fbpx

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van vakantie

Onze dagelijkse routine kan veel stress en vermoeidheid opleveren, die ons op een gegeven moment kan gaan belemmeren. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zodat je er weer tegenaan kunt. Uit dit onderzoek van Ferguson et. al., blijkt dat vakantie een effectieve manier is om je gehele gezondheid te verbeteren. Lees hier over de gezondheidsvoordelen van vakantie!

Het onderzoek

Het onderzoek uit de International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity heeft van meer dan 300 volwassenen de verhouding van slaap, stilzitten, milde beweging en intensieve beweging gemeten. Dit gebeurde over een periode van dertien maanden. Uit dit onderzoek bleek, dat een vakantie positieve invloed heeft op slaapduur en beweeglijkheid. De langere slaapduur bleef gemiddeld twee weken na het einde van de vakantie.

Stressvermindering

Tijdens een vakantie kun je jezelf losmaken van werkgerelateerde stress en andere verantwoordelijkheden. Het breken van je dagelijkse routine kan leiden tot een vermindering in stress. Dit zal zich op meerdere manieren uiten in je fysieke en mentale gezondheid. Iedereen ervaart dit anders, maar je kunt verwachten dat bij een vermindering van stress, je minder spanning in je lichaam hebt, vooral in je nek en schouders. Ook zul je minder prikkelbaar en ongeduldig zijn en een betere nachtrust kunnen krijgen.

Fysieke ontspanning

Vakantie geeft je de tijd om het rustig aan te doen en je lichaam te laten herstellen van dagelijkse vermoeidheid en inspanning. Het kan helpen bij het verminderen van fysieke kwalen, zoals spierpijn en hoofdpijn. Door te ontspannen en voldoende rust te nemen, kun je lichaam een nodige reset geven.

Verbeterde slaapkwaliteit

Tijdens een vakantie kun je lekker lang in bed blijven liggen zonder een wekker die je abrupt wakker maakt. Volgens dit onderzoek uit Australië slaap je niet alleen tijdens je vakantie langer dan gewoonlijk, maar blijf je tot wel een week na het einde van je vakantie langer slapen. Je vakantie heeft dus een zeer positieve invloed op je slaappatroon, waar je de eerste week terug op werk ook nog van geniet. Voldoende slaap is essentieel voor een goede gezondheid en welzijn, en een vakantie schijnt een effectieve manier te zijn om je slaap te verbeteren.

Verhoogde fysieke activiteit

Vakantie hangt vaak samen met beweeglijke activiteiten, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Of je nu op een natuurvakantie, stedentrip, of strandvakantie gaat, zul je gaan bewegen. Dit is goed voor je fysieke gezondheid en stimuleert een goede nachtrust. Ook is beweging zeer goed voor je mentale gezondheid, wat je een extra boost geeft tijdens een al ontspannende periode voor je geest.

Vakantie als gezondheidsbooster?

De resultaten van dit onderzoek geven duidelijk aan dat op vakantie gaan gezondheidsvoordelen heeft, die ons veel bieden in ons dagelijkse leven. Slaap en beweging zijn twee van de belangrijkste onderdelen van een gezonde leefstijl, en vakantie schijnt een zeer effectieve manier te zijn om dit te ondersteunen. WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF