fbpx

Eefje heeft borstkanker en is uit angst voor corona al bijna een jaar in quarantaine

Deze week delen we rond Wereldkankerdag elke avond een verhaal over mensen die te maken krijgen met kanker. Dit keer vertelt Eefje (37) haar verhaal, die uit angst voor corona al bijna een jaar niet buiten komt. ‘Chemo verzwakt de weerstand. Als je dan corona krijgt, overleef je het misschien niet. Die gedachte maakte me doodsbang.’

‘Ik kom deur niet meer uit, alleen voor de chemokuren waarvoor ik in eentje naar het ziekenhuis ga. Vlak voor kerst vorig jaar voelde ik iets hards in mijn rechterborst. Ik ben het type dat al snel denkt dat het wel meevalt en vanzelf weggaat. Bovendien was ik vijf maanden eerder bevallen van een mooie dochter. Het zal iets te maken hebben met de bevalling, dacht ik. Na een tijdje kon ik er niet omheen; het voelde te hard aan om te denken dat het niets was. Er volgde onderzoek in het ziekenhuis en ondanks dat ik het gevoel had dat ik borstkanker had, was ik vol goede moed. Het was vast goed te behandelen, ik liet me niet kisten. De boodschap van de oncoloog dat het een agressieve vorm was, triple negatieve borstkanker, haalde me onderuit. Dit was echt ernstig. Hier was ik niet op voorbereid!’

Angst en onzekerheid

‘Terwijl ik het slechte nieuws aan het verwerken was met mijn gezin, bereikte het coronavirus Nederland. Mensen die thuiswerkten, dichte scholen en lege treinen waren het gesprek van de dag. Dat ging allemaal langs me heen. Ik zat vol angst en onzekerheid over mijn toekomst. Als ik mijn dochtertje knuffelde dacht ik vaak: je leert mij niet meer kennen.
De oncoloog vertelde me dat ik zestien keer chemotherapie en daarna een operatie nodig had. Prima, dacht ik. Totdat ik besefte wat corona nou écht betekende. Voor mij was dat angst, grote angst. Chemo verzwakt de weerstand. Als je dan corona krijgt, overleef je het misschien niet. Die gedachte maakte me doodsbang. Dat was het moment waarop ik dacht: ik ga de deur niet meer uit.’

Samen in thuisquarantaine

‘Door het coronavirus ziet mijn leven er nu heel anders uit. Ik moet de komende maanden zeker nog in thuisquarantaine blijven. Mijn ouders doen mee, zodat ze op bezoek kunnen komen en voor mijn dochtertje kunnen zorgen. We ontsmetten alles en wassen extra vaak onze handen. Alle boodschappen en brieven die van buiten komen, laten we eerst twee tot drie dagen in de garage staan. Ik heb getwijfeld of ik de behandeling niet beter uit kon stellen. Is het wel verstandig om mijn weerstand op nul te zetten nu het virus zich uitbreidt? “Ik wil u niet angstig maken, maar uw kanker is gevaarlijker dan corona”, was het antwoord van mijn oncoloog. Ik moet nú beginnen met die behandeling. Dat ik door de coronamaatregelen in mijn eentje naar het ziekenhuis moet voor de chemo is vervelend, maar het is niet anders. Ik leg me er maar bij neer.’

Dan maar géén pruik

‘Ik mis mijn vrienden en familie die niet langs kunnen komen om me af te leiden. Ook het uitzoeken van een haarwerk is iets wat nu niet kan. Voor het aanmeten komen ze bij je thuis en dan is er geen anderhalve meter afstand. Uit angst heb ik dat afgezegd. In eerste instantie was ik kwaad. Wordt me dat óók nog ontnomen door dat stomme virus!? Later dacht ik: maar Eef, je gaat niet naar buiten, naar een verjaardag of boodschappen doen, dus voor wie doe je het? Forget it! Dan maar géén pruik.’

Kracht

‘De angst voor de dood heb ik net na de diagnose zeker gevoeld. Inmiddels is mijn gevoel veranderd. Ik wil meer genieten van het leven. Ik heb een lieve zorgzame man en een prachtige dochter waar ik nu lekker veel tijd mee kan doorbrengen. Ik put zoveel kracht en energie uit hen! Ik hoop dat andere mensen die borstkanker hebben ook iets kunnen vinden in hun omgeving waar zij kracht uit kunnen halen. Pak elk mooi moment met beide handen vast. Denk vooral positief en bel of chat regelmatig met de mensen die je graag om je heen zou willen hebben. Geniet van al het moois om je heen dat er is, ook nu. Uiteindelijk komen we er sterker uit!’

Eefjepost Eefje heeft borstkanker en is uit angst voor corona al bijna een jaar in quarantaine

Lees ook deze verhalen over kanker:

Renate heeft uitgezaaide borstkanker: ‘Vanwege corona werd de chemo stopgezet’

Cabaretier en schilder Jeroen van Merwijk over het omarmen van kanker: ‘Ik tel in deze laatste fase mijn zegeningen’

Fien schrijft een ode aan haar vriendin Erna die aan kanker overleed

Steun KWF

Door elke dag verhalen te delen over kanker willen wij ook het KWF steunen. Iedere Nederlander krijgt ooit te maken met kanker. Of je het nu zelf hebt of iemand om wie je geeft: kanker ontwricht je leven. Voor al die miljoenen levens moet de zorg altijd doorgaan en mag onderzoek niet stilvallen. Het KWF zorgt hiervoor. In deze periode van corona hebben mensen met kanker het extra moeilijk. Onderzoeken en behandelingen worden uitgesteld en mensen met kanker moeten extra voorzichtig zijn en leven daarom vaak geïsoleerd. Vanwege Wereldkankerdag deelt het KWF deze week verhalen van mensen met kanker in de corona periode, kijk hiervoor op de site. Of word donateur en steun de missie van het KWF.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF