fbpx

Dit zijn de 5 voordelen van intuïtief leven voor hoogsensitieve personen

HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen signaleert dat hoogsensitieve personen vaak vanuit piekergedrag beslissingen maken in bepaalde situaties. Waarom is een intuïtief leven een toegevoegde waarde voor hoogsensitieve personen? Door meer te luisteren naar de intuïtie zullen hoogsensitieve personen vanuit het hart gaan leven. Ervaar meer energie, rust, zelfvertrouwen en leidt een gelukkiger leven. Sta communicatief sterker in de schoenen.

Wat is intuïtie?

Om een intuïtief leven te leiden, is het verstandig om eerst te weten wat intuïtie inhoudt. Iedereen bezit een intuïtie, mensen en dieren. De beslissingen die je maakt zijn niet gebaseerd op woorden maar op het gevoel. De intuïtie is een innerlijk kompas. Je kunt op twee verschillende manieren problemen en situaties benaderen. Via de intuïtieve manier of een logische denkwijze.

Wanneer je kiest voor de intuïtieve manier, ga je af op het gevoel van binnenuit. Dit wordt het onderbuikgevoel genoemd. Je neemt gevoelsmatig beslissingen. Voelt een situatie niet goed aan? Kies ervoor om afstand te nemen. De lichamelijke sensaties zijn een gids voor jouw beslissingen. Wanneer een situatie niet goed aanvoelt, zal het lichaam geen ontspannen gevoel geven. Vanuit een eerdere ervaring in het leven kun je ook beslissingen maken. Relativeer goed of deze ervaring gebaseerd was op een negatieve mindset of puur vanuit het hart. Laat angsten niet van invloed zijn op jouw beslissingen in het leven.

1. Energie verhogen

Nadenken, vooral piekeren, kost veel energie. Hoogsensitieve personen hebben snel de neiging tot piekergedrag. Doordat de focus naar het brein gericht wordt, kom je in een vicieuze cirkel terecht. Wanneer je meer vanuit de intuïtie gaat leven, denk je minder na en voel je meer. Je vertrouwt op je onderbuikgevoel en laat het piekeren los. Op deze manier verplaats je de energie vanuit het brein, terug het hele lichaam in.

Merk je dat je moeilijk terug in het lichaam kunt komen? In rust vind je alle antwoorden. Ga mediteren en wees je bewust van het totale lichaam. Je kunt kiezen voor een begeleide meditatie wanneer er veel gedachten door het brein ronddwalen. Beweeg mee met het geluid en de woorden van de meditatie en kom tot rust. Voel jezelf stap voor stap aarden. Verplaatst de hoge energie naar beneden, vanuit de kruin naar de voetzolen.

2. Innerlijke rust

Hoe meer je op de intuïtie vertrouwt, des te meer rust zul je ervaren. Hoogsensitieve personen houden graag de controle over hun leven. De lat wordt te hoog gelegd en perfectionisme komt naar boven gedreven. Hoogsensitieve personen willen niet falen en houden zich krampachtig vast aan bepaalde patronen en denkwijzen.

Stap uit het gecontroleerde leven, vertrouw erop dat de intuïtie het bij het rechte eind heeft en ervaar meer innerlijke rust. Je hebt niet volledig de controle over jouw leven. Er zullen zich altijd situaties voordoen wat niet op de planning staat. Probeer meer te leven in het heden. Het verleden kun je niet meer veranderen. Neem de lessen vanuit het verleden mee de toekomst in en ervaar meer innerlijke rust.

3. Zelfvertrouwen vergroten

Door meer naar de intuïtie te luisteren, weet jij precies wie je bent. Je leeft meer vanuit het hart. Vanwege eerdere ervaringen vanuit het verleden maken hoogsensitieve personen beslissingen met het verstand. Hoogsensitieve personen hebben behoefte aan veiligheid. Bij een gebrek aan veiligheid kunnen er angsten worden ervaren. Is het verstand helemaal niet nodig? Verstand is nog steeds nodig, ook bij een intuïtief leven.

Door het verstand te gebruiken, kun je je onderbuikgevoel omschrijven en relativeren. Intuïtief leven betekent niet dat je impulsief en egoïstische beslissingen maakt, je leeft meer vanuit het gevoel. Door goed naar je intuïtie te luisteren, vergroot je het zelfvertrouwen. Je zult gaan merken dat de intuïtie het bijna altijd bij het rechte eind heeft. Vertrouw op jouw innerlijk kompas en leidt het leven dat volledig bij jou past.

4. Gelukkiger leven

Hoogsensitieve personen kunnen vaak moeilijk loslaten. Door meer los te laten in het leven, zul je een gelukkiger leven leiden. De eigen energie wordt positiever en hierdoor trek je mensen aan met een soortgelijke energie, soort zoekt soort. Je straalt letterlijk een positieve energie uit. Er komen meer kansen op je pad en je voelt je steeds sterker staan.

Nieuwe mogelijkheden dienen zich aan en je blijft op een positieve manier getriggerd. Laat los en luister naar de intuïtie. Je zult zien dat je minder snel overprikkeld raakt en de kwaliteit van het leven gaat omhoog. Haal het maximale uit een dag maar blijf zeker als hoogsensitief persoon de eigen grenzen bewaken. Alles draait om balans.

5. Communicatief sterker

Doordat hoogsensitieve personen een sterk empathisch vermogen hebben en precies aan kunnen voelen wat de mensen om hun heen nodig hebben, wordt de communicatie sterker. Hoogsensitieve personen merken elke kleine verandering op, zo ook in het gedrag. Dit kan een groot voordeel zijn voor op de werkvloer. Je kunt eerder inspringen op de behoefte van de collega’s om je heen. Je denkt als het ware tien stappen vooruit.

Voel je dat iemand niet lekker in zijn vel zit? Je zult degene meer met rust laten. Door goed naar de intuïtie te luisteren, weet jij de juiste woorden te vinden om de ander gerust te stellen. Wat zegt jouw gevoel? Luister wat vaker naar het onderbuikgevoel en merk dat de relatie tussen jou en de mensen om je heen sterk verbeterd zal gaan worden.

Kun je de intuïtie versterken door middel van trainen?

Het antwoord hierop is ja. Met vallen en opstaan leer je. Je zult vooral in het begin van een intuïtief leven merken dat je het niet altijd bij het juiste eind hebt gehad wanneer je naar de intuïtie luistert. Je kunt de intuïtie als een spier zien. Hoe meer je deze spier traint, des te sterker hij wordt.

Je kunt de intuïtie trainen door verschillende oefeningen te doen. Voorspel als het ware de uitkomst van bepaalde situaties. Had je het bij het rechte eind achteraf of zat je er volledig naast? Observeer de mensen om je heen en doe onderzoek om te kijken of de intuïtie klopt door simpelweg te vragen hoe het met de ander gaat.

Hoogsensitieve personen hebben vaak last van ruis waardoor er niet goed genoeg naar het gevoel geluisterd kan worden. De interne en externe prikkels verstoren de connectie met de intuïtie. Onbewust worden er beslissingen gemaakt vanuit een angst en niet het onderbuikgevoel. Probeer jezelf op energetisch niveau af te schermen voor deze prikkels zodat je goed naar de intuïtie kunt luisteren.

Blijf oefenen waardoor de intuïtie steeds sterker wordt en geef niet op. Een topsporter traint vaak ook jaren voordat er op topniveau gesport kan worden. Zie de intuïtie als een mooie toevoeging op het leven en raak niet geïrriteerd wanneer je er een keer naast zit. Wees lief voor jezelf. Net als bij hoogsensitiviteit, maak van jouw intuïtie een kracht. Accepteer de situatie en het innerlijk gevoel. Leef een ontspannen, intuïtief leven.

Over Ilonka van Galen

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF