fbpx

Diana is pleegmoeder van de kinderen van haar ex en werd door Hart In Aktie verrast met een make-over: ‘Ik zorg soms beter voor anderen dan voor mezelf’

Diana zorgt voor de mensen die zij liefheeft; ze heeft onder andere twee pleegkinderen, is mantelzorger voor haar moeder en verzorgt pakketten voor de voedselbank. Door al deze drukte heeft Diana nauwelijks tijd om haar kamer om te toveren tot haar eigen plekje. Jennie gaf Diana op voor Hart in Aktie en verraste samen met Wendy van Dijk Diana met een make-over.

‘De verrassing van Hart in Aktie vond ik geweldig. Op dat moment had ik ook niet door dat er iets gebeurde. Ze hebben mijn hele kamer opgeknapt. Ik had mijn kamer helemaal gestript. Mijn kamer was een puinhoop en ik sliep op een betonnen vloer. Omdat ik weinig tijd heb, was de renovatie nog niet erg opgeschoten. Het is fantastisch geworden. Ik heb weer een eigen plekje gevonden, waar ik mij thuis voel.’

Omgetoverde kamer

‘Ik heb een ontzettend druk leven. Met drie eigen kinderen – allemaal pubers – en twee pleegkinderen. Daarbij zorg ik ook voor een dementerende oom, die eet drie keer per week bij ons. Elk vrij uurtje was ik bezig in de slaapkamer, maar dat waren er niet zo veel per week. Als ik moe was, had ik geen zin om mijn kamer op te knappen. Op een gegeven moment hebben mijn zoon en zijn vader het plafond geverfd. Toen kwam Jennie met de brief en was ineens mijn hele kamer af.’

Altijd in de weer

‘In de coronatijd was het lastig om tijd voor mezelf vrij te houden, omdat er weinig tijd overbleef. Normaal gesproken zitten de kinderen gewoon op school, dan heb ik wat uurtjes voor mezelf. In het weekend probeer ik een hele ochtend voor mezelf te houden.

Eigenlijk ben ik continue in de weer. Ik krijg er zoveel energie van. Als ik zie dat er hulp nodig is, dan spring ik altijd bij. Tenminste als het mensen zijn waar ik van hou. Ik heb zelf ADHD, dat werkt wel mee. Ik heb er nooit spijt van dat ik bijvoorbeeld te veel aanneem. Er zijn een aantal die altijd blijven, mijn moeder, mijn kinderen, mijn oom en Jennie. Jennie gaat op dit moment door een hele moeilijke periode heen. Deze mensen zijn verworven binnen mijn gezin. Alles wat daarnaast gevraagd wordt, schuif ik makkelijker af als het mij te veel wordt.

Pleegkinderen

‘Mijn pleegkinderen zijn de kinderen van mijn ex. Zij hebben een andere moeder. Als gezin hadden we zoiets van, als zij niet meer thuis kunnen wonen kunnen ze altijd hier komen. Dan zijn ze in ieder geval bij hun broertjes en zusjes. Het eerste jaar is heel moeilijk verlopen. Wij hadden geen idee dat de beschadigingen zo groot waren. Binnen een gezin twee kinderen met probleemgedrag inpassen was heel lastig. Vertrouwen bestond nog niet. De tweeling had een enorme traumatische ervaring meegemaakt door uit huis geplaatst te worden in een crisisgezin. Op het moment dat ze bij ons kwamen waren ze heel zelfbepalend, angstig en één had grote taalproblemen. Hij praatte nauwelijks. Gelukkig spreek ik gebarentaal en hij ook. Daarmee konden we het eerste jaar redelijk uit de voeten.

Ik merkte ook dat oude patronen, waar ik geen weet meer van had, opeens de kop op staken. Mijn oudste dochter nam de zorg over van de kinderen, omdat ze dat ook altijd had gedaan toen de tweeling bij haar vader was. We hebben echt afspraken moeten maken dat ik de moeder ben van dit gezin. Jij mag ze leren fietsen, maar ik bemoei mij met het eten en ik geef consequenties op gedrag. Dat gaf heel veel onrust. We moesten heel erg wennen aan elkaar en aan de nieuwe situatie. We hadden er ineens twee ADHD’ers bij en we hadden er ook al twee. Dat waren er ineens vier. Qua structuur moest er heel veel neergezet worden. Het eerste jaar was een uitputtingsslag.’

Balans

‘Ik kom uit de jeugd hulpverleningshoek. Ik heb zelf lang gewerkt met kinderen met gedragsproblemen, dat heeft mij heel erg geholpen. Het verklaren van gedrag, het kind blijven zien achter het gedrag, het ombuigen van negatief gedrag en het bieden van structuur met heel veel humor en relativeringsvermogen.

Ik ben dan wel een alleenstaande moeder, maar ik heb dit niet in mijn eentje gedaan. We hebben dit met z’n allen gedaan. Het heeft veel van mijn eigen kinderen gevraagd, vooral dat eerste jaar. Toen we eenmaal de balans hadden gevonden, liep het wel.

We weten heel duidelijk wat de afspraken zijn hier in huis en iedereen houdt zich eraan. Ik heb zelf altijd gedacht, dat het eigenlijk wel goed uitkwam dat ik alleen ben, dat geeft tenminste geen verrassingen. Mijn eigen kinderen weten dat als geen ander. Zij hebben daar ook heel erg in meegedaan. Zo gaat het hier en niet anders. Ik heb het wel alleen gedaan, maar nooit echt alleen. En ik heb een netwerk waar je u tegen zegt, ook dat.

Mijn pleegkinderen zijn volledig onderdeel van ons gezin. Met een gezin van vijf kinderen loopt het niet altijd even soepel. Mijn kinderen hebben geleerd om om te gaan met de problematiek van de tweeling. De tweeling is aan het groeien. Ze hebben steeds meer eigenheid en ze gaan steeds meer vertrouwen op wat we hier hebben. We zitten in een rustige fase qua gezin.’

Doorgeven

‘De vader van de kinderen krijgt pakketten van de voedselbank. Omdat hij geen alimentatie betaalt, was dit zijn stukje zorg voor dit gezin. Alles wat wij niet gebruiken, gaat weer door naar iemand anders, die het beter kan gebruiken. Er zijn heel veel mensen die écht weinig geld hebben.’

Lockdown

‘Ik begeleid mensen met een licht verstandelijke beperking in thuissituaties. Dat kan zijn helpen met koken, medicatie, doktersbezoeken, eigenlijk alle dingen waar ik nodig ben. Terwijl de kinderen op school zitten, begeleid ik hen onder schooltijden, zodat ik de rest van de tijd thuis ben. De tweeling een vaste opvoeding nodig. Alleen thuisblijven is voor hen nog geen optie. Er gebeuren nog veel dingen die niet kunnen. Zij hebben de nabijheid heel erg nodig. Door de lockdown zitten de kinderen thuis. Gelukkig gaat de tweeling naar school en kan de rest van de kinderen goed zelfstandig werken.

Eigenlijk sta ik altijd heel positief in het leven. Ik zie de uitdaging in nieuwe situaties en moeilijkheden.’

Bekijk hieronder het fragment van Hart in Aktie over de make-over van de slaapkamer van Diana. Bekijk hier de hele aflevering.

 

Lees meer inspirerende levensechte verhalen:

Gerlinda gaf haar zus Janita op voor Hart in Aktie: ‘De trouwgelofte was na 4 keer kanker een nieuw begin’

Esthers depressieve zoon van 12 werd overrompeld door de verrassing van Hart in Aktie: ‘Ik zet alles op alles om Mathijs gelukkig te maken’

Corina werd verrast door Hart in Aktie met een herdenkingsdag voor haar dochter: ‘We hebben Rachel een mooi afscheid kunnen geven’

Heb jij ook een verhaal dat je op wendyonline.nl zou willen delen? Stuur dan een mail naar redactie@wendymultimedia.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF