fbpx

Dit is de favoriete fietsroute van Eric Corton

Voor Eric Corton (50) is fietsen dé manier om zich wat beter in zijn vel te voelen. Hij verklapt ons wat fietsen met hem doet en welke route zijn favoriet is. De zanger, presentator en acteur voelt zich in ieder geval fitter dan ooit. 

De nieuwe Joop Zoetemelk

‘Toen ik twaalf was, wilde ik niets liever dan Joop Zoetemelk worden. Joop had in 1980 de Tour gewonnen en dat was een prachtig vertrekpunt voor de kleine Eric om dat ook te willen bereiken. Als ik op de fiets zat, was ik Joop. En als ik een bocht precies goed aansneed, hoorde ik hem in mijn hoofd zeggen: ‘Goed zo, jongen. Goed zo…’ Ik wilde heel graag een echte koersfiets, met kromstuur en buiscommandeurs. Zo graag dat mijn ouders er gek van werden. En ik kreeg een koersfiets, voor mijn verjaardag. Althans, in mijn ogen was het een halve koersfiets want met de handige spatborden en de ‘praktische’ bagagedrager voor de schooltas was het nét niet helemaal echt. In het weekend sloopte ik de bagagedrager eraf en reed ik me het vuur uit de schenen in mijn gebreide Raleigh-trui met zwarte fietsbroek waar mijn moeder zelf de zeem in genaaid had. In gedachten onderweg naar de Champs-Élysées en de uitzinnig gillende menigte aan de finish. In werkelijkheid was het de Benedendorpsweg in mijn geboortedorp Oosterbeek.

Andere zaken

De fiets leidde mij uiteindelijk niet naar de Champs-Élysées; die zag ik voor het eerst tijdens een schooltrip op mijn zestiende. Ik probeerde zo lam als een balletje een klasgenootje te zoenen, maar kopte haar daarbij een flinke bloedneus… Midden op die Champs-Élysées. Fietsen deed ik toen allang niet meer. Er waren belangrijker zaken. Drinken, roken, meisjes en muziek. Een combinatie die me de dertig jaar die volgden nogal bezighield. In willekeurige volgorde van belangrijkheid.

eric corton Dit is de favoriete fietsroute van Eric Corton

Illustratie: Ingrid Bockting

Redder in nood

En toen was ik opeens 46. Een heel leven verder en 128 kilo zwaar. Ongelukkig met hoe ik me voelde. Te veel van alles gecombineerd met te weinig beweging en zelfbeheersing. Na ontelbare mislukte pogingen om er iets aan te doen was daar opeens toch weer… De fiets. Een tweedehandsje via Marktplaats. Rondjes van 20 kilometer rond Amsterdam waren eigenlijk best leuk. En langzaam groeide mijn innerlijke Joop weer. De pens begon te verdwijnen, de conditie begon te komen. Rondjes van 20 kilometer werden rondjes van 40. Soms zelfs meer. De tweedehands maakte plaats voor een echt goeie fiets. Het stuur kon omlaag doordat de gereduceerde buik dat toeliet. Steeds een beetje meer aerodynamisch. Geen zadelpijn meer. En snelheid.

Fitter dan ooit

En nu ben ik 50 en ben ik fitter dan ik ooit geweest ben. Nou, vooruit. Misschien dat ik verhoudingsgewijs zo fit was in mijn Raleigh-trui op de Benedendorpsweg. Maar wat ik nu doe en kan, had ik nooit voor mogelijk gehouden. 33 kilo lichter heb ik vorig jaar bijna 12.000 kilometer weggetrapt en ben ik er dit jaar ook al dik 6.000 onderweg. Kleine rondjes zijn tegenwoordig 70 kilometer en de echte uitdagingen zijn 270 kilometer lang. Ik rij hard en ver. En dat alles met een bijna kinderlijk plezier en een mij hiervoor onbekend doorzettingsvermogen. Ik wilde ooit Joop worden. Dat is natuurlijk jammerlijk mislukt. Maar heel soms als ik een bocht precies goed aansnijd, hoor ik: ‘Goed zo, jongen… Goed zo.’

WENDY heeft samen met Batavus en route.nl vier leuke thema routes voor je bedacht: Cultuur, Happy & Healthy, Family en Fun & Food. Iedere route heeft z’n eigen hoogtepunten. Welke route past het best bij jou? Check het hier!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF