fbpx

Wendy-expert Ruud de Goeij over een gezond seksleven als je ouder wordt

Relatiedeskundige en Wendy-expert Ruud de Goeij geeft tips om het intieme contact in je relatie goed te houden, want op elke leeftijd kan het vreugde en voldoening brengen. 

Een fijn en actief seksleven kan op elke leeftijd grote vreugde en voldoening brengen. Toch veranderen onze lichamen en omstandigheden naarmate we ouder worden en is het logisch om je af te vragen hoe je een gezond seksleven kunt behouden naarmate je ouder wordt. Het goede nieuws is dat je met enkele aanpassingen en een positieve instelling kunt blijven genieten van bevredigende seks tot in je gouden jaren. Realiseer je dat alle onderstaande adviezen op de een of andere manier te maken hebben met het (goed) invullen van de zeven Relatiebehoeftes voor elkaar.

1. Communicatie is Essentieel

Een van de meest kritische aspecten van het behouden van een gezond seksleven naarmate je ouder wordt, is open en eerlijke communicatie met je partner. Na verloop van tijd kunnen verlangens, behoeften en verwachtingen verschuiven. Het is essentieel om je gevoelens, voorkeuren en eventuele zorgen met je partner te bespreken. Een open dialoog bevordert intimiteit en stelt jullie beiden in staat om je aan te passen aan de veranderingen die gepaard gaan met ouder worden. Fysieke veranderingen, zoals erectieproblemen of symptomen van de menopauze, kunnen van invloed zijn op seksueel verlangen en functioneren. Emotionele veranderingen kunnen ook van invloed zijn op intimiteit. Het openlijk bespreken van deze zaken is nodig om een goed seksleven te krijgen of te houden.

2. Richt je op Emotionele Intimiteit

Terwijl fysieke aantrekkingskracht en tevredenheid belangrijk zijn, is emotionele intimiteit minstens net zo belangrijk. Verbinding op een dieper emotioneel niveau zal de kwaliteit van je seksuele ervaringen verbeteren. Breng samen tijd door, toon liefde en genegenheid en bedenk activiteiten die emotionele verbinding bevorderen, zoals hand in hand lopen, knuffelen en betekenisvolle gesprekken voeren. Emotionele intimiteit is de basis van een gezond seksleven. Het bouwt vertrouwen, begrip en een gevoel van veiligheid tussen partners. In tijden van fysieke verandering of uitdaging kan emotionele intimiteit de ondersteuning en nabijheid bieden die nodig is om een fijn seksleven te behouden.

3. Maak Gezondheid en Welzijn een Prioriteit

Het behouden van een goede fysieke gezondheid is essentieel voor een gezond seksleven op elke leeftijd. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals stevig wandelen, zwemmen of yoga, kan de doorbloeding verbeteren, de energieniveaus verhogen, de stemming verbeteren alsook het uithoudingsvermogen. Daarnaast zal een gezonde voeding (seksuele) gezondheid ondersteunen. Vergeet niet het belang van regelmatige controles bij je huisarts om eventuele medische zorgen aan te pakken die je (seksuele) welzijn kunnen beïnvloeden.

4. Controleer Je Stress

Stress kan een aanzienlijke invloed hebben op je seksleven. Chronische stress kan leiden tot een verminderd libido en seksuele moeilijkheden. Het vinden van manieren om stress te beheersen, zoals ontspanningstechnieken, meditatie of yoga, kan helpen bij het creëren van een meer zin en een bevredigend seksleven. Het leren omgaan met stress zal je kwaliteit van leven verbeteren en is echt iets wat je hebt aan te pakken als je dit ervaart.

5. Blijf Geïnformeerd

Seksuele voorlichting eindigt niet met de leeftijd. Naarmate je ouder wordt, kan je lichaam veranderingen ondergaan die andere benaderingen vragen. Zo kan de menopauze leiden tot hormonale verschuivingen die van invloed zijn op seksueel verlangen en comfort. Blijf geïnformeerd over seksuele gezondheid, inclusief veelvoorkomende leeftijdsgebonden problemen en mogelijke oplossingen. Dit zorgt dat je goede beslissingen kunt nemen en een fijn seksleven in stand houdt.

6. Durf te Verkennen

Ouder worden betekent niet dat je je in de slaapkamer aan dezelfde routine moet houden. Sterker nog, het is een kans om nieuwe gebieden te verkennen en te experimenteren met verschillende aspecten van je seksualiteit. Wees open om nieuwe dingen te proberen, of het nu gaat om het introduceren van nieuwe fantasieën of het ontdekken van nieuwe erogene zones. Onthoud dat seks een ontdekkingsreis is die in de loop van de tijd verder kan evolueren.

7. Gebruik Glijmiddel

Naarmate we ouder worden, kan ons lichaam minder natuurlijk glijmiddel produceren, wat seks minder comfortabel kan maken. Het gebruik van een glijmiddel kan ongemak verlichten en seks aangenamer maken. Er zijn vele opties beschikbaar, dus aarzel niet om te verkennen wat het beste voor je werkt. Glijmiddel kan met name nuttig zijn voor vrouwen die te maken hebben met vaginale droogheid als gevolg van de menopauze.

8. Zoek Professionele Hulp Indien Nodig

Als je aanhoudende seksuele problemen ervaart, zoals erectiestoornissen of pijn tijdens de seks, is het essentieel om je huisarts of een seksuoloog te raadplegen. Veel leeftijdsgebonden seksuele problemen kunnen effectief worden aangepakt met de juiste begeleiding en behandeling. Je hoeft je dus niet te schamen bij het zoeken van professionele hulp voor seksuele problemen. Zorgverleners zijn getraind om een breed scala aan seksuele issues aan te pakken en kunnen behandelingen bieden die zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften.

9. Omarm Verandering

Ouder worden is een natuurlijk proces, en het is essentieel om de veranderingen die ermee gepaard gaan te omarmen. Je lichaam functioneert niet meer op dezelfde manier als in je jeugd, maar dat betekent niet dat je seksleven minder bevredigend hoeft te zijn. Pas je verwachtingen aan, wees geduldig met jezelf en elkaar, en onthoud dat intimiteit verschillende vormen kan aannemen. Het omarmen van verandering zal je algehele welzijn verbeteren waardoor je meer kunt genieten van het moment en de geneugten die het leven met zich meebrengt.

10. Behoud een Positieve Houding

Een positieve instelling kan een aanzienlijke invloed hebben op je verlangen en vermogen om je over te geven aan seks. Het zal je zelfvertrouwen en het verlangen vergroten en leiden tot fijnere seksuele ervaringen. Onthoud dat leeftijd een schat aan kennis en inzicht met zich meebrengt, wat je verbinding en diepgang met je partner nog verder kan brengen.

Conclusie

Ouder worden is een natuurlijk onderdeel van het leven, maar het hoeft niet te betekenen dat het einde van een fijn seksleven in zicht is. Door communicatie, emotionele intimiteit, fysieke gezondheid en een positieve instelling kun je blijven genieten van een bevredigend seksleven tot ver in je latere jaren. Onthoud dat de reis van elke persoon uniek is, dus ontdek wat het beste werkt voor jou en je partner en koester de momenten van verbinding en vreugde die intimiteit met zich mee kan brengen.

Over Ruud de Goeij

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model van basisbehoeftes in een relatie waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl

Hier lees je meer artikelen van Ruud.

Het boek van Ruud is ook te koop in onze webshop.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF