fbpx

Dit kan familieopstellingen je leren over de invloed van je vader en hoe jij daardoor in het leven staat

In het vorige artikel van Coach en Wendy-expert Eva Walgemoet heb je kunnen lezen over de invloed die je moeder heeft op jouw leven.  Moeders staan voor ‘verbinding’ en ‘het leven’. In dit artikel gaat ze het hebben over de invloed van jouw vader. Zowel de invloed van je vader als je moeder heb je nodig in relatie met anderen. Jij bent 50% je vader en 50% je moeder, en niet anders. Als je dit kunt accepteren, zorg je er mede voor dat jij op jouw plek blijft staan binnen de denkbeeldige fontein en je ouders dus boven je zet. Je moeder zet je in het leven, je vader in de wereld en dit heb je allebei hard nodig!

Je vader staat voor ‘de wereld’ en het ‘leren begrenzen

Wat ik vaak zie is dat als je een verstoorde relatie met je vader hebt, om welke reden dan ook, je jezelf extra wilt bewijzen. Je wilt gezien en gehoord worden, anderen overtuigen dat je ertoe doet. Je wilt erkent worden om wie je bent en je maatschappelijk bewijzen. Vaak is het nooit goed genoeg voor je en moet het nog beter of succesvoller. Dit kan regelmatig zorgen in je latere leven voor een burn-out, aangezien je nooit het voldane en succesvolle gevoel zult ervaren. Als het jou lukt om je vader weer ‘boven jou’ te zetten in de fontein, dan kan deze ‘bewijsdrang’ omgezet worden in ambitie!

Je kunt bij een verstoorde relatie met je vader ook moeite hebben met autoriteit. Dit kan zowel in je privéleven als binnen je werk een aandachtspunt zijn. Je kunt het lastig vinden om iets aan te nemen wat van bovenaf wordt aangegeven en hierdoor regelmatig in discussies belanden. Je vindt het lastig om feedback te ontvangen, of dit nu positief of opbouwend is vanuit een leidinggevende.

Als je jouw vader kan erkennen, accepteren en loslaten wat niet van jou is, dan zal je merken dat ook het omgaan met autoriteit je makkelijker af gaat.

Jouw vader zien en accepteren als jouw vader, zal ervoor zorgen dat je ook een realistischer beeld krijgt over jezelf.

Meisjes verkennen hun vrouwelijkheid bij hun vader

Je ziet vaak dat als vrouwen in hun jeugd een goede band hebben gehad met hun vader, ze meer zelfvertrouwen hebben en minder gevoelig zijn voor stress. Een klein meisje verkent vaak haar vrouwelijkheid bij haar vader door bijvoorbeeld nieuwe kleding te ‘showen’. Op jonge leeftijd zal de vader haar vaak prijzen hiervoor en vertellen hoe mooi ze is. Op latere leeftijd als je als jonge vrouw meer rondingen hebt, zie je regelmatig dat vaders dit lastiger vinden en zich wat ongemakkelijk kunnen voelen als hun dochter komt ‘showen’. Maar juist dit is enorm belangrijk om als jonge vrouw de grenzen te leren kennen. Als vader kan je positieve feedback geven en daarnaast ook grenzen aangeven wat niet gepast is. Dit is enorm belangrijk voor de ontwikkeling en hoe je als vrouw omgaat met je vrouwelijkheid! Wijst je vader je af, door onzekerheid hierin, dan kan dit ervoor zorgen dat je vrouwelijkheid gaat zien als iets wat ‘slecht’ is en niet mag. Dit kan in de puberleeftijd en ook nog later ervoor zorgen dat je bij het contact met andere jongens (of meisjes) grenzen op kan zoeken om een bepaalde aandacht te krijgen. Soms zelf grenzeloosheid en met name ook over je eigen grenzen laten gaan in die drang om maar te zoeken naar die bepaalde aandacht en vrouwelijkheid. Als vaders zich beseffen hoe belangrijk hun rol hierin is, zou dit veel schelen en latere (relatie)problemen kunnen voorkomen.

Jongens ontwikkelen hun mannelijkheid vanuit de relatie met hun vader

Is je vader ‘afwezig’ in jouw leven, dan zal dit invloed hebben op de mate waarin hij zich mannelijk voelt. Soms kan een (onbewuste) afwijzende houding door je moeder richting je vader (bijvoorbeeld door een scheiding, alleenstaande moeder), ervoor zorgen dat hij zichzelf (en daarbij zijn mannelijkheid) afwijst. Moeders hebben een grote invloed hierop in de manier waarop ze over jouw vader praten (en non-verbaal door kunnen geven). Wees je hiervan bewust als moeder.

Wat je tenslotte ziet bij veel mensen waarvan de vader ‘afwezig’ is (door welke reden dan ook), is dat ze de neiging ontwikkelen om deze ‘afwezigheid’ te zoeken in spiritualiteit, en dan in de overtreffende trap. Jezelf uit de realiteit halen en in een andere, betere wereld zetten. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met spiritualiteit, je zult alleen zien dat dit verder gaat dan zich alleen verdiepen in spiritualiteit en zij zich volledig kunnen onderdompelen in deze andere wereld en niet meer in het hier en nu kunnen functioneren.

Ook al is er geen contact met of is je vader overleden, dan nog kan jij jezelf op jouw eigen plek zetten door te erkennen wat er niet is geweest, wat je gemist hebt en dit bijbehorende gevoel (primaire emoties) aan te gaan en te voelen. Dit kunnen accepteren en daarna loslaten (wat niet van jou is), maakt dat jij je vader weer boven je kan zetten. Dat is het fijne aan een familieopstelling, je hebt niemand nodig buiten jezelf! Als laatste wil ik je meegeven dat welke band je ook hebt met je vader, probeer je eens een fijn moment te herinneren en te koesteren, dat zal je verder helpen in je helingsproces.

BIO aanvullingen training/workshop

Naast familieopstellingen kan je bij Eva ook de Online Workshop: ‘Ik ben een Badass!’ volgen, waarbij je een kleine familieopstelling doet, leert over je eigen mindset en vitaliteit (stressvermindering) en dat gewoon vanuit jouw veilige plek.

Wil jij zelf leren hoe je groepsopstellingen kan doen met zowel kinderen als volwassenen, waarmee jij op een positieve manier het groepsproces kan beïnvloeden en inzicht krijgt op eventuele interne problemen? Dan is de GroepsHart –Systemisch werken & Mindset- trainingsdag iets voor jou! Binnen 1 dag je certificaat en kan jij aan de slag met jouw groep en/of team! Meer informatie is te vinden op de website: www.mindgrowcoaching.nl

Instagram: @mindgrowcoaching FB: Mindgrow Coaching en Training.

Voor de nieuwe winterspecial van Wendy deed schrijfster Susan Smit een familieopstellingen bij Eva. Koop hem in de winkel of via deze link.

winterspecial Dit is hoe familieopstellingen de onzichtbare patronen in jouw familie kan ontrafelen en je nieuwe inzichten kan geven

Of neem een abonnement op de Wendy-specials en ontvang gratis een gift box van The Gift Label!

wendyspec Dit is hoe familieopstellingen de onzichtbare patronen in jouw familie kan ontrafelen en je nieuwe inzichten kan gevenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF