fbpx

Dit is waarom je kinderen te streng straffen niet goed is

Het opvoeden van je kinderen kan soms best lastig zijn. Je wil zorgen dat je kinderen netjes zijn en een zekere discipline hebben, maar je wil ook niet te streng voor ze zijn. Het is belangrijk om hierin een balans te vinden. Uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge blijkt namelijk dat je kinderen te streng straffen schadelijk kan zijn voor hun mentale gezondheid.

De Universiteit van Cambridge deed het onderzoek in samenwerking met het University College in Dublin. Zij vergeleken het psychische welzijn van kinderen op de leeftijden: drie, vijf en negen jaar. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die al van kleins af aan te maken krijgen met ‘vijandig ouderschap’, anderhalf keer meer kans hebben om op een latere leeftijd mentale problemen te ontwikkelen.

Met vijandig ouderschap wordt bedoeld: het regelmatig hard behandelen en disciplineren van kinderen, dit kan zowel fysiek als psychisch zijn. Voorbeelden van vijandig ouderschap zijn regelmatig schreeuwen tegen kinderen, fysieke straffen, het isoleren van kinderen wanneer zij zich misdragen of het beschadigen van hun zelfrespect.

Wat te doen?

De onderzoekers zijn zich ervan bewust dat de opvoedstijl niet de enige factor is die een rol speelt in de ontwikkeling van de mentale gezondheid van kinderen. Factoren als het geslacht en de fysieke gezondheid van het kind en de sociaaleconomische status van het gezin, zijn ook bepalend voor het welzijn. Toch is het wel belangrijk om stil te staan bij de mogelijke impact van de opvoeding.

Er zijn enkele oplossingen mogelijk om ouders bewust te maken van de impact van hun opvoeding. Eén daarvan is het geven van voorlichting aan nieuwe ouders over hoe het gedrag van jonge kinderen in verschillende situaties het beste kan worden aangepakt. Daarnaast is het volgens de onderzoekers belangrijk dat bijvoorbeeld leraren of mensen in de geestelijke gezondheidszorg alert zijn op de ontwikkeling van mentale problemen bij kinderen en opvoeding hierin als een mogelijke oorzaak meenemen.

Het is niet zo dat je als ouder nu alles wat je kind doet zomaar goed moet vinden, of heel soft moet zijn. Het is voor kinderen goed om te weten wat wel en wat niet mag, straffen en disciplineren hoort daar nu eenmaal bij. Gelukkig zit er nog een hoop ruimte tussen te soft zijn en vijandig ouderschap. Het is goed om daar af en toe bij stil te staan.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF