fbpx

Dit kan familieopstellingen je leren over de band met je moeder en hoe jij daardoor in het leven staat

De band die je hebt met je moeder kan veel invloed hebben op hoe je zelf in het leven staat. Familieopstellingen is een mooie manier om meer inzicht te krijgen in die band en hoe dat doorwerkt in je eigen leven. Coach en Wendy-expert Eva Walgemoet legt uit hoe het werkt en hoe je daardoor zelf beter in het leven kunt komen te staan.

Wat voor invloed kan de band met je moeder hebben op hoe jij in het leven staat? In 1 woord: enorm! Je moeder staat in de systemische wereld voor ‘het leven’ en voor ‘verbinding’. In mijn eerste artikel nam ik jullie mee in de basis van familieopstellingen en systemisch werken. Het belangrijkste wat je hieruit mee hebt kunnen nemen, is dat het staan op ‘jouw eigen plek in de denkbeeldige fontein’ van enorm invloed is in hoe jij in het leven staat. Hoe jij je verbonden hebt en kijkt naar je moeder (diep van binnen) maakt hoe jij nu functioneert, hoe je gevoelens ervaart en hoe energiek jij je voelt.

Wat is jouw plek tegenover je moeder in familieopstellingen?

Kan jij je moeder boven je plaatsen, op haar plek en jij jezelf op jouw eigen plek onder haar? Of kan jij je niet verbinden met je moeder? ‘Veroordeel’ je hoe zij dingen aangepakt heeft die jou geraakt hebben of wellicht was ze er helemaal niet voor je? Misschien heb je moeten zorgen voor je moeder, omdat zij het andersom niet kon doen op dat moment. 

Binnen je familiesysteem zie je vaak dat (soms onbewuste) patronen van generatie op generatie doorgegeven worden. Bij de 1 op 1 familie (tafel) opstellingen die ik doe, zie je dit vrij snel ontstaan als de houten poppetjes neergezet worden. Regelmatig is dit een eyeopener voor de opsteller.

Stel, jouw oma heeft een moeder gehad die ernstig ziek is geweest, waardoor zij niet de zorg op zich kon nemen voor jouw oma. Dan kan het zijn dat je oma daar iets ‘gemist’ heeft voor haar gevoel in de relatie met haar moeder. Dit kan zij veroordelen. Door dit te doen verschuift zij van haar eigen plek binnen het familiesysteem en gaat ze boven haar moeder staan. Hierdoor zou ze harder moeten werken om het leven aangenaam te maken. Ze krijgt minder mee van de zogezegde ‘stroming van de familiefontein’. Wellicht is ze gaan overcompenseren naar jouw moeder toe. Te controlerend, te graag het ‘warme nest’ willen creëren en misschien overbezorgd. Jouw moeder kan daardoor ‘rekening gaan houden met’ haar moeder en kon niet zichzelf zijn. Ook hier krijg je dan een verschuiving en staat je moeder niet op haar plek. Jouw moeder kan vervolgens naar jou toe hierdoor ook anders reageren dan jij prettig zou vinden en zo ondervind jij de gevolgen hiervan ook, totdat jij je moeder kan ‘aannemen’ als jouw moeder, met al haar mooie en minder mooie kanten. Je moet er altijd vanuit gaan dat je moeder gedaan heeft en nog steeds doet wat in haar vermogen lag en ligt op dat moment. Al heeft ze jou alleen het leven geschonken, dan nog steeds heeft zij jou altijd meer gegeven dan jij haar kan geven (‘het leven’ geven kan jij nooit teruggeven).

Invloed op de liefde

De invloed van je moeder kan je ook merken binnen je liefdesleven en in groepen. De echte verbinding voelen en aan durven gaan is vaak lastig. Je kunt bij je partner op zoek gaan naar iets wat hij/zij jou onmogelijk kan geven. Dit kan alleen jouw moeder. Pas als je haar hebt kunnen accepteren in wie zij is en hoe jullie relatie was en is, zie je dat dit makkelijker zal gaan. Heb jij ‘gezorgd’ voor je moeder, dan kan het zijn dat je binnen groepen ook geneigd bent dit te doen. Heb jij altijd het gevoel gehad dat je moeder jou met kritische ogen bekeek, dan zal je dit binnen een groepsvorm ook zo kunnen voelen.

Het bijzondere (en bijna wonderlijke!) is dat als je jouw moeder echt kunt aannemen en haar boven jou kan zetten, er vaak positieve gebeurtenissen plaatsvinden in je leven. Onverklaarbaar en toch wat ik vaak zie gebeuren na sessies. Die ene baan die op je pad komt, die ene grote opdracht die zich aandient, de liefde van je leven die je ‘spontaan’ tegenkomt.

Door te erkennen en accepteren wat er was en nu is, en je daarnaast weer echt verbonden voelen met je moeder, zal je leven er anders uit gaan zien (en nee, daar hoef je geen ‘fysiek’ contact voor te hebben met je moeder). Het zal je makkelijker afgaan. Loslaten is hierbij een belangrijke. Loslaten wat niet van jou is gaat je enorm helpen (zie vorige artikel).

Je (weer) verbinden met je moeder binnen jouw systeem en op jouw plek gaan staan, is het meest helend van alles binnen het hele familiesysteem. Automatisch zal je dan ook deze positieve stroming weer doorgeven aan jouw eventuele eigen kinderen. 

Gun jezelf weer de verbinding binnen het leven, doe een familie (tafel)opstelling en ga jouw positieve, energieke leven leiden zoals je het voor ogen hebt! Go!

Over Eva

Het is de missie van Eva Walgemoet om meer inzicht en bewustwording te geven in hoe (soms onbewuste) patronen van generatie op generatie binnen families worden doorgegeven. Middels familieopstellingen geeft zij al binnen een sessie duidelijkheid over jouw familiesysteem en hoe je bepaalde patronen en systemen positief kunt doorbreken. Ook is zij oprichter van GroepsHart – Systemisch werken & Mindset – waarbij jij leert om groepsopstellingen te kunnen uitvoeren met zowel kinderen als volwassenen. Kijk voor meer informatie op haar site.

Portretfoto Eva Dit kan familieopstellingen je leren over de band met je moeder en hoe jij daardoor in het leven staat

En lees ook dit artikel van Eva over familieopstellingen

Word abonnee van WENDY!

4 x WENDY-special

 + Cadeaupakket van Salt of the Earth t.w.v. €29,45

Nu voor €17,50

Bij een jaarabonnement op de WENDY-specials (vier nummers per jaar) ontvang je nu een heerlijk cadeaupakket van Salt of the Earth gratis. Salt of the Earth maakt milieuvriendelijke en natuurlijke huidverzorgingsproducten en is dé nummer 1 op het gebied van natuurlijke deodorant. 100% natuurlijk en samengesteld op basis van minerale zouten, magnesium en Aloë Vera. Het pakket bestaat uit een roaming hand was, natural roll-on deodorant, natural spray deodorant en een natural deodorant stick. Klik hier om een abonnement te bestellen.  

Website pomotie x samenwerking Wendy's man kon haar niet steunen toen ze op haar 47ste parkinson kreeg: ‘Pas na mijn scheiding werd ik weer gelukkig’

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF