fbpx

Dit is hoe planten je gezondheid beschermen

Een plantje op tafel, in huis of op kantoor. Veel mensen zien planten vooral als een decoratie. Toch kunnen planten nog een hele andere functie hebben, ze kunnen helpen om je gezondheid te beschermen. Uit onderzoek van de Technische Universiteit van Sydney blijkt namelijk dat planten kankerverwekkende stoffen uit de lucht filteren.

Veel huizen en kantoorgebouwen worden omringd door wegen. Via de auto’s die langsrijden, komen er allerlei benzinedampen in de lucht. Deze dampen bevatten verschillende kankerverwekkende deeltjes zoals benzeen. Het inademen van de dampen kan zorgen voor irritatie aan de longen, hoofdpijn en misselijkheid. Op lange termijn kunnen de stoffen zelfs kankerverwekkend zijn of leiden tot astma. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is een slechte binnenluchtkwaliteit wereldwijd verantwoordelijk voor 6,7 miljoen vroegtijdige sterfgevallen. Zorgen voor een goede luchtkwaliteit in huis of op kantoor, is daarom heel belangrijk en planten kunnen daar dus bij helpen.

Filteren

Het onderzoek vond plaats in de kantoorruimte van het Australische bedrijf Ambius. In het kantoor stond een groene muur die bestond uit verschillende soorten kamerplanten. Er werd gekeken naar het vermogen van deze planten om verschillende stoffen uit de lucht in het kantoor te filteren. De onderzoekers ontdekten dat 97 procent van de stoffen al binnen acht uur was weggefilterd. Bovendien worden de gevaarlijkere stoffen ook efficiënter weggefilterd dan minder gevaarlijke stoffen. Zo wordt benzeen bijvoorbeeld sneller weggefilterd dan minder schadelijke alcoholen.

Het toevoegen van planten aan de inrichting van je huis of kantoor is dus een hele goede manier om de lucht binnen zuiver te houden en zo je familie of collega’s te beschermen. Bovendien zijn planten duurzaam en relatief goedkoop om aan te schaffen. Ze fleuren dus niet alleen de ruimte op, maar maken deze tegelijkertijd ook nog eens veiliger. Een dubbel voordeel dus. Tijd voor een tripje naar het tuincentrum!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF