fbpx

Deze tips helpen je te stoppen met piekeren

Piekeren is menselijk en iedereen doet het weleens. Maar het is niet goed als het je leven overneemt en je dus een constant gevoel van stress ervaart. Maak jij je vaak onnodig zorgen en wil je er vanaf? De volgende trucs zorgen ervoor dat je ook kan stoppen met piekeren.

Schrijf negatieve gedachtes van je af

Tijdens het piekeren blijven constant dezelfde negatieve gedachtes zich herhalen in je hoofd. Om deze gedachtes te stoppen is het belangrijk dat je je gedachtes ordent. Een goede manier om dit te doen is schrijven. Door te schrijven krijg je controle over je geest en kan je het makkelijker naast je neerleggen (omdat dit letterlijk op papier staat). Mensen die in een dagboek schrijven piekeren bijvoorbeeld minder en zijn dus gelukkiger.

Leid jezelf af van het piekeren

Soms kun je niks doen aan je piekergedachten. Daarom is stoppen met piekeren juist lastig. Hoelang je ook blijft nadenken, je komt er niet verder mee. Als dit het geval is kun je het beste je gedachtes afleiden door iets te gaan doen waarbij je je lichaam en geest nodig hebt. Sporten is daar een goed voorbeeld van.

Relativeer

Als je in een visuele cirkel zit met negativiteit is het moeilijk om daar uit te komen. Probeer allereerst je negatieve gedachtes te herkennen, soms besef je je niet hoe negatief je gedachtes eigenlijk zijn. Als je dit onder de knie hebt kun je de gedachten stuk voor stuk proberen te relativeren. Hoe groot de negativiteit ook is, uiteindelijk zal het piekeren langzaam afnemen.

Betrek anderen bij je negatieve gedachten

Piekeren doe je vaak in je eentje. Soms helpt het om anderen bij deze negatieve gedachtes te betrekken om je problemen van een ander perspectief te bekijken. Praten is dus erg belangrijk tijdens het piekeren. Praten ordent je gedachten en geeft je een gevoel van opluchting. Verder hebben anderen soms onverwachts de juiste oplossing voor je. Wist je dat vrouwen meer piekeren dan mannen?!

Maak het niet erger

Tijdens het piekeren blijven de negatieve gedachtes maar in je hoofd zweven. De herhaling van dezelfde gedachtes kan ervoor zorgen dat het probleem erger lijkt dan het is. Kijk daarom kritisch naar je gedachten en zorg ervoor dat je reëel naar je gedachtes kijkt. Zo verandert een probleem niet in een rampscenario.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF