fbpx

Deze yogaposes slepen jou de winterdagen door

De een houdt ervan en de ander vindt het vreselijk: de kou. De dagen beginnen grauwer te worden en het begint zelfs al te vriezen. Daarom moeten we ons zelf wel een beetje warm houden. Dat kan natuurlijk met een dekentje op de bank, maar ook door iets actiefs te doen. Met deze intensieve yogaposes zorg je ervoor dat de kou verdwijnt en je ook nog eens tot jezelf komt. Naar onze mening de perfecte combinatie!

Winter

Wij zijn onderdeel van de natuur en of we willen of niet, ons lichaam geeft aan een stapje terug te doen. Doordat het later licht en vroeg donker wordt kan dit bij sommige mensen zorgen voor een somber gevoel of zelfs een winterdepressie. Ons energieniveau daalt in deze tijd van het jaar. Door de kou trekken onze spieren samen en we worden stijver. Het is daarom van belang om in beweging te blijven tijdens de koude winterdagen. Deze intensieve yoga poses zorgen ervoor dat het vuur van binnen wordt op gestookt en de kou uit je lichaam zal verdwijnen.

Aandacht voor jezelf

Belangrijk is om goed voor ons lichaam te zorgen. Aandacht te geven en te luisteren naar waar ons lichaam behoefte aan heeft; rust, warmte en stabiliteit. Maar ook een goede verzorging. De huid wordt droger en daardoor is belangrijk deze goed te verzorgen. Smeer jezelf goed in, bijvoorbeeld met amandel- of sesamolie. Dit beschermt de huid en werkt rustgevend op het zenuwstelsel.

Luister ten alle tijden goed naar je lichaam en bewaak je grenzen wanneer je deze intensieve yoga poses uitvoert. Verwen en wees lief voor jezelf!

Leuk om te doen!

Voordat je een oefening begint: zet muziek op waar jij van houdt en beweeg jouw lichaam hierop. Ga dansen! Het is zo’n fijn begin en een goede opwarming.

Utkatasana

Ga rechtop staan en plaats je voeten naast elkaar. Op een uitademing buig je je knieën. Je gaat als het ware zitten op een ‘stoel’. Kantel je bekken. Navel in. Breng op een inademing je armen omhoog. Houd je schouders weg van je oren. Wanneer je last hebt van je schouders, kan je je armen ook naast je lichaam houden.

4 1 Deze yogaposes slepen jou de winterdagen door

Oefening: Op een uitademing buig je nog meer je knieën en breng je je handen richting de vloer. Adem in en kom weer omhoog naar Utkatasana.

Chaturanga

Vanuit hoge plank buig je je armen tot 90°. Houd je ellebogen dicht tegen je lichaam aan. Je vingers goed gespreid. Duw je hak richting de achterkant van de mat met je navel in.

1 Deze yogaposes slepen jou de winterdagen door

Oefening: Op een uitademing breng je je neus richting de mat, adem in en kom weer naar Chaturanga.

Navasana

Kom rechtop zitten. Strek je benen naar voren uit. Breng je knieën richting je borst, houd je voeten nog op de mat achter je zitvlak. Op een inademing breng je je voeten van de grond af, strek ze naar voren uit. Je rug breng je iets naar achter. Blijf stevig zitten op je zitvlak. Houd je navel in richting je wervelkolom. Je nek blijft in het verlengde van je ruggengraat. Houd je armen gestrekt naar voren en laat je handpalmen naar elkaar wijzen.

3 1 Deze yogaposes slepen jou de winterdagen door

Oefening: Tik met je tenen 1 voor 1 de mat aan (eerst rechterteen, dan links en wissel). Houd je rug stil en iets naar achter terwijl je deze oefening doet.

Urdvha Dhanurasana

Deze oefening is zeer intensief. Ga op je rug liggen. Je voeten achter je zitvlak, heupbreedte en iets naar binnen gedraaid. Plaats je handen achter je schouders, ook iets naar binnen gedraaid en richting je voeten. Duw je voeten en handen in de mat en breng je heupen en borstkas omhoog. Schouders en hoofd blijven op de grond. Breng je hoofd naar achter en laat je kruin op de mat rusten. Adem in en breng je lichaam omhoog. Strek je armen en benen om zo met je lichaam een boog te vormen.

2 1 Deze yogaposes slepen jou de winterdagen door

Uit de houding: Buig op een uitademing je armen en laat je kruin weer rusten op de mat. Breng je kin in en buig je armen en knieën en kom zo weer liggen op je rug. Belangrijk: Houd je schouders weg van je oren en breng je schouderbladen naar elkaar toe. Hiermee bescherm je je schouders.

Namaste, RinskeWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF