach. Ik verslond het boekje ook omdat ik het deze zomer in India (how classic) had willen doen. Dat ging natuurlijk niet door.. En dus belandde ik gelukkig op de Wij Zijn Tijdloos camping waar ik 20 podcast gesprekken opnam en vooral heel veel vrienden heb gemaakt. Nog bedankt universum. Koen zei overigens goudeerlijk dat ik Vipassana net zo goed in Nederland of Belgie had kunnen doen. Je ziet toch niks anders dan je meditatiekussen.

Een marathon voor Giel

Ook is Koen verkettert door een aantal marathon liefhebbers omdat hij met een hartslagmeter in de hand een paar jaar geleden ‘De Marathon revolutie’ schreef. Kort door de bocht is zijn tactiek: Train niet meer dan 14 kilometer. Ik heb het daar niet echt over gehad maar bij de vragenronde op het einde van het gesprek (ik neem m’n podcast op met publiek) kwam er de vraag van een collega van Koen. Of ik niet de uitdaging aan wilde gaan om mee te doen met een halve marathon? Zoals eerder geschreven ben ik soms nogal een stoertje en dus flapte ik er gelijk uit ‘Oh nee, dan doe ik wel gelijk een hele marathon!’ (gelach en applaus volgde).

Ik heb nog heel even overwogen om die vraag uit de opname te knippen maar ja, er waren dus sowieso getuigen. Ik kan nog even opgelucht ademhalen omdat evenementen voorlopig nog even verboden blijven. Want ik krijg het er benauwd van…

Zonnegroet,

Giel

Over Giel en Kukuru

De persoonlijke zoektocht van Giel is te volgen via Kukuru.nl. Niet wat je mòet, maar wat je kàn doen. En niet zozeer om je beter te voelen maar om beter te worden in voelen. Kukuru staat voor de Guru die in ons allemaal zit. Wekelijks is er een podcast (in beeld op Youtube en geluid via Itunes en Spotify) over spiritualiteit en zelfontwikkeling. Van schrijvers, wetenschappers en voedingsdeskundigen tot yoga/meditatie teachers en de learnings van bekende mensen. Van Wim Hof tot Kelly Weekers en van Jan Geurtz tot Fajah Lourens. Een groot inspirerend ervaringsnetwerk.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF