fbpx

Deze invloed heeft een vitamine B12 tekort op het lichaam

Je zit al een geruime tijd niet lekker in je vel en ondanks meerdere bezoeken aan een huisarts wordt er geen duidelijke diagnose gesteld. In Nederland heeft ongeveer 5 tot 10% van de totale bevolking last van een vitamine B12 tekort. Bij personen van 65 jaar en ouder heeft zelfs 25% van de bevolking een tekort aan vitamine B12 in het lichaam. Aangezien er meerdere klachten kunnen ontstaan bij een vitamine B12 tekort, zal niet direct de juiste diagnose gesteld kunnen worden. Er kunnen neurologische, psychische en overige klachten ontstaan. Nog te vaak worden de meest voorkomende klachten zoals vermoeidheid en duizeligheid, afgeschoven op stress of een slaapgebrek. Onze HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen ondergaat momenteel een behandeling voor een vitamine B12 tekort en neemt ons mee in al haar bevindingen.

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine. Dit zit alleen in dierlijke producten die rijk zijn aan vitamine B12 en is nodig voor het maken van rode bloedcellen, DNA en zorgt ervoor dat het zenuwstelsel optimaal kan werken. Vaak wordt de link gelegd met het voedingspatroon wanneer er een tekort ontstaat. Er zijn meerdere oorzaken wanneer er een tekort in het lichaam aanwezig is. Een vitamine B12 tekort kan ook gecreëerd worden wanneer er onder andere een verminderde opname is via het maag-darmstelsel, gebruik van medicatie of een stoornis op celniveau. Wanneer de darmen niet goed werken vanwege een aandoening, komt de inname van vitamine B12 niet terecht op de plek waar het moet zijn voor het optimaal laten functioneren van het lichaam. Alcohol kan ook de boosdoener zijn, net als het gebruik van lachgas.

Neurologische klachten

Vrijwel altijd zijn er neurologische klachten aanwezig bij een vitamine B12 tekort. Een adequate behandeling kan blijvende schade van het zenuwstelsel reduceren. De meest voorkomende klachten zijn problemen met de spraak, concentratie- en geheugenproblemen, duizeligheid, dementie, spiertrillingen of spierpijn. Problemen met het zicht en het gehoor zijn geen uitzondering. Naast al deze klachten kunnen er tintelingen ontstaan in de ledematen, lage rugklachten, krachtverlies en een verstoring van het oppervlaktegevoel. Wanneer iemand een vitamine B12 tekort heeft, zal degene constant het gevoel hebben niet stevig op de benen te kunnen staan. Het zenuwstelsel is aangetast.

Psychische klachten

Niet alleen lichamelijke klachten worden er ondervonden tijdens een vitamine B12 tekort, psychische klachten is nog een ondergeschoven kindje. Wanneer er psychische klachten ontstaan, wordt er bijna altijd doorverwezen naar een specialist zoals een psycholoog of er wordt gestart met een behandeling door middel van medicatie. De zin; ‘Het zit tussen de oren’, krijgen mensen met klachten vaak te horen. Depressies en een burn-out kunnen zeker een verband hebben met een vitamine B12 tekort. Vaak worden er gedragsveranderingen gezien bij de patiënt zoals prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Zelfs het hebben van paniekaanvallen of suïcidiaal gedrag zijn geen uitzondering.

Overige klachten

Bij de meeste ‘kleine’ lichamelijke klachten wordt niet direct een verband gelegd met een vitamine B12 tekort. Er zijn vele klachten die bij een tekort ontstaan zoals een droge huid, gebitsproblemen, haaruitval of zwakke nagels. Vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem zijn de meest genoemde klachten. Het hebben van menstruatieproblemen, libidoverlies, onvruchtbaarheid of zelfs een miskraam wordt niet vaak benoemd. Naast al deze klachten kunnen patiënten misselijk zijn met gewichtsverlies als gevolg, voorhoofdsholte- en bijholteontstekingen hebben, bloedarmoede of allergiën. Benauwdheid op de borst en een verstoorde functie van het hart kunnen voor angstklachten zorgen. Dit is een kleine opsomming van de vele klachten die een vitamine B12 tekort met zich meebrengt.

Diagnose stellen

Door middel van een bloedtest kan een vitamine B12 tekort worden vastgesteld. Het nadeel is dat de waarden van een vitamine B12 spiegel per dag kunnen verschillen, zelfs met 100 tot 200 punten. Ongeveer tussen de 200 en 600 pmol/l wordt als normaal gezien. Het vaststellen van een vitamine B12 tekort is een erg ingewikkelde handeling. Iedereen is verschillend en niet ieder lichaam reageert hetzelfde op een tekort. De ene persoon kan wel klachten ervaren bij een lage spiegel, de ander loopt al jaren rond zonder enige klachten te hebben gehad. Er moeten vaak aanvullende veranderingen in het bloed zichtbaar zijn zoals de verhoging van methylmalonzuur (MMA) en homocysteine (Hcys). Door goed te kijken naar de klachten die er worden ondervonden en de bevindingen in het bloed, kan er gestart worden met een eventuele behandeling.

Behandeling vitamine B12 tekort

Per persoon zal er een apart behandelplan gemaakt worden, het ligt er maar net aan hoe laag de waarden zijn in het bloed en hoeveel klachten er worden ervaren. Er kan gekozen worden uit normale tabletten, smelttabletten of injecties. De standaardbehandeling in het begin zijn 10 injecties met 1000 mcg Hydrocobamine per keer, met een interval van ten minste 3 dagen ertussen. Daarna wordt er gekeken hoeveel injecties er eventueel nog gegeven gaan worden en om de hoeveel tijd. De behandeling kan ook voortgezet gaan worden met (smelt)tabletten. Door tussentijdse bloedonderzoeken af te nemen zal er gekeken worden hoe het lichaam reageert op de behandeling. Er zal pas gestopt worden met de behandeling zodra de klachten daadwerkelijk zijn afgenomen of geheel verdwenen. Het wordt wel afgeraden om in de tussentijd zelf extra vitamine B12 supplementen te nemen. Door dit te doen kan er een vertekend beeld ontstaan in de afgenomen bloedonderzoeken. Doe alles in overleg met een arts of specialist.

Tips

Zoals eerder genoemd is een gezond en gevarieerd voedingspatroon de eerste stap richting een normaal vitamine B12 spiegel in het bloed, mits er geen verstoringen in het lichaam aanwezig zijn. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten die rijk zijn aan vitamine B12 zoals vlees, vis, melk(producten), eieren en vleeswaren. Zorg voor een gezonde balans tussen deze voedingsmiddelen. Het krijgen van een overdosering is niet mogelijk. Wacht nooit af totdat de klachten vanzelf verdwijnen en ga op tijd naar een huisarts. Een vitamine B12 tekort kan ernstige gevolgen hebben voor het lichaam en onomkeerbare klinische verschijnselen. Denk aan de gezondheid en onderneem actie!

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!

https://www.instagram.com/p/CFJencsjIEO/

Lees ook: Dit is waarom muziek een helende werking heeft op hoogsensitieve personen



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF