fbpx

4 uitdagingen bij het opvoeden van hoogsensitieve kinderen (en waarom ze zo fantastisch zijn)

Ouders van hoogsensitieve kinderen ervaren de opvoeding vaak als lastig. Hun kind reageert anders dan andere kinderen. HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma legt uit wat de opvoeding van hoogsensitieve kinderen lastig maakt, maar ook waarom het zo bijzonder is om ouders van een hoogsensitief kind te zijn.

Hoogsensitieve kinderen reageren anders op situaties. Dat komt door hoe hun brein werkt. De hersenen van een hooggevoelig persoon zijn meer alert op wat er in de omgeving gebeurt en analyseert die informatie diepgaand.

Je kind neemt veel waar

Als je bijvoorbeeld iets vraagt aan een hoogsensitief kind dan hoort het niet alleen je vraag, maar ziet het ook je gezichtsuitdrukking daarbij, de toon en volume van je stem, voelt jouw emoties en probeert je verwachtingen in te schatten. Met al die informatie probeert het kind een zo goed mogelijk antwoord te geven.

Wil je naar de kermis?

Stel je voor dat je aan je kind vraagt of het zin heeft om naar de kermis te gaan. Een simpele vraag. Maar je hoogsensitieve kind vraagt zich ook af wat de andere leden van het gezin willen en welke gevolgen zijn antwoord heeft. “Als ik nee zeg, dan gaan we helemaal niet, en dan is mijn broertje heel verdrietig”. Daardoor kan het lang duren voordat je kind antwoord geeft.

Van slag door kritiek

Eén van de meest voorkomende problemen die ouders van hoogsensitieve kinderen ervaren is dat het corrigeren van gedrag lastig is. Als je maar iets van kritiek uit, is het kind helemaal van slag. Het is zo overstuur dat het niet meer hoort wat je zegt. Kritiek komt hard aan, omdat een hoogsensitief kind het zo graag allemaal goed wil doen.

Boze bui

Vaker wel dan niet leidt het corrigeren van je kind tot een woedeaanval bij je kind. Het raakt zo van slag door je commentaar dat het overprikkeld raakt. In een situatie van overprikkeling heb je geen controle meer over je gedrag. Sommige sluiten zich helemaal af, anderen ontladen door een woedeaanval of een huilbui. Die boze bui is dus te zien als ontlading, maar in de tussentijd wel enorm vervelend. Want het kind kan verbaal of fysiek zich behoorlijk laten gaan. Op dat moment heb je echter geen invloed op je kind. Tijdens overprikkeling komt niet binnen wat je zegt.

Voorkomen

Ook op andere momenten komen woedeaanvallen veel voor bij hoogsensitieve kinderen. Bijna altijd worden ze veroorzaakt door overprikkeling; op school, tijdens een verjaardag, een vol weekend of plotselinge activiteiten. Omdat je tijdens een woedeaanval niet doordringt, werkt het beter om die overprikkeling te voorkomen. Observeer hoe de spanning oploopt bij je kind en zorg dat het tijdig weer tot rust komt.

Stemming over

Het derde probleem dat veel ouders van hoogsensitieve kinderen is dat het kind hun stemming overneemt. Juist op de dagen dat je niet lekker in je vel zit, reageert je kind opstandig of druk. Dat komt doordat hoogsensitieve kinderen heel goed zijn in het aanvoelen van de emoties van anderen. Ze snappen alleen niet altijd dat het niet hun eigen emotie is. Ze reageren op wat ze voelen en daarom zijn ze juist op die dagen dat je het niet kunt hebben zo lastig.

Onbegrip

Ten vierde geven veel ouders aan dat ze het lastig vinden dat anderen niet snappen waar ze mee worstelen. Ze krijgen adviezen die bij hun hoogsensitieve kind gewoon niet werken. Ondanks dat er steeds vaker artikelen en boeken verschijnen over hoogsensitiviteit ervaren ouders op scholen, bij artsen of onder vrienden nog weinig erkenning. Dat maakt hen onzeker. Maar je bent zeker niet alleen.

Wijze inzichten

Vrijwel alle ouders van hoogsensitieve kinderen geven aan de opvoeding soms lastig te vinden, maar ze genieten er ook van. Vaak hebben de kinderen hele wijze inzichten. Ze zeggen al op jonge leeftijd dingen waar je stijl van achterover slaat.

Puur genieten

Met hun uitspraken houden ze je soms een spiegel voor. Net als de manier waarop ze zo puur kunnen genieten van de mooie dingen van het leven. Door de diepgaande manier waarop ze alles verwerken, kunnen ze ook erg blij zijn met een cadeautje, echt genieten van een mooie bloem of vol verrukking kijken naar de sterren.

Als je beter hebt leren omgaan met de lastige kanten in de opvoeding, kan je meer genieten van de prachtige talenten van je hoogsensitieve kind en er ook voor jezelf heel veel van leren. Wees dankbaar dat je dit prachtige, wijze, zorgzame kind mag opvoeden.

Over Esther Bergsma

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaalwetenschappelijk onderzoeker, spreker, trainer en auteur. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning van deze eigenschap; met honderden blogs, tips, verwijzingen en trainingen. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Lees dan “Gelukkig Hoogsensitief” of “Het hoogsensitieve brein” of neem een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account (@Hoogsensitief.NL).WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF